Beatles olisi tullut

Sellaisia aikoja ei enää koskaan tule, että pesäpalloseura järjestäisi maailmantähden keikalle Suomeen. Kuusikymmenluvulla se oli mahdollista.

Hyvinkään Tahkon ennakkoluulottomat puuhamiehet olivat käyneet Lontoossa puhumassa valmiiksi, että The Beatles esiintyisi Hyvinkään lentokentällä helatorstaina 1965.

Sopimuspaperit saapuivat kuitenkin niin myöhään, helmikuussa, että tahkolaiset perääntyivät.

Aika ei olisi riittänyt keikan järjestelyihin talkoopohjalta, kertoo Tahkon 75-vuotisjuhlajulkaisu vuodelta 1990.

Harmi. Se keikka olisi nostanut Hyvinkään maailmankartalle ja pitänyt sen siellä.

Hyvinkaa, Finland löytyisi nykyään jokaisen Beatles-raamatun keikkapaikkaluettelosta, esimerkiksi Bill Harryn kirjasta The Beatles Encyclopedia (2000).

Onhan paikkakunnalla toki edelleen pesäpallo ja se yksi taidemaalari, mutta imagokisoissa niillä pysyy hädin tuskin Suomen kartalla.

Samana kesänä The Rolling Stones soitti Porin Yyterissä. Siitä keikasta kohkataan edelleen, vaikka se kesti vain suunnilleen kolme varttia.

Silminnäkijöiden kertomukset vaihtelevat, mutta ainakin Keith Richards oli juovuksissa.

Tahkon miehet arvioivat, että Beatles olisi kerännyt Hyvinkäälle ainakin 40 000 kuulijaa. Siitäkin kohkattaisiin yhä.

Kesä-heinäkuun vaihteessa bändi teki kaksiviikkoisen turneen Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa, ja elokuussa nelikko aloitti toisen Amerikan-kiertueensa.

Ensimmäinen keikka oli New Yorkissa 15. elokuuta. Shea-stadionille kerääntyi 55 600 kuulijaa – silloinen maailmanennätys.

Sen jälkeen mikään pesäpalloseura ei olisi saanut beatleja Suomeen. Mutta vähältä piti: First we take Hyvinkää, then we take New York.

Nykyinen Hyvinkääsalin johtaja Riitta Virtanen oli yksi keikan peruuntumiseen pettyneistä. Niinpä hän ei vieläkään siedä pesäpalloa eikä Tahkoa (AP 17.1.).

Kostoksi hän tuottaa Hyvinkäälle lahtelaisen Beatles-version.

Paul McCartney kävi Olympiastadionilla 2004, ja bändi soitti takuulla paremmin kuin Beatles.

Muuten show oli asiallisen vaisu. John Lennon puuttui.

– Bloody hell, te olette yhtä hulluja kuin irlantilaiset, Lennon olisi sanonut katsellessaan kansaa, joka kippasi muovimukeista.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat