Paikalliset

Tiedon puute uhkaa potilasturvallisuutta

Hyvinkääläinen Nina Saine on potilasaktiivi, jolla on omakohtaista kokemusta nyt kiistojen kohteeksi joutuneen T3-hormonin tehosta epätyypillisen kilpirauhassairauden hoidossa.

Ari Peltonen

AAMUPOSTI | – Monilla kilpirauhaspotilailla potilailla on ollut vaikea talvi, sanoo hyvinkääläinen potilasaktiivi Nina Saine.

Vaikeat ajat ovat johtuneet toisaalta epätyypillisen kilpirauhassairauden hoitamiseen käytetyn Liothyronin-nimisen hormonivalmisteen väliaikaisesta loppumisesta lääketukusta ja toisaalta Valviran aikomuksista rajoittaa lääkärien oikeuksia kirjoittaa Liothyronin-reseptejä,

Kun potilaiden oma järjestö Kilpirauhasliittokaan ei ole ottanut aktiivista roolia tukeakseen potilaita, jotka tarvitsevat Liothyroninia ainoana kilpirauhaslääkkeenään, menetti moni potilas yönunensa stressin takia.

– Lääkettä on tullut tukusta tipoittain. Potilaat ottivat paniikissa yhteyttä Kilpirauhasliittoon, Fimeaan ja lääketukkurille, ja kaikkialta vakuutettiin, että lääkettä on tulossa, Saine sanoo.

Kesti kuitenkin kauan ennen kuin kaikki saivat lääkettä, eikä kukaan tuntunut olevan vastuussa niiden ihmisten ahdingosta, joilta lääke sitä ennen ehti loppua.

Monen kilpirauhaspotilaan kunto on mennyt lääkkeen saantivaikeuksien aiheuttaman stressin takia alaspäin.

Saine ihmetteleekin, ettei vastuuta varmuusvarastoinnista ole erityiskorvattavan lääkkeen kohdalla; lääkehän on kuitenkin osalle potilaista elintärkeä.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI NÄKÖISLEHDESTÄ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat