hvu

Bridge on koukuttava peli

Hyvinkään bridgekerhon peli-illat houkuttelevat väkeä myös lähiseudulta, Hausjärveltä, Järvenpäästä, Tuusulasta. Bridge on ennen kaikkea taitopeli, mutta tuurillakin on osuutta asiaan. - Bridgen oppiminen vie aikaa, mutta kun sen oppii, jää siihen helposti koukkuun, Hyvinkään bridgekerhon puheenjohtaja Esko Kauppinen kertoo.

mia lagström

VIIKKOUUTISET| Pelasin tenavana varsin usein tikkiä pappani kanssa. Saman maan kortteja pöytään niin, että seuraava kortti on aina edellistä isompi. Suurimman kortin pöytään lyönyt saa tikin. Jos pelaajalta ei löydy samaa maata isompaa korttia, voi laittaa jotain muuta maata. Tällöin tikki menee edelliselle pelaajalle. Eniten tikkejä saanut voittaa.

Bridge on myös tikkipeli, jossa itse peliosuus menee hieman edellisen kaltaisesti, mutta siihen yhtäläisyydet sitten jäävätkin. Kun Hyvinkään bridgekerhon puheenjohtaja Esko Kauppinen levittää bridgevälineet – korttiprikat kortteineen ja tarjouslaatikot – eteeni ja alkaa kertoa minulle pelin sääntöjä, olen hyvin nopeasti pihalla. En ymmärrä pelistä hölkäsen pöläystä.

– Moni sanoo alkuun niin, Kauppinen naurahtaa ja myöntää, että kyseessä on vaativa peli.

Haasteellista mutta kiehtovaa

Kauppinen innostui bridgestä 1970-luvulla, kun hän meni mukaan Hyvinkään bridgekerhon bridgekurssille.

– Minä taisin olla kurssilaisista ainoa, joka jatkoi pelaamista. Yleensä homma kaatuu siihen, ettei kiinnostus riitä, sillä bridgen oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Toisaalta pelin haasteellisuus tekee siitä äärimmäisen mielenkiintoisen, ja kun pelin oppii, jää siihen helposti koukkuun.

– Haastavinta pelissä on oman pelipartnerin lukeminen. Jotta pärjää, on aavistettava, millaiset kortit hänellä on. Käsimerkkien, eleiden ja ilmeiden käyttäminen on ehdottomasti kielletty. Toisen kortit voi aavistaa vain pelin alussa tehtävän tarjouskierroksen perusteella.

Bridgeä pelataan neljän hengen porukalla, josta vastakkaiset pelaajat muodostavat parin. Pelissä on kaksi osiota: tarjousosio ja itse peliosio.

Kun kortit ovat kourassa, lasketaan oman käden arvo. Pisteitä saa kuvakorteista sekä maasta, jota ei itseltä löydy tai maasta, jota on vain yksi tai kaksi korttia. Sitten alkaa tarjouskierros, jonka aikana pelaajat antavat ehdotuksia, mikä maa on valtti tai valtiton sangi. Kun valtti- tai sangipeli on selvillä, aloitetaan itse peli. Menikö jo yli? Ei kun harjoittelemaan jonkun ennestään pelanneen kanssa.

Nuoret mukaan

Aikoinaan bridge oli ylemmän yhteiskuntaluokan peli, mutta sittemmin se on levinnyt myös tavallisen kansan pariin. Suomessa bridgen suosio alkoi nousta 1930-luvulla. Hyvinkäälle bridgekerho perustettiin 1950.

– Pelaajien määrä on vähentynyt aika tavalla alkuvuosista. Viikoittaisiin peli-iltoihin tulee yleensä noin 12–16 pelaajaa.

Mukaan otetaan mielellään uusia pelaajia, sillä kerhon keski-ikä alkaa olla korkea.

– Onneksi meillä on mukana muutama nuori pelaaja. Aleksi Aalto ja Tatu Sammalisto osallistuivat tänä vuonna nuorten kansainväliseen junnuturnaukseen Latviassa ja toivat voiton kotiin. Bridgessä järjestetään paljon kilpailuja niin Suomessa kuin ulkomailla, mutta tämä voi olla vain myös mukava ajanviete. Kannattaa tulla peli-iltoihin katsomaan ja neuvojakin meiltä voi kysyä, Kauppinen kannustaa.

Hyvinkään bridgekerho kokoontuu seuraavan kerran torstaina 2.1. klo 17.30 Ravintola Harlekiinissa. Tämän jälkeen pelit tuttuun tapaan joka keskiviikko klo 17.30. Lisää tietoa pelistä löytyy netistä Suomen Bridgeliiton sivuilta www.bridgefinland.com. Kannattaa myös googlata Jukka Korpelan artikkeli ”Johdatus bridgeen”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat