Minne mennä

Teatterineuvos Hilkka Kinnunen viihtyy parhaiten työn parissa

Teatterineuvos Hilkka Kinnusen taiteellisen uraan on mahtunut paljon: klassista musiikkia, balettia, operetteja, teatteria, merkittäviä rooleja niin radiossa kuin teattereiden estradeilla. 37 vuoden ajan hän toimi myös perustamassaan Helsingin operettiteatterissa ohjaajana ja pääroolien esittäjänä.

mia lagström

VIIKKOUUTISET   | Näen mielessäni, kuinka hurmaavan elegantti teatterineuvos Hilkka Kinnunen astelee Koskenmaan kartanon puutarhassa istahtaen välillä päivänvarjon alle siemailemaan jääteetä. Arki kartanonrouvana on kuitenkin varsin toisenlaista.

– Voin toki välillä leikkiä kartanonrouvaa, mutta vanhassa rakennuksessa riittää korjattavaa. Tänä kesänä olen istuttanut puutarhaan yli 300 kukkasta. Olin muutaman vuoden eläkkeellä, mutta ei se sovi minulle. Haluan kuolla saappaat jalassa.

Hennosta olemuksestaan huolimatta ensi vuonna 90 täyttävä rouva kertookin tarvittaessa hyppäävänsä vaikka traktorin rattiin niittämään kartanon puistoalueita.

– Miksi traktorilla ajaminen olisi vain miesten hommia? Olen erittäin hyvä siinä. Minulla kun on taiteellista silmää: teen kauniita ympyröitä lipputangon ja suihkulähteen ympärille.

 

Koskemaan kartano on Kinnusen äidin peruja. Viimeiset viisi vuotta paikka on toiminut kulttuurikeskuksena, jossa järjestetään taidenäyttelyitä ja musiikkiesityksiä. Tänä kesänä kartanossa juhlitaan kulttuurikeskustoiminnan viisivuotisjuhlia. Loppukesästä paikanpäällä järjestetään myös senioritanssit.

– Miestanssittajat pääsevät ilmaiseksi mukaan, ettei naisten tarvitse paikoillaan istua. Etenkin single-miehet ovat tervetulleita. Kartanon mailla on kappelikin valmiina, teatterineuvos kujeilee.

Viipurissa vuonna 1925 syntyneen Hilkka Kinnusen taiteellisen uraan on mahtunut paljon: klassista musiikkia, balettia, operetteja, teatteria, merkittäviä rooleja niin radiossa kuin teattereiden estradeilla. 37 vuoden ajan hän toimi myös perustamassaan Helsingin operettiteatterissa ohjaajana ja pääroolien esittäjänä.

Vuonna 2010 presidentti Tarja Halonen myönsi Kinnuselle teatterineuvoksen tittelin. Tunnustusta hän on saanut myös Yhdysvalloissa, jossa hän asuu puolet vuodesta. Pitkään Palm Beachin seurapiireissä vaikuttaneelle musiikkiteatterin grand old ladylle myönnettiin 1990-luvulla muun muassa Baroness des Rosiersin -arvonimi.

 

Arvostuksesta kertovat myös useat kirjeet ja kiitoskortit, joita hän on saanut usealta Yhdysvaltain presidentiltä. Joka joulu postiluukusta tipahtaa myös Valkoisen talon joulutervehdys. Kinnusen värikkääseen elämään mahtuu monia mielenkiintoisia ihmisiä, kuten Palanburin maharadja, jolta taiteilija sai kymmenen vuoden ajan joulukortteja.

Teatterineuvos on varsin kiitollinen siitä, että on saanut tehdä elämäntyönsä musiikkiteatterin parissa. Menestyksensä salaisuudeksi hän mainitsee kovan työn ja ahkeruuden.

– Ihminen, joka pyrkii tekemään työnsä hyvin, menestyy. Jokainen ihminen on lahjakas jossain ja olisi hienoa, jos jokainen pääsisi työskentelemään rakastamallaan alalla.

Mutta vieläkö tulee käytyä teatterissa katsomon puolella?

– Ani harvoin ja silloinkin varaan itselleni aina reunapenkin. Olen kokenut niin monia pettymyksiä ja kävellyt monista esityksistä ulos. Teatteri-ilmaisu on muuttunut liiaksi, hän pahoittelee.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat