Viikko

Ella ja Risto Räppääjä ovat lasten omia anarkisteja – "Lukeminen voi olla lapselle voimaannuttavaa"

KIRJAT Viisikoita ja Neiti Etsiviä luetaan edelleen.

Ellojen ja Risto Räppääjien suosio on vankkumaton. Välillä kannattaa tosin kokeilla muutakin, esimerkiksi Andy Stantonin Olet ilkimys, Herra Gummi on todella hauska. – Siinä on omituista huumoria, joka iskee myös aikuisiin, Silja Rytkönen suosittelee.

Mia Lagström

Ellat ja Risto Räppääjät ovat olleet jo vuosia kirjaston lainatuimpia lastenkirjoja.

Hyvinkään kirjaston lastenosaston johtaja Silja Rytkönen uskoo, että suosion taustalla on paitsi huumori myös kirjojen päähenkilöt.

– Ellalla ja Risto Räppääjällä on omia mielipiteitä ja he uskaltavat olla auktoriteetteja vastaan, aivan kuten Peppi Pitkätossu, Me Rosvolat tai Muumit. Lapset tykkäävät pienestä anarkiasta. Hyvässä lastenkirjassa ollaan lapsen puolella. Parhaimmillaan kirjan lukeminen voi olla lapselle voimaannuttava kokemus.

Lastenkirjojen alkutaipaleella niiden tehtävänä oli ennen kaikkea opettaa ja toimia varoittavana esimerkkinä.

Rytkösen mukaan enää ei olla sormi pystyssä, mutta kirjojen kautta saatetaan tuoda esille erilaisia arvoja, esimerkiksi David Walliamsin Herra Lemu on tarina suvaitsevaisuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä ja Veera Salmen Mauri ja Vähä-Äly-Puhelin -kirjasta löytyy maahanmuuttaja- ja luonnonsuojeluteemoja.

– Mutta näissäkään ei osoitella, vaan ote on humoristinen.

Varsin kysyttyä lasten keskuudessa on myös jännityskirjallisuus. Aikuiset ovat tunnetusti dekkarien ystäviä, joten miksipä lapset poikkeisivat heistä.

– Helppolukuisista dekkarisarjoista suosituimpia ovat Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto, Kalle Veirton Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja Johanna Hulkon Geoetsijät. Vanhempiakin kirjoja, kuten Neiti Etsiviä tai Viisikoita lainataan edelleen.

Välillä jännitystä kaivataan vielä enemmän ja jo ekaluokkalaiset saattavat kysellä kauhukirjallisuuden perään.

– Lasten kauhu ei ole tosin niin pelottavaa kuin aikuisten, esimerkiksi Martin Widmarkin Hirviöakatemia-sarja on varsin lempeää kauhua. Siinä löytyy vampyyreitä ja ihmissusia. Monissa lasten kauhukirjoissa on myös huumoria.

Eläinkirjojakaan ei parane unohtaa.

Heppakirjat ovat olleet ja ovat edelleen monelle se ykkösvalinta.

– Muiden lastenkirjojen tavoin aika ei syö hyvää tarinaa. Nummelan ponitallit liikkuvat yhä. Uusimmista suosituimpia on Lin Hallbergin Sinttu-sarja.

Sota-aika lasten ja nuorten silmin

Haluan kasvaa aikuiseksi, toinen maailmansota lasten ja nuorten kirjallisuudessa – Lastenkirjainstituutin näyttely Hyvinkään pääkirjastossa (Torikatu 5) 1.–20.2.

Vitriineissä esillä olevat kirjat vaihtuvat näyttelyn kuluessa. Kaikkiaan esillä on kuutisenkymmentä kirjaa 1940-luvulta nykypäivään. Esille laitetaan myös kirjaston omia aihetta käsitteleviä kirjoja.

Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat