LÄHTÖKOHTAISESTI Hyvinkää, Suomen liechtenstein

Hyvinkään perusvire on tyytyväisyys – siellä voi elää arvokasta elämää ja se on sopusuhtainen, sanovat tutkijat, joiden työstä viereinen juttu kertoo.

Viime kuukausina kaupunki on myös menestynyt hyvin erilaisissa kuntavertailuissa. Tuorein palkinto tuli hyvin kehitetystä ydinkeskustasta.

Nähtävästi siitä intoutui blogisti, joka kommentoi kaupunkia ilmeisellä kotiseuturakkaudella (https://hyvinkaankulttuuri.wordpress.com).

Blogin mukaan Kehittyvien Maakuntien Liechtenstein (KML) valitsi Hyvinkään vuoden kesäkaupungiksi. Loppupelissä se kuulemma voitti Lieksan sekä Kiveskosken, joka on koski Kitkajoessa Kuusamossa.

Jutussa imaginäärinen turisti ihastelee muun muassa oikeustalon edustan käräjäkiviä, joilla jo viikingit nauttivat omia eväitään.

Blogistin mielestä kaupunkia kuitenkin uhkaa mahdollinen curling-hallihankkeen lainantakaus, tuo liechtenstein-luokan menoerä, joka sote-menoihin verrattuna on yhtä mitätön potti kuin julkiset taidehankinnat.

Huolen perusteella kirjoittajaa voisi jäljittää paikkakunnan vasemmistonuorten suunnalta.

Joka tapauksessa kirjoittaja elää ilmeisen tyytyväistä ja arvokasta elämää, sillä ilman vahvaa identiteettiä tuollainen teksti ei syntyisi.

Yhtä pirteä on Hausjärvi-blogi (https://hausjarvinews.wordpress.com), mutta tuorein anti on ikävä kyllä viime kesältä.

Hyvinkää-blogi päättyy koskettavasti.

– Kierros päättyy ABC-liikenneasemalle. Kun hämärällä parkkipaikalla seisoo auton vieressä silmät kiinni vaaleapaahtoista kahvia halaava pahvimuki kädessä ja kuuntelee metsän ja moottoritien huminaa, voi tulla turha olo.

Nähtävästi ABC:t kalvavat identiteettiä.

KML:n esikuvan Kehittyvien Maakuntien Suomen toimija Tapani Yli-Saunamäki oli maanantaina demarien vaaliteltalla Hyvinkäällä. Televisiokin näytti.

Mitä tämä tiukasti sitoutumaton porvari siellä teki?

Vuonna 2000 TYS veti Esko Ahon presidentinvaalikampanjaa, vuonna 2006 hän oli Sauli Niinistön presidenttikampanjassa. Kumpikin hävisi.

– Jos tappiot seuraavat minua, menen seuraavaksi demarien presidentinvaalikampanjaan, hän virnuili Suomen Kuvalehdessä 2008.

Eduskuntakampanja olisi hyvä harjoitus.

Matti Marjamäki

[email protected]