Saarisen kauppiassuvulla sadan vuoden historia

HAUSJÄRVI-JANAKKALA | Saaristen suku on tehnyt kauppaa jo sadan vuoden ajan. Ensimmäinen kauppa perustettiin Janakkalan Löyttymäelle, sitten siirryttiin Turkhaudalle ja Ryttylään.

Tällä hetkellä Saarisilla on kaupat Ryttylässä ja Turengissa. Riihimäellä Saariset ovat pitäneet K-kauppoja Kontiontiellä ja keskustassa.

– Kaikki me olemme oikeastaan kauppaan syntyneitä. Lapsesta asti on tehty tätä työtä, sanoo Erkki Saarinen ympärillään Juhani, Satu ja Jarmo Saarinen.

Kaupan perustajan Hjalmar Saarisen poika Erkki Saarinen täyttää 11. elokuuta 80 vuotta. Hänen kanssaan on silti turha puhua eläkepäivistä.

– Olen sellainen myymäläisäntä, toimittelen kaikenlaista pientä ja ennen kaikkea tapaan asiakkaita, hän sanoo. Ryttylän K-extra siirtyi hänen pojalleen Jarmo Saariselle vuonna 1999, jonka vaimo Jaana Saarinen toimii myymäläpäällikkönä.

Nuorempi veli Marko Saarinen hoitaa myymäläautoa, yhtä harvoista jäljellä olevista.

Ryttylästä sai pitkään myös maatalouskaupan tarjonnan, mutta siitä luovuttiin ja sitä asiakkaat vieläkin joskus kaipaavat.

– Myymäläautosta tulee eniten myönteistä palautetta. Se on asiakkaille todella tärkeä, Erkki Saarinen sanoo ja huomaa, että hänpä ei olekaan vielä koskaan ollut myymäläautonkuljettajana, vaikka se on kaikkien toivepaikka.

Ennen Ryttylään tuloa Erkki Saarinen piti vaimonsa Iriksen kanssa Turkhaudan kauppaa vanhempiensa jälkeen. Kaupanteko keskittyi Ryttylään, kun Turkhaudan myymälä lopetettiin vuonna 1985.

Kaupparakennus on Miinan montun vieressä, missä Saariset nyt juhlivat merkkipäiviään näytelmää katsoen.

Hjalmar ja Aino Saarisen toinen poika Helle Saarinen (1910-1974) jatkoi isänsä työtä Ryttylässä kuolemaansa asti. Hänen poikansa Juhani Saarinen teki kauppiasuransa Riihimäellä Kontio-Hallin perustajana.

– Ihan ensimmäisenä hommana muistan ostokuponkien liimaamisen, silloin kun kaikki oli kortilla. Kaupan hyllytkin olivat tyhjinä, kun tavaraa ei ollut, muistelee Juhani Saarinen.

Juhani ja Sirpa Saarinen tekivät pitkän uran sukupolvenvaihdokseen 1995 asti, jolloin tytär Satu Saarinen aloitti kauppiaana.

– Jo Riihimäen kauppaoppilaitoksessa opiskellessani tiesin, että haluan kauppiaaksi, sanoo Satu, joka nyt on tuonut jo omaa jälkikasvuaan tiskin taakse Turengin myymälään.

Välillä Satu Saarinen piti Riihimäen keskustassa kauppakeskus foorumin K-supermarket Kontiota. Sinne hän vei mukanaan pitkäaikaiset ja arvostetut lihamestarit Matti Elomaan ja Timo Raustolan.

Sata vuotta kestänyt kauppiashistoria on varsin merkittävä saavutus. Saariset kuuluvat K-kauppaketjuun, mutta isot liikekeskukset ovat syöneet pienten kauppojen kannattavuutta. Kilpailu on kovaa tänäkin päivänä.

– Kyllä Ryttylässä kahdelle päivittäistavarakaupalle on oma ruutunsa. Pieni kilpailu pitää vireänä, sanoo Jarmo Saarinen.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat