Kuorolaulu tekee terveemmäksi

Eeva Sivula, Taivi Toikka, Terhi Myllynen ja Aila Elo allekirjoittavat Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tutkimuksen, jonka mukaan kuorolaulu edistää terveyttä. – Laulaminen tekee ihmiselle hyvää. Harjoitusten jälkeen on mahdottoman iloinen ja energinen olo.

Mia Lagström

Kuorolaulu edistää terveyttä, parantaa elämänlaatua – ja pidentää jopa ikää. Tähän tulokseen tultiin Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ja Jyväskylän yliopiston 2013 tekemässä tutkimuksessa. Miltä mahtaa kuulostaa? Hyvinkääläisen Kide-kuoron laulajat vakuuttavat uskovansa näihin väitteisiin ja laulamisen voimaan.

– Ainakaan en ole kauheasti sairastellut, Aila Elo kertoo.

Tutkimustuloksen allekirjoittaa myös Terhi Myllynen .

– Ikää pidentävästä vaikutuksesta en osaa tosin vielä sanoa mitään. Sen aika näyttää, hän nauraa.

Kuorolaisten mukaan laulaminen virkistää mieltä ja tekee tavattoman iloiseksi. Kuoroharjoitusten jälkeen mieli on kevyt ja liihottelee välistä niin, että unen saaminen voi olla vaikeaa.

– Sitä käy valtavilla kierroksilla.

Taivi Toikka ja Eeva Sivula uskovat, että yksi syy laulamisen hyvään tekevään voimaan perustuu yhdessä tekemiseen. Oma ääni on osa isompaa joukkoa, ja kun elämä välillä keikuttaa, on hyvä olla ystäviä.

– Meitä on hyvä porukka. Ollaan hengessä mukana, jos jollakin on jotain.

Osin laulamisen hyödyt voivat perustua Sivulan mukaan siihen, että laulajan on pidettävä itsestään huolta.

– Kun on fyysisesti kunnossa, on lauluäänikin kunnossa. Tarvitaan riittävästi liikuntaa, unta ja paljon vettä.

Rauhallista elämänasennettakaan ei voi Myllysen mukaan unohtaa.

– Ei saa kiljua, eikä huutaa, vaan pitää puhua rauhallisesti, jotta ääni kestää.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että laulaminen poistaa stressiä ja vähentää jännitystä, mutta miten mahtaa olla, jos kärsii mahdottomasta esiintymiskammosta? Toikka kertoo että kuorosta on apua siihenkin.

– Itse pelkäsin valtavasti esiintymistä, mutta kuoron myötä olen päässyt tästä. Esiintyminen on nykyään ihanaa. Kuorossa ollaan esillä, mutta ei tarvitse olla yksin.

Samaa mieltä ovat muut. Yhdessä esiintyminen tekee hommasta helpompaa ja pikkuhiljaa esiintymiskammo katoaa.

– Ihmisestä tulee rennompi. Eikä vain laulaessa, sitä rohkaistuu myös puhumaan ja tuomaan itseään muutenkin esille, Sivula kertoo.