Viikko

Partiossa oppii monia tärkeitä taitoja

Partiotalossa riittää säpinää lähes joka ilta. Torstai-iltana paikanpäällä kokoontui muun muassa Seikkailijat-ryhmä Seeprat. – Partiossa pidetään hauskaa, Nuppu Malinen, Reetta Malinen, Veera Vertainen, Ida Mäkinen, Sissel Halmesmäki ja Essi Lappi kertovat. Takana Seikkailijat-ryhmän johtaja Julia Sinivuori sekä lippukunnan johtaja Sonja Närkki.

mia lagström
VIIKKOUUTISET   | Riihimäen Partiotalolla on torstai-iltana melkoinen säpinä. Pihalla leikitään. Sisällä touhuavat Seikkailijat-ryhmä Seeprat.

– Valkopaita. Mustaraita. Sääntöjen mukaan teemme aina. Seeeeeprat, tytöt huutavat oman ryhmähuutonsa.

– Partiotalossa on eri ikäkausien kokouksia lähes päivittäin, Riihimäen Erätyttöjen lippukunnanjohtaja Sonja Närkki kertoo.

Närkki suosittelee partioharrastusta lämpimästi kaikille.

– Partio tarjoaa ennen kaikkea elämyksiä. Pääsee kokeilemaan paljon erilaisia juttuja, kuten frisbeegolfia tai seinäkiipeilyä.

Partiossa opitaan myös monia tärkeitä taitoja, luonnossa pärjäämistä, suunnistamista, kompassin käyttöä, ensi-apua tai vaikkapa leipomista.

– Jos luettelisi kaiken, menisi siinä koko päivä, Hyvinkään Miilupartion lippukunnanjohtaja Eino-Juhani Ylönen ja lippukunnanjohtajan apulainen Elisa Saijonkivi naurahtavat.

Entäpä ne solmut? Mihin ihmeeseen niitä tarvitaan?

– Kyllä me niitä solmujakin teemme. Esimerkiksi edellisellä leirillä meillä oli teemana, että missään leirirakennelmassa ei saa käyttää nauloja ja ruuveja. Kaikki oli tehtävä solmujen avulla: kuivaus- ja rinkkatelineet, ruokailukatos, Saijonkivi selittää.

Hyvinkään ja Riihimäen alueella toimii useita lippukuntia ja mukaan partiotoimintaan voi tulla minkä ikäisenä tahansa. Partio-ohjelma on tarkoitettu 7–22-vuotiaille. Eri ikäkausilla – Sudenpennut, Seikkailijat, Tarpojat, Samoojat ja Vaeltajat – on jokaisella oma ohjelmansa. Aikuisetkin ovat tervetulleita mukaan.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa partioharrastus. Aikuiset voivat olla mukana kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan, haluaako olla mukana viikkotoiminnassa, erilaisissa talkoissa vai auttamassa leireillä. Koulutusta on saatavilla aina erätaidoista ryhmänjohtamiseen ja ikäkausitoimintaan, Närkki kannustaa.

Ja tietenkin partioon kuuluvat tietenkin retket ja leirit. Erätyttöjen ja Eräpoikien eräleirialue sijaitsee Lopella Iso-Malva-järven rannalla. Hyvinkääläisten ylpeyden aihe on Usmitupa.

– Kytäjä-Usmin alue on tullut varsin tutuksi. Tulevana viikonloppunakin lähdemme Samoojien kanssa Usmiin. Tosin tällä kertaa toiseen, pienempään eräkämppään, Ylönen kertoo.

Retket ja leirit ovat hienoja kokemuksia. Saa viettää aikaa kivassa porukassa, kavereiden kanssa. Partiossa ei ole juurikaan yksilötehtäviä, vaan kaikki tehdään yhdessä.

– Oppii tulemaan erilaisten ihmisten kanssa toimeen, Ylönen kannustaa.

Iso partion antama elämäneväs on myös partion johtajakoulutus, joka kulkee koko ajan kaiken muun toiminnan vierellä.

– Kymmenvuotiaana johdetaan leikkejä ja parikymppisenä isompia projekteja ja lopulta lippukunnan toimintaa, Saijonkivi ja Ylönen kuvailevat.

Myös Närkki kertoo suurimmaksi partion anniksi erilaisten käytännöntaitojen oppimisen lisäksi johtajuuskoulutuksen.

– Partion johtajakoulutus on hyvin arvostettua työelämässä.

Partiorokka Riihimäen Partiotalolla (Kalevankatu 8, Riihimäki) la 15.11. klo 11–14. Myynnissä hernesoppaa soppatykistä joko paikalla nautittavaksi tai omaan astiaan. Lisäksi myynnissä pannukakkua, kahvia, villasukkia, jätkänkynttilöitä ja itsenäisyyspäivänkynttilöitä. Sään salliessa pihapelejä lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat