Vanhukset ovat pelin politiikan nappuloita

Vanhusten hoidon hinta lasketaan tahallaan väärin. Hyvä tarkoitus sekoittaa laskukoneet.

Auttamisessa keskitytään näkyvissä olevaan jäävuoren huippuun, mutta sivuutetaan pinnan alla oleva kustannus, joka on 90 prosenttia koko potista.

Vanhusten hoito on arvovalinta, jossa pannaan vastakkain 10 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat laitoshoidossa ja 90 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat kotihoidossa. Vanhuspalveluissa palataan vuosikymmeniä taaksepäin, jos rahoituksen painopistettä siirretään laitoshoitoon.

Jos toteutetaan hallituksen alkuperäinen esitys 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohden, kaikissa laitoksissa yksi hoitaja huolehtii kahdesta huonokuntoisesta vanhuksesta. Tähän tarvitaan 700 uutta hoitajaa. Rahat ovat budjetissa. Jos hoitajia on 0,7 yhtä vanhusta kohden, tällöin 1,4 hoitajaa huolehtii kahdesta vanhuksesta. Lisärahaa tarvitaan 290 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä rahaa ei ole.

 

On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?”

 

Vaalien alla keskitytään hoitajien työpaikkojen lisäämiseen eikä hoidettaviin ja hoidon laatuun.

Yhteiskuntaa ei voi johtaa yhden hoitoa tarvitsevan ryhmän näkökulmasta. Rahoja ja hoitajia tarvitaan kaikkialla. Onko teho-osastolla makaavalla kolari- tai syöpäpotilaalla tarpeeksi hoitajia? Ainakaan vaikeasti sairailla lapsilla ei ole. On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?

Hoitokustannusten jatkuva nousu kertoo suomalaisten ikääntymisestä. Työurien pidennyksillä ja eläkeiän nostolla pitäisi alentaa ikääntymisen hintaa. Olemme kuitenkin pattitilanteessa, kun vanhustenhuoltoon lisävaroja vaativat poliitikot vastustavat ikääntymisen kustannusten hallintaa. Onko tämä arvovalinta vai tyhmyyttä?

Ikääntymisen valtavat lisämenot maksetaan jo 10 vuoden kuluttua, kun Suomessa on miljoona yli 70-vuotiasta. Valtaosaa on pakko hoitaa kotona, kun laitospaikkoihin ei ole rahaa. Tähän pitää varautua kotihoitoa kehittämällä.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä