Pelottava porkkana

Ruoka on osa arkea, juhlaa ja nautintoa. Ehkä juuri siksi ruoka on arka aihe, joka herättää meissä voimakkaita tunteita.

Helsingin kouluissa aloitettiin muutama viikko sitten kohuttu ja kiistelty pakollinen kasvisruokapäivä.

Keskusteluissa pelättiin kasvisruuan olevan pahanmakuista tai nuorien saavan siitä liian vähän ravintoa.

Jotkut kaupunginvaltuutetut kuvailivat aloitetta ”stalinilaiseksi” ja epäilivät, että kasvisruokapäivä lisäisi kouluissa lintsaamista.

Peloista huolimatta ensimmäinen annos pakollista soijabolognesea uutisoitiin maistuneen koululaisille kuten muukin ruoka (YLE 11.1).

Mutta miksi kasviksia pidetään niin suurina pahiksina?

Kasvisruokapäivää perusteltiin ekologisilla ja terveydellisillä syillä. Etenkin nuoret syövät suhteessa enemmän lihaa kuin kasviksia, vaikka kupin pitäisi kallistua päinvastoin.

Maatalousministeriön tilastojen mukaan keskimäärin suomalainen syö vuodessa 73,9 kiloa lihaa. Se on 5,1 kiloa enemmän kuin suomalainen söi vielä 13 vuotta sitten.

Facebookissa Lihaton tammikuu-ryhmään on kerääntynyt reilusti yli 10 000 jäsentä. Uudet kasvissyöjäkokelaat ovat jakaneet sivuilla mielipiteitä, tofureseptejä ja kokemuksia.

Ystäväni kertoi, että oli löytänyt osallistujien joukosta myös vanhan tuttunsa, pinttyneen ”lihansyöjä-äijän”. Mies oli innostunut kasvissyönnistä niin, että päätti jatkaa kokeilua vielä kevääseen asti.

Ryhmä on saanut aikaan myös vastareaktioita. Sivuille on ilmestynyt kommentteja, joissa muistutetaan lihansyönnin iloista ja haukutaan viherpiipertäjiä hulluiksi. Kuulostaa tutulta.

Olen joutunut selittämään, perustelemaan ja väittelemään kasvisruokavalioni syitä tutuille ja tuntemattomille teini-iästä asti.

Välillä voisi luulla, että porkkana olisi makkaran perivihollinen.

Tammikuun tempausten avulla moni saattaa löytää uusia makuja, ehkä jopa ajatuksia. Ei sellainen varmaan ihan pahasta ole.

Kirjoittaja on lihaton kulinaristi.