hvu

Arskan arki kansien väliin

Oiva Pasma piirtää aina, kun eteen osuu pienikin pala paperia. Leipätyökseen hän on opettaja.

marko kekki

VIIKKOUUTISET| Hyvinkääläinen Oiva Pasma on piirtänyt Arska arjessa –sarjakuvaa Viikkouutisiin jo kahdeksan vuoden ajan. Joulun alla hän julkaisi sarjakuva-albumi, johon valikoitui 120 osuvinta Arska-strippiä. Jos haluaa hauskuudesta osille, kannattaa pitää kiirettä. Painos on vain 250 kappaletta.

Vaikka vuodet ovat vierineet, ei Arska ole muuttunut.

– Arska pyrkii yhä ymmärtämään yhteiskunnan muutoksia ja olemaan niissä mukana. Hän kokeilee kaikkea uutta. Arska kunnioittaa perinteisiä perhearvoja ja yrittää osallistua huushollin hoitoonkin. Silti hänet löytää useimmiten sohvalta potemasta motivaatiopulaa, kiteyttää Pasma luomuksensa sielunelämän.

– Sarjakuvan kautta voi pottuilla vähän vaimollekin, Pasma vitsailee.

Arskan piirtäminen on Pasmalle rutiinia, mutta idean keksiminen teettää joskus työtä – kävelyttää. Yleensä kynä saa kyytiä lauantaiaamuisin kahvinjuonnin ja lehdenluvun jälkeen.

– Olen harrastanut piirtämistä pienestä pitäen. Arskoja on syntynyt noin 500 strippiä. Vielä en ole kyllästynyt, Pasma sanoo.

Kuvia syntyy aina, kun eteen osuu pienikin pala paperia. Arskat syntyvät lyijykynällä ja puuväreillä. Tussitöitään Pasma on pari kertaa esitellyt näyttelyissäkin.

Arskalla jo eläkesuunnitelmia

Arska jäänee eläkkeelle parin vuoden päästä, vaikka aiheet eivät ole loppumassa.

– Ne löytyvät elävästä elämästä, usein ihan kotitilanteista, mutta myös lehtiä lukemalla.

Arskan loppukiri on alkanut. Tästä lähtien miehen aivoituksia voi seurata Viikkouutisista joka viikko. Entisen mustavalkostripin sijaan Arska seikkailee nyt väreissä.

Arska arjessa -sarjakuvaa julkaisee Hyvinkään ja Riihimäen seudun Viikkouutisten lisäksi myös Pasman kotikonnuilla ilmestyvä Meän Torniolaakso -lehti.

Arska arjessa -albumia myy Hyvinkäällä Kirja & Idea. Verkkokauppoja löytyy googlaamalla. Arska arjessa -blogi osoitteessa http://pasmaoiva.blogspot.fi/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat