Jenkkifutiskonkari bloggaa NFL:n pelitaktiikasta

Kari Ketosen nuoruuden harrastus on kulkenut mukana läpi elämän. Hän oli mukana perustamassa helsinkiläistä jenkkifutisseuraa Roostersia. Nyt hänen perustamassaan jenkkifutissivusto 2minuutinvaroitus.comissa on seitsemän asiantuntijaa kirjoittajana. Päätoimittajavastuun hän siirsi kahdelle kirjottajista ja keskittyy itse NFL:n pelitaktiikasta kirjoittamiseen.

Kari Ketosen kuva-arkisto

Vaahteraliiga touchdowneineen ja cornerbackeineen tuli Suomessa 80-luvulla tutuksi. Jenkkifutis eli tuolloin kulta-aikaansa. 90-luvun laman myötä jenkkifutisbuumi vaimeni lähes pariksi vuosikymmeneksi.

Nyt kiinnostus lajia kohtaan kasvaa jälleen. Nelonen Pro -urheilukanavat alkoivat toissa syksynä viikoittain näyttämään lajin ammattilaissarjaa, NFL:ää. Syyskuussa alkavalla kaudella Nelosen Pro kanavilta nähdään nelisen ottelua viikoittain suorana lähetyksinä. NFL-kausi huipentuu helmikuussa pelattavaan loppuotteluun, Super Bowliin.

Jotain kertoo sekin, että pääosin NFL:stä kertova 2minuutinvaroitus.com -niminen blogi nousi Suomen suosituimpien urheilublogien listalla kolmanneksi.

Blogin perustaja Kari Ketonen on yksi helsinkiläisen jenkkifutisseuran Roostersin perustajajäsenistä. Pelaajauransa jälkeen hän on toiminut myös lajin valmentajana.

– Olin vaihto-oppilaana jenkeissä 70-luvulla. Kun palasin, laji rantautui samoihin aikoihin Suomeen vaihdossa olleiden lukiolaisten ansiosta.

Nelonen Pron NFL-lähetysten alkaessa Ketosen mukaan oli oikea aika perustaa pelkästään jenkkifutikseen keskittyvä blogi.

Näin sai alkunsa 2minuutinvaroitus.com -blogi, jonka Ketonen perusti kahden muun lajia fanaattisesti seuraavan miehen kanssa. Toinen heistä, Savonlinnassa asuva Joose Hirvonen, on edelleen mukana.

Uskon jenkkifutiksen saavan Suomessa astetta suuremman huomion jatkossa.”

Blogin tai pikemminkin jo sivuston kirjoittajina on tällä hetkellä Ketosen lisäksi seitsemän muuta asiantuntijaa, jotka asuvat ympäri Suomea muun muassa Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Lohjalla ja Helsingissä.

Ketonen kertoo entisenä pelinrakentajana ja valmentajana jatkossa keskittyvänsä ja kirjoittavansa juttuja etupäässä lajin taktiikkapuolesta.

Viime keväänä 2minuutinvaroitus solmi yhteistyön Gridiron-nimisen sivuston kanssa.

– Toimimme edelleen itsenäisenä blogina, mutta Gridiron hoitaa teknisen toteutuksen.

Gridiron.fi on keskittynyt kotimaisesta jenkkifutiksesta kirjoittamiseen.

– Halusimme Gridiron.fi -blogin perustajan Tuomo Tomperin sivuston alaisuuteen, jotta saamme yhdessä palveltua suomalaisia jenkkifutisfaneja mahdollisimman hyvin, Ketonen perustelee sivujen yhdistymistä.

2minuutinvaroitus.comin kirjoittajien tekemät NFL-otteluennakot julkaistaan jatkossa myös Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton nettisivuilla. Sopimus yhteistyöstä allekirjoitetaan pian.

– Uskon NFL:n ja sitä kautta myös jenkkifutiksen saavan sopimuksen myötä suomalaisessa mediassa astetta suuremman huomion jatkossa.

Kirjoittajat päättävät vapaasti, mistä ja miten kirjoittavat.”

Eri puolilla Suomea asuva kuuden hengen kirjoittajatiimi ei ole tavannut toisiaan fyysisesti.

– Vaahteraliigan finaalissa osa taisi jo tavatakin toisensa, mutta kommunikointi sujuu suljetussa Facebook-ryhmässä, Ketonen kertoo.

Personal trainerin työt ovat vieneet Ketoselta yhä enemmän aikaa, ja hän on jakanut päätoimittajan vastuuta Antti Kiviniemelle ja Sampsa Ilmoselle.

Kullakin kirjoittajalla on vapaus kertoa asioista omalla tyylillään.

Iltapäivälehdet julkaisevat hänen mukaansa usein negatiiviset uutiset lajista, eikä niistä kertominen ole blogissakaan kiellettyä.

– Toisinaan pojat kysyvät minulta tai toisiltaan mielipidettä, mutta ennakkoon en yleensä juttuja edes lue. Kirjoittajat päättävät vapaasti, mistä ja miten kirjoittavat.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi