Viikko

Musiikin tekeminen vaatii vahvaa uskoa

Riihimäkeläinen muusikko-lauluntekijä Ilkka Esselström julkaisee levyn huhtikuussa. - Levyn kappaleet ovat toiveikkaita. Sellainen hyvän mielen levy, jonka tarinat ovat syntyneet melodioita hyräillessä, mies kuvailee.

mia lagström

VIIKKOUUTISET| Riihimäkeläinen muusikko-lauluntekijä Ilkka Esselström kertoo rakastavansa juurevaa musiikkia: bluesia, soulia ja funkia.

– Tärkeintä on, että musiikissa kuuluu ihmisen kädenjälki, viulun jousen kahina, trumpetin venttiilien äänet ja rumpujakkaran narina, mies kuvailee ja valittelee viime vuosina vallalla ollutta digitaalitekniikan mahdollistamaa kliinistä soundia.

– Onneksi tähän on ollut muutosta nähtävillä.

Vahvasti oma projekti

Rakkaus juurevan musiikkiin kuuluu myös Ilkka Esselströmin omalta levyltä, joka julkaistaan huhtikuun alkupuolella.

– Olen tehnyt vuosia sitten yhden demon sekä levyn Ilkka Esselström Band -nimellä, mutta vahvasti omana sooloprojektina Ei huolen häivää -levy on ensimmäinen.

Levyllä kuultavan bändin soundi onkin enimmäkseen Esselströmin omaa soitantaa. Vain puhaltimissa ja viuluissa on käytetty vierailevia soittajia. Levyn tekeminen lähestulkoon yksin on ollut iso puristus, mutta ei raskas.

– Menee sitä aikaa äänityksissä bändinkin kanssa. Vaikka olisi kuinka rautaiset ammattilaiset soittamassa, harva saa onnistumaan ensimmäisellä äänityksellä.

Toisaalta on helppoa, kun on yksin vastuussa kaikesta. Saa rauhassa kuunnella ja tehdä muutoksia ja saa sellaiset sovitukset kuin itse haluaa.

– Muiden kanssa musiikkia tehdessä lopputulos ei vastaa aina sitä, mitä alun perin on suunnitellut, Esselström pohtii.

Svengaavaa menoa

Ei huolen häivää on kaksoisalbumi, jonka toisella levyllä on ”ison bändin musiikkia” puhaltimine kaikkineen. Toinen levy on akustinen. Näin siksi, että miehen tuotanto käsittää molempia.

– Akustisella levyllä on bluesvaikutteiden lisäksi kansanmusiikkihenkeä. Joku on kuvaillut musiikkiani keskikaljajatsiksi, mies veistelee.

Levyn kappaleet ovat syntyneet vuosien saatossa. Ideat saattavat syntyä yllättävissäkin tilanteissa.

– Kerran kuuntelin Yle Puhetta, jossa keskusteltiin sote-uudistuksesta. Puhujalla oli niin hyvä sointi puheessaan, että sain siitä päähäni pienen melodian pätkän, jonka kirjoitin heti ylös.

Levyn saaminen laajempaan levitykseen ei ole aina helppoa, varsinkaan jos takana ei ole isoa markkinakoneistoa. Mikä saa ihmisen astelemaan moisella kivisellä polulla?

Esselströmin mukaan ura musiikinparissa voi olla – jos ei kivinen – niin ainakin sorainen. Nykyään musiikkia kun pystyy jakamaan helposti netin kautta.

– Mutta eihän itsensä läpilyöminen koskaan helppoa ole. Tuure Kilpeläinen kertoi eräässä haastattelussa soittaneensa vuosia tyhjille saleille ja kiertäneensä kaikki mahdolliset pitseriat ennen kuin yleisöä alkoi pikkuhiljaa tulla enemmän. Ja sitähän se on. Tämä vaatii vahvan uskon omaan juttuun.

Ilkka Esselström Ei huolen häivää -levy julkaistaan huhtikuussa. Levynjulkaisukeikka Vihreässä talossa (Pohjoinen Asemakatu 1, Riihimäki) torstaina 10.4. klo 19.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat