Asuminen

Kuvataiteilija neuvoo: Näin ripustat taulut

ASUMINEN Vaikka taideteoksen ripustaminen seinälle kuulostaa periaatteessa helpolta, saattaa moni kaivata siihen apua.

Pia Feinikin mukaan taiteella ja julisteilla sisustavan kannattaa olla rohkea: vanhalle perintömaalauksellekin löytyy aina paikkansa.

Päivi Tuovinen

Miten taulun saa pysymään seinällä, ja mitä on otettava huomioon, kun taululle etsitään oikeata kiinnitystapaa?

Kuvataiteilija Pia Feinikin mukaan onnistunut taulunripustus lähtee taideteoksen ominaisuuksien, teoksen ripustustavan ja ripustusseinän materiaalin tutkimisesta.

– Kaikkein suurimmassakin taulujen ripustusvimmassa kannattaa malttaa mieli ja varmistua aluksi siitä, että seinämateriaali, taideteoksen ripustustapa ja naula, ruuvi tai koukku sopivat varmasti toisiinsa.

Painoltaan kevyissä taideteoksessa on yleensä takana rautalanka. Se helpottaa ripustamista.

– Kannattaa tarkistaa, että rautalankaa on kieputettu riittävästi muutaman sentin matkalta lenkkiruuvien läpi, sillä lanka saattaa purkautua itsekseen pidellessään vuosikausia teoksen painoa.

Ripustukseen riittää Feinikin mukaan yleensä reippaasti yläviistoon lyöty naula, jossa on kunnon kanta.

– Rautalankaripustuksessa oleva taideteos on helppo laittaa suoraan, eikä naulasta ei jää seinään isoa jälkeä.

Isoissa ja raskaissa taideteoksissa kehyksen molemmissa yläkulmissa on usein hammastetut metalliset ripustuskulmat. Ne helpottavat Feinikin mukaan ripustajan työtä, sillä vaikka ruuvit eivät osuisi aivan samalle korkeudelle, saa teoksen kuitenkin hammastuksen avulla aivan suoraan.

– Raskaiden teosten ripustamisessa kannattaa naulojen asemesta käyttää ruuveja tai vielä mieluummin L-ruuveja, jolloin ripustuksesta tulee turvallisen lisäksi myös siisti.

Feinik muistuttaa, että taideteokseen ei yleensä kannata itse ryhtyä lisäämään lenkkiruuveja tai vääntämään rautalankaa, sillä tottumattoman käsissä puuhastelu voi kolhiinnuttaa arvokkaat kehykset – ja itse taideteoskin olla vaarassa.

Nosta esiin lasten tekemät taideteokset ja perintökalleudet, vaikka ne eivät juuri sillä hetkellä omaa taidemakua vastaisikaan.”

Onnistuneessa taulunripustamisessa olennaista on tietenkin myös seinäpinta, johon teosta ollaan ripustamassa.

– Asuinrakennusten pintamateriaaleina ei yleensä käytetä erikoismateriaaleja, vaan ihan tuttuja juttuja kuten puuta, kiveä, tiiltä, betonia tai kipsilevyä.

– Kunkin näistä pystyy yleensä tunnistamaan maalaisjärjellä. Jos kyseessä on uusi rakennus, asiaa voi tiedustella myös rakentajalta.

Kaikki taideteosten ripustamisessa käytettävät materiaalit löytyvät Feinikin mukaan rautakaupasta.

– Kevyen taideteoksen ripustamiseen riittää vasara ja naula, isomman ja raskaamman ripustamiseen tarvitaan ruuvi tai L-koukku ja akkuporakone. Rautakaupan asiantunteva henkilökunta osaa suositella ja neuvoa oikeanlaisen materiaalin kun seinän materiaali ja taideteoksen paino on suunnilleen tiedossa.

Taidesisustamisessa turha arkuus kannattaa unohtaa.

– On tarpeetonta olla epävarma uusien taideteosten hankinnasta ja sopivuudesta kodin sisustukseen, koska niiden yhteinen nimittäjä olet sinä.

– Kotia ei myöskään kannata siivota elämän jäljistä, vaan nostaa esiin niin lasten tekemät taideteokset kuin perintökalleudetkin, vaikka ne eivät juuri sillä hetkellä omaa taidemakua vastaisikaan. Vastakohtaisuuksista ja kerroksellisuudesta syntyy viihtyisä ja mieleenpainuva taidekoti, Feinik rohkaisee.

Vaikka taideteoksen ripustaminen seinälle kuulostaa periaatteessa helpolta, saattaa moni kaivata siihen apua.

– Kaikkein hauskinta on tehdä taideripustusta yhdessä ystävien kanssa. Mikäli kavereista ei kuitenkaan löydy apua, voi taideteoksen ripustamisessa – tapauksesta riippuen ja maksua vastaan – auttaa taidegalleristi, taiteilija tai vaikka oman paikallisen taiteilijaseuran asiantuntija.

– Sen lisäksi, että heiltä saa hyviä vinkkejä taideteosten sijoitteluun, tulee ripustuskin samalla hoidettua taideteokselle ja asukkaille turvallisesti, Pia Feinik vinkkaa.

Näin ripustat taulun...

Puuseinään: Mieluiten pitkä ja paksu, kannallinen naula. Naula lyödään yläviistoon. Raskaat taulut kannattaa laittaa ruuvilla, koska ruuvin kierteet pureutuvat puuhun naulaa tiiviimmin.

Kipsilevyseinään: Kipsilevy murenee herkästi, joten ripustukseen tarvitaan aina kipsilevylle suunniteltu tulppa- tai ankkurikiinnitys. Kipsilevyyn tehdään ensin reikä porakoneella, ja reikään laitetaan oikean kokoinen tulppa tai kipsilevyankkuri. Tulpan tai ankkurin sisään kierretään ruuvi.

Kivi-, betoni- tai tiiliseinään: Seinään porataan ensin reikä ja reikä puhdistetaan imurilla kivipölystä. Reikään laitetaan ripustettavan teoksen painon mukaan joko lyöntiankkuri, nailontulppa tai lyöntitulppa. Reikään voi myös laittaa injektiomassaa, jonka jälkeen ankkuri tai tulppa työnnetään paikalleen ja ruuvi kierretään paikalleen. Massa kiinnittää ruuvin erittäin tiukasti paikoilleen.

Betoni- ja kevytsoraharkkoseinään: Pitkä nailontulppa tai metallinen betonitulppa. Toimitaan kuten edellä.

Pia Feinik

Ikä: 36 v.

Asuu: Puolukkapolulla rintamamiestalossa Nokialla

Perhe: Aviomies ja kaksi karvahaalaria: chihuahua Pikkumies ja ranskanbulldoggi Puli.

Koulutus: kuvataiteilija ja filosofian maisteri (kulttuuripolitiikka, taidehistoria ja museologia)

Työ: Kuvataiteilija, taideopettaja, luennoitsija, yrittäjä, tutkija

Motto: Eniten kiinnostaa kaikki.

Ajankohtaista: Syyskuussa ilmestyi Pia Feinikin, Janne Laineen ja Anne Mäkelän kirjoittama ja toimittama Taidesisustamisen käsikirja Koti + Taide (Tammi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Aiotko maalata huonekalut itse? Älä tee tätä virhettä30.9.2014 08.30
Löytyykö laatikostasi simpukkakuviollinen hopealusikka? Se on Musla29.9.2014 18.00
Ammattilainen vastaa: Näin sisustaminen on muuttunut 10 vuodessa10.7.2013 15.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat