Viikko

Olli veistää ja Ahti maalaa

Ahti ja Olli Isomäki yhdistävät teoksissaan kuvanveiston ja maalaustaiteen. Teokset henkivät vahvasti 1900-luvun alun modernismia. - Modernismin traditiossa on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Jotain jäi kesken, kun siirryttiin postmodernismiin.

mia lagström

VIIKKOUUTISET| Taiteilijaveljekset Olli ja Ahti Isomäki yhdistivät voimansa ja tekevät nykyään taidetta yhdessä. Työnjako on seuraava: Olli veistää ja Ahti maalaa. Työt syntyvät yhteistuumin, eikä taiteellisia ristiriitoja ole miesten mukaan vuosien saatossa tullut. Kun veistos on saatu valmiiksi, siirtyy Olli takavasemmalle ja Ahti saa maalata teoksen mieleisekseen.

Yhteinen taide on luonnollinen jatkumo, mitä veljeksiä kuuntelee. Taiteilijanuran alkuaskeleetkin otettiin yhdessä.

– Ahti halusi lähteä Saksaan opiskelemaan taidetta ja pyysi minut kaveriksi, Olli kertoo.

– Vakuutin Ollille, että kyllä hänen piirustustaidoillaan voi taiteilijaksi ryhtyä.

– Ja minä uskoin sen, veli naurahtaa.

Liftaten Saksaan

Edessä oli liftimatka Saksaan, jossa veljekset päätyivät opiskelemaan kuvitusgrafiikkaa Wiesbadeniin. Olli valmistui koulusta 1976 ja jäi lopulta Saksaan yli 30 vuodeksi. Ahti jätti opiskelun kesken muutaman vuoden jälkeen kesken ja palasi Suomeen.

– Graafinen ala ei ollut minun juttuni. Halusin maalata ja lopulta se vei mennessään.

Ahti Isomäen teoksia löytyy Hyvinkäältäkin, muun muassa seinämaalaukset Hakalan koulussa sekä Hyvinkään aluesairaalassa. Mies kertoo, että eniten häntä viehättää abstrakti taide, vaikka uran aikana on syntynyt myös esittävää taidetta. Isomäki teki vuosia töitä myös kehitysvammaisten parissa taideopettajana.

Olli Isomäki työskenteli Saksassa vapaana taiteilijana ja teki pilapiirroksia saksalaisiin lehtiin, kuten Divelt ja Spiegel. Mies on tehnyt myös humoristisia sanaristikoita Suomen Silta -lehteen.

Modernismissa paljon potentiaalia

Yhteisten veistosten pariin veljekset päätyivät kymmenisen vuotta sitten, kun Ahdin naapuri pyysi miestä puunkaatoapuun ja lupasi palkkioksi kaadetut puut.

– Ajattelimme, että olisi haaskausta laittaa hyvät puunrungot ja kannot polttopuiksi ja päätimme tehdä niistä veistoksia, Olli muistelee.

Värikkäät, abstraktit puuveistokset henkivät 1900-luvun alun modernismia.

– Tämäntyyppisessä taiteessa on hirvittävästi mahdollisuuksia ja käyttämätöntä potentiaalia. Jotain jäi aikoinaan kesken, kun siirryttiin postmodernismiin ja käsitetaiteeseen.

Sen kummempaa sanomaa ei miesten mukaan heidän taiteessaan ole. On vain sisäinen pakko tehdä.

– Tauti tämä on. Eikä siihen ole edes lääkettä, Ahti hengähtää.

Ollin mukaan aina kun joku työ valmistuu, on seuraava jo mielessä.

– Mitään järkeähän tässä ei taloudellisessa mielessä ole, järkyttävä määrä työtunteja ja olisimmeko myyneet kaksi työtä. Mutta uskomme itseemme vahvasti, että nämä ovat hyviä, miehet hymyilevät.

Ja täytyy sanoa, etteivät he kovin väärässä ole.

Isomäki x 3 Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 14.5. saakka. Esillä Olli ja Ahti Isomäen veistoksia sekä Ahdin tyttären Milla Isomäen maalauksia. Näyttely avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–15 ja su klo 13–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat