Ruoka

Sopraano suunnitteli itsenäisyyspäivälle menuun - katso reseptit

Angelika Klas kokee Suomen henkiseksi kodikseen. Siksi itsenäisyyspäivä on minulle hyvin rakas ja tärkeä juhla, hän tunnustaa.

Heli Koivuniemi

Viininpunaiseen pukeutunut nainen sytyttelee kynttilöitä sinivalkoisen kattauksen äärellä.

Suomalais-virolaiselle sopraanolle Angelika Klasille näyttävä tyyli; pukeutuminen ja meikki ovat osa naisen persoonallisuutta.

– Olen aina ollut enemmän yli- kuin alipukeutuja. Jos en esiinny, vaatteeni ovat hiukan rennommat, mutta näyttäviä ne saavat aina olla, hän nauraa.

Virolais-juutalaisuus on sävyttänyt hyvin vahvasti Klasin perheen tapakulttuuria ja ruokailutottumuksia.

– Lapset puetaan Virossa pienestä pitäen näyttävästi. Juutalaisille myös ruokaperinteet ovat hyvin tärkeitä, hän kuvaa.

Itsenäisyyspäivä on minulle hyvin rakas ja tärkeä juhla.”

Virolaisista juuristaan huolimatta Klas kokee Suomen henkiseksi kodikseen.

– Siksi itsenäisyyspäivä on minulle hyvin rakas ja tärkeä juhla, hän tunnustaa.

Itsenäisyyspäivänä Klasin kotona syödäänkin pitkän kaavan mukaan. Sopraano ei kuitenkaan myönnä olevansa ruualla hifistelijä, edes juhlapyhinä.

– Suosin siksi esimerkiksi ruokia, jotka saavat kypsyä kaikessa rauhassa uunissa. Ne eivät vaadi liikaa vahtimista.

Iltoihin ja viikonloppuihin painottuvan työnsä takia perheenäiti onkin panostanut ruuanlaitossa arkipäiviin.

– Kokkaaminen on rentouttavaa. Kunnioitan sukuni perinteitä ja mummoni reseptit kiinnostavat yhä enemmän.

–Suosin ennen kaikkea rehtejä, mutkattomia ja aidoista raaka-aineista valmistettuja ruokia. Mausteista käytän lähes pelkästään suolaa ja pippuria.

Mitä ankeampaa ja harmaampaa, sitä enemmän ympärillä saa olla kimallusta ja hohtoa.”

Itsenäisyyspäivään sopii hänen mielestään metsän antimista koottu juhlava pataruoka.

– Sieniä, riistaa ja marjoja, hän pohtii.

Juhlatunnelma auttaa myös unohtamaan joulukuisen arjen harmauden, sopraano vakuuttaa.

– Mitä ankeampaa, sitä enemmän ympärillä saa olla kimallusta ja hohtoa.

Klas kehottaakin suomalaisia vähentämään ryppyotsaisuutta ja olemaan ylpeitä omasta kotimaastaan.

– Taantumassakaan ei pidä alistua. Talvisodan aikaista ylpeyttä ja taisteluhenkeä kaivataan juuri nyt.

Angelika Klas

suomalais-virolainen sopraano ja laulajasolisti

Rakastaa metsäsieniä, hernekeittoa, ruisleipää, silakkaa ja silliä.

Esiintynyt Suomessa ja ulkomailla lukuisissa ooppera- ja operettiproduktioissa.

Tunnetaan erityisesti Astor Piazzollan ja argentiinalaisen tangon taiturillisena tulkkina.

Esiintyy parhaillaan muun muassa pääroolissa Vaasan Oopperan tuottamassa Johann Straussin operetissa Lepakko.

Esiintyy joulukuussa myös useissa joulukonserteissa, esimerkiksi 17.12. Temppeliaukion kirkossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat