Viihde

Levyllinen remumaista tangoa ja tico-ticoa

Andalusian Muistelot -levy on suomenkielinen, mutta laulut kuulostaisivat Remu Aaltosen mukaan vielä hienommilta englanniksi laulettuina. Ne sopisivat hänen mielestään hyvin jonkun naisartistin tulkittaviksi.

Lotta Åberg

Andalusian kuumat yöt, syntiset kadut ja savuiset baarit – siinä tunnelma, joka yhdistää Henry ”Remu” Aaltosen tuoreen soololevyn kappaleita, jotka maestro on itse säveltänyt ja sanoittanut.

– En kylläkään ole itse koskaan käynyt Andalusiassa, Remu paljastaa.

Remun mielikuvien Andalusia pakenee vakiintuneita lajiluokituksia. Lattarirytmit ovat levyllä pääosassa, mutta mukana on myös paljon sitä jotakin muuta, ”remua”.

Omaperäisen tyylin tallentaminen levylle vaati sinnikästä omistautumista levyn äänitysvaiheessa. Sähkökitaraosuudet soittava muusikko ja soitinkauppias Ari ”Hombre” Lampinen kertoo, että Remu istui hänen vieressään äänitysstudiossa ja kertoi, mitä soitetaan ja miten.

– En harrasta nuottien kirjoittamista, kaikki on mulla päässä. En itsekään tiedä, mitä se on, Remu toteaa tyylistään.

Levy-yhtiö Axr Musicin perustajajäsen ja tuotantojohtaja Ilkka Vainio on kuvannut tuoreen levyn musiikkia shamaanirokiksi.

– Rosoinen, mutta tyylikäs, kuvailee puolestaan Hombre Lampinen.

 

Fani usutti rocklegendaa tekemään levyn idealla ”vanha merimies muistelee”.

 

Muistelot -idea kiteytyi Remun jutellessa pitkäaikaisen faninsa kanssa. Tämä usutti rocklegendaa tekemään levyn idealla ”vanha merimies muistelee”.

– Sitten mun päähän jysähti sana ”muistelo”, ja mä totesin, että se on siinä. Muisteleminen – siinä ei ole mitään. Mutta Andalusian Muistelot – se on kova juttu, Remu kertoo.

Remu kertoo sanoittaneensa levyn kappaleita pitkään ja ajatuksella. Nyt jälkeen päin hänestä on hankala nähdä, mikä niiden tekemisessä lopulta oli niin vaikeaa. Mukaan piti saada symboliikkaa, eksotiikkaa ja mystiikkaa, mutta niin, että myös kuulijan omille tulkinnoille jää tilaa.

Remu laulaa levyn nimibiisissä tuosta ajatuksen kulta-aarteesta, jonkin tärkeän oivaltamisesta.

– ”Vasta nyt tiedän sen, mitä mä teen, kun löysin ajatuksen kulta-aarteen.” Aika harva löytää sen kultaisen ajatuksen. Ja kun ne löytää sen, ne ei käytä sitä. Ne on ihan pellolla, Remu kuvaa.

– Aika filosofista.

 

Muistelmissa pääosassa enemmänkin Henry Aaltonen kuin Remu Aaltonen.”

 

Remu on julkaissut 2000-luvulla uutta musiikkia kitsaasti. Sticks And Stones -albumi valmistui vuonna 2004. Neljä vuotta sitten vuonna 2009 hän pääsi Planeetta-kappaleellaan euroviisujen Suomen karsinnan finaaliin. Jo tuolloin puheissa vilahteli Remu Goes Rock ’n Tango -projekti, jossa mukana olivat kovat tekijät tuottaja-muusikko-säveltäjä Kassu Halonen, rumpali Anssi Nykänen ja pianotaiteilija Kemal Achourbekov.

Halonen on sovittanut Muistelot -levyn kappaleet ja soittaa sillä myös koskettimia. Kolmikon lisäksi mukana ovat myös arvostettu flamencokitaristi Raúl Otso Mannola, muun muassa trio Töykeistä tuttu kontrabasisti Eerik Siikasaari ja kuubalaisrytmit veressään syntynyt trumpetisti Peter Loman.

Muistelojen jälkeen ovat vuorossa muistelmat. Remu kirjoittaa parhaillaan kirjaa omasta elämästään.

– Kirjassa on pääosassa enemmänkin Henry Aaltonen kuin Remu Aaltonen, Remu sanoo.

”Remu” on rooli, joka on antanut kantajalleen paljon, mutta samalla se on myös rajannut pois uusia näkökulmia. Kokonaan Remu ei kuitenkaan ole roolistaan luopumassa. Hän soittaa edelleen keikoilla Hurriganes-ohjelmistoa ja ganes-levystäkin on ollut puhetta.

Muisteloista huolimatta Remua ei nähdä lähiaikoina tangolavoilla tai rähjäisillä kapakkakeikoilla. Keikkaileminen olisi levyn soittajakokoonpanolla hankalaa. Toki asiaa on harkittava uudelleen, jos levy saavuttaa hirvittävän suuren suosion.

Villi suosio voisi saada alkunsa vaikkapa Asserio -biisistä, jonka video on nähtävissä internetissä ainakin IL-TV -sivuilla. Kieli poskella tehty ilottelupläjäys irrottaa hymyn kurttuotsaisimmaltakin katsojalta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat