Nokian käryävät rauniot

Nokian tuho kasvattaa kritiikkiä entistä pääjohtajaa Jorma Ollilaa kohtaan.

Ollilan keisarikunnan loppu olisuurten teknologisten virheiden ja johdon omahyväisyyden aikaa. Nokiaa johdettiin panemalla ihmiset tappelemaan keskenään ja kyykyttämällä alihankkijoita. Menestys tuli toisten nujertamisesta ja Ollilan ylistämisestä.

Ollilan raunioiden käry haisee Oulussa, Salossa, Tampereella ja Espoossa. Nyt irtisanotaan osaajia, joiden piti turvata teknologia-Suomen menestys. Miten estämme Nokian tylyn henkilöstöpolitiikan ja verisen johtamistyylin leviämisen entisten nokialaisten mukana muualle Suomeen?

Nokia pyörsi pyhät lupauksensa, jos se oli sille eduksi. Monivuotinen alihankkija oli rakentanut tuotantolaitoksia Nokian vaatimusten mukaan. Tuoreimman tehtaan peruskiveä muurattiin, kun Nokia irtisanoi koko hankintaketjun ja siirsi tilaukset kilpailijalle. Alihankkijalle jäivät tappiot ja henkilökunnan irtisanomiset. Juhlapuheissa Nokia esitettiin ensiluokkaisena yritysvastuun kantajana.

 

Miten estämme Nokian tylyn henkilöstöpoli-tiikan ja verisen johtamistyylin leviämisen entisten nokialaisten mukana muualle Suomeen?”

 

Suomalaiset yrittäjät ja yritysjohto uskaltavat vihdoin avata suunsa ja arvostella Ollilaa, joka jyräsi vastustajansa, hiljensi arvostelijansa ja talloi jalkoihinsa kriittiset toimittajat. Ollila kuuluu nyt Matti Vanhasen, Paavo Lipposen, Esko Ahon ja Mauno Koiviston joukkoon. He kaikki ovat menettäneet uskollisimmat faninsa kuten supertähti Madonna.

Ollilan viimeisin runnaus on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etlan) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) yhteisen toimitusjohtajan valinta.

Ollila kampesi pallille Vesa Vihriälän, joka on Ollilan keskustalainen aatetoveri. Yrityksissä kauhistellaan tapaa, jolla Vihriälä puolustaa kepulaista kuntapolitiikkaa elinkeinoelämän puhemiehenä.

Ollila nosti aikoinaan myös entisen pääministeri Ahon (Kesk.) Nokian johtokuntaan. Kun Aho joutui jättämään Nokian, Ollila junaili tälle osapäivätyön Harvardin yliopistosta USA:sta. Rahoituksessa auttaa öljy-yhtiö Shell, jonka hallituksen puheenjohtaja Ollila istuu.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä