Nokian käryävät rauniot

Nokian tuho kasvattaa kritiikkiä entistä pääjohtajaa Jorma Ollilaa kohtaan.

Ollilan keisarikunnan loppu olisuurten teknologisten virheiden ja johdon omahyväisyyden aikaa. Nokiaa johdettiin panemalla ihmiset tappelemaan keskenään ja kyykyttämällä alihankkijoita. Menestys tuli toisten nujertamisesta ja Ollilan ylistämisestä.

Ollilan raunioiden käry haisee Oulussa, Salossa, Tampereella ja Espoossa. Nyt irtisanotaan osaajia, joiden piti turvata teknologia-Suomen menestys. Miten estämme Nokian tylyn henkilöstöpolitiikan ja verisen johtamistyylin leviämisen entisten nokialaisten mukana muualle Suomeen?

Nokia pyörsi pyhät lupauksensa, jos se oli sille eduksi. Monivuotinen alihankkija oli rakentanut tuotantolaitoksia Nokian vaatimusten mukaan. Tuoreimman tehtaan peruskiveä muurattiin, kun Nokia irtisanoi koko hankintaketjun ja siirsi tilaukset kilpailijalle. Alihankkijalle jäivät tappiot ja henkilökunnan irtisanomiset. Juhlapuheissa Nokia esitettiin ensiluokkaisena yritysvastuun kantajana.

 

Miten estämme Nokian tylyn henkilöstöpoli-tiikan ja verisen johtamistyylin leviämisen entisten nokialaisten mukana muualle Suomeen?”

 

Suomalaiset yrittäjät ja yritysjohto uskaltavat vihdoin avata suunsa ja arvostella Ollilaa, joka jyräsi vastustajansa, hiljensi arvostelijansa ja talloi jalkoihinsa kriittiset toimittajat. Ollila kuuluu nyt Matti Vanhasen, Paavo Lipposen, Esko Ahon ja Mauno Koiviston joukkoon. He kaikki ovat menettäneet uskollisimmat faninsa kuten supertähti Madonna.

Ollilan viimeisin runnaus on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etlan) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) yhteisen toimitusjohtajan valinta.

Ollila kampesi pallille Vesa Vihriälän, joka on Ollilan keskustalainen aatetoveri. Yrityksissä kauhistellaan tapaa, jolla Vihriälä puolustaa kepulaista kuntapolitiikkaa elinkeinoelämän puhemiehenä.

Ollila nosti aikoinaan myös entisen pääministeri Ahon (Kesk.) Nokian johtokuntaan. Kun Aho joutui jättämään Nokian, Ollila junaili tälle osapäivätyön Harvardin yliopistosta USA:sta. Rahoituksessa auttaa öljy-yhtiö Shell, jonka hallituksen puheenjohtaja Ollila istuu.

Kommentit

Nokian alennustila ja ehkä jopa Nokian loppu on viennyt koko Suomen talouselämän 30 vuotta taaksepäin.Niin kova isku se on ollut vaikka asiaa yritetään pehmentää Nokian tärkeydestä.Ei vedä Suomen viennit eikä uusia Nokioita ole näkyvissä ja valtio velkantuu huppuvauhtia ja ounastellaan että onko taantuma tulossa.Suomi on kaikken tämän jälkeen ikuisessa taantumassa ei ole tarpeeksi vientiyrityksiä olemme menettäneet otteen kilpailukyvystämme ja pahasti.Suomi ei nouse sillä mentaliteettillä että jonkun muun pitäisi tehdä asialle jotain mutta en minä.Voi sanoa että Suomalainen sisu on vaan sana enään koska oikeasti sitä ei ole olemassa ja Suomesta on tulossa banaanitasavalta.

yrittäjä

Suuri joukko jälkiviisaita kirjottelee omia analyysejään Nokian tuhosta. Se on muotia nyt. Kateus voidaan vihdoin lopettaa ja ruveta nauramaan kohtalolle.
Onneksi Nokia oli ja sai tämän maan uuteen nousuun. Jokainen meistä on saanut mammonasta osansa. Toiset tosin ehkä vähän turhan suuren.
Energiaa voisi hukata enemmän tosiaan uuden luomiseen. Sotakorvausjunatkin menivät jo, itse tekeminen aiheutti Suomen nousun aikanaan.
Jorman voi jo unohtaa. Hän osoitti sisäisen rahan palvomisen suuruuden menemällä maailman ehkä tämän hetken pahimman raiskaajan johtoon. Johtotähti on sammunut.

Pessimismilläkö nousuun?

Suomen ensimmäisen suurmunauksen teki aikanaan Kansa-yhtiöitten johtaja, joka johti yritystään samanlaisilla diktaattorin ottein kuin Ollila. Molempien jäljiltä ei jäänyt kuin savuavia raunioita.

Jäljet pelottavat

Tämä oli odotettavissa: Johtajat ovat jo rahansa käärineet - sellaisia summia että yhden johtajan palkkioilla elättäisi kylän jos toisenkin - eikä heillä sen jälkeen ole tietenkään mitään motivaatiota viedä Nokiaa kohti kestävää ja aitoa talous- ym. kehitystä.

Nasu

Täyttää skeidaa puheet "Nokian tuhosta" ja vastaavasta. Yritys on edelleen maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja ja lähes tulkoon varmasti pitää paikkansa tai nousee takaisin suurimmaksi. Nokian johdossa on varmasti tehty virheitä tai huonoja valintoja, mutta niin on niitä tehty Sonylla, Toyotalla, Siemensillä jne.. Älypuhelinmarkkinoilla on odotettavissa Samsungin ja Applen veriset patenttioikeudenkäynnit ja Nokialla on edelleen sanansa sanottavana tätä kakkua jaettaessa. Yhteistyö Microsoftin kanssa on vasta alkutaipaleella ja tälle perustalle voi luvata loistavaa tulevaisuutta. Apple on mahdollisesti jo nähnyt huippukohtansa ja Jobsin poissaolo voi tarkoittaa jatkossa loputonta alamäkeä. Korean ihme voi kaatua yhteen suureen maanjäristykseen, joka sekin on varsin todennäköinen. Tosin uudessa Nokia Lumia 900:ssa lukee made in Korea..

Hamsteri

Suomi on aina Suomi. Missä muussa maassa teollisuuden lippulaivan ja globaalisti menestyneen suuryrityksen vakavat ongelmat olisivat nostaneet tällaisen määrän vahingoniloa, herravihaa ja itsesäälissä pyöriskelyä, lopullisen alamäen vakuuttelusta puhumattakaan? On niin ihanaa, kun viimeinkin menee huonosti.

Tristan

Nokia on toiminut niinkuin normaaliin yritysmoraaliin kuuluukin - ensin tulee oma etu, sitten oma etu ja sitten oma etu. Valitettavasti vain kilpailijat osasivat tekniikan kehittämisen paremmin.

Hannes

Politiikkaan tarvittaisiin uusia puolueita ja tulevaisuusviisaita miehiä ja naisia vanhojen urautuneiden ja sidosryhmiensä orjuuttamien konsensussuokahlaajien tilalle. Mahdollisimman kauas hallituspuolueista ja persuista ja muista kapean sektorin ajattelijoista, erityisesti kalliiksi tulleista vihreistä. Huonon politiikan ansiota se on että Suomi kuivuu ja kuolettuu. Demarit ja komarit ja keput ja kokomustat on aika lakaista historian veriseen laatikkoon. Nuoret - löytyykö kipinää järkevään johtajuuteen ?

Pikkuveli

Pietilä onkin vain noin kaksi vuotta myöhässä juttunsa kanssa, jauhaa Nokia analyysiä. No, hyvä kun joskus eksyi sekin uutinen tänne Keski-Uudenmaan peräkammariin. Miten olisi vientiulkujen, julkisen sektorin tilan, tai pääomasijoitusten vetäytymisen Suomesta uutisointi, sitten viiden vuoden kuluttua :). Mietitään sillä aikaa mitä jäätelöä pikkupojat koulun keittiöstä löysivätkään.

punkkeri pena

Nokia on osannut tekniikan aina paremmin kuin muut. Nokian virhe oli se, että se ei panostanut käyttäjäkokemukseen eikä kyennyt näkemään kosketusnäytöä seuraavana hittiominaisuutena. Jos Nokia olisi nyt viisas, se korvaisi ihmisten lompakot ja pankkikortit seuravalla joulumallillaan.

Hamsteri

Sama se, minkälaista puoluetta yritysjohto äänestää tai tukee. Tärkeämpää on, että he ymmärtävät, ettei kaikki hyvä tule yritykselle vain johdon tekemisistä. Tuskinpa Uolevi Raade ja hänen aikalaisensa patruunat ainakaan perinteisiä työväenpuolueita äänestivät, mutta ymmärsivät, että yritysten tulos tulee henkilökunnalta, ja heillä pitää olla ostovoimaa ja veromaksukykyä; siis asialliset palkat ja työolosuhteet. Siten talous pyörii, yhteiskunta vaurastuu, ja sen toimintoja voidaan kehittää.

Noin se jotakuinkin menee.

Myöskään ansioerot johdon ja henkilöstön välillä ei voi olla sata- tai jopa tuhatkertainen. Johdon ja yrityshallitusten ahneuksille on oltava kohtuullinen raja.

Karkeistaen: hyvin menestyä yritys tarvitsee omistajan(t), joilla on idea(t) tuotteista tai palveluista, joita asiakkaat ostavat, hyvä henkilökunta joka tekee ne, ja hyvinvoiva ja (-hoidettu) yhteiskunta pyörittää ”koneistoa”.

Mutta mikä noista on ensin? Ei oikeastaan mikään. Yhteistoiminnassa ne pyörivät jos pyörivät hyvin.

Yhteiskunta hoitaa ihmisiä äidin masusta (neuvolat) hautaan saakka; päivähoitaa, kouluttaa, rakentaa infran jne. Peruskouluttaa niin yritysjohdon, henkilökunnan kuin asiakkaatkin.

Montako käytössä olevaa puhelimiin liittyvää patenttia on Ollilan tai muiden Nokia Dream Team -laisten nimissä? Montako puhelinta he ovat suunnitelleet? Montako mainoslausetta tai tunnussäveltä, jotka tunnettaan lähes koko maailmassa (ovat siis legendaarisia) he ovat kehitelleet? Kaikkiin on sama vastaus: ei yhtään.

Esko Aholla oli kait jonkinlainen palkkiopaikka Nokian johtokunnassa. Taisi Ollila (ex-nuoriso-kepu) järjestää. Mitä Aho miljoona-ansioidensa eteen Nokialle teki? Entäpä Veli Sundbäck? Mitä hän Nokian johtokunnassa teki? No, osa Sundbäckin miljoonista tuli Porvoon seudulle; osti merenrantatontin ja rakennutti sinne hulppean huvilan.

Markku Vaniala

Raade oli veturinkuljettajan poika ja oppinut arvostamaan työntekoa. Mutta
nämä nykypäivän johtajat - alle 40-vuotiaat - eivät juuri työntekijöitä kuule
eikä kunnioita. Valitettavasti. Pahimpia ovat demaritaustaiset herännäiskokkarit; siinä työntekijä saa keskimäärin 4 minuuttia luovuttaa työpaikan avaimet ja kännykän. Ja sekin on heistä liikaa, kun irtisanotaan ilman
yt-neuvotteluja ja muita kinkereitä. Roviolla muuten on jo sama hypetys ja
riitely käynnissä, mikä pudotti Nokian huipulta; tänään erosi digipalvelujen
johtaja. Nokia voi tehdä comebackin, se tosin vaatii tuplamäärän työtä ja
sensaatiomaista johtamista. Löytyykö enää mistään?

TUPLAVEE

Moni Nokian osakkeiden omistaja (siis lähinnä pienomistajat) joutuvat kärsimään tappiot "nahoissaan." Myös tietysti monet sen "monoa" saaneet työntekijät.

Onneksi kyseisen yhtiön entiset johtajat ovat sentään ehtineet optioillaan rikastumaan kohtuullisen hyvin ja näille lisäksi on turvattu tulevaisuuden "duunit" sen lisäksi.

Tulosvastuullinen

Nokian nykyisyyden arvioinnissa pitäisi ottaa huomioon menneisyyden vaikutukset.

1980 -luvulla Nokia pyrki kansainväliseksi elektroniikka-alan jätiksi. Mutta Kari Kairamon kyvyt eivät riittäneet tämän muutoksen toteuttamiseen. - Sen sijaan muutama eteläkorealainen yhtiö toteutti menestyksellisesti tämän muutoksen.
Kairamon kuoleman (1988) jälkeen Nokialta meni aikaa pankinjohtajan vävyn sisäänajoon Nokian johtoon - mutta turhaan. Jorma Ollilasta tuli Nokian toimitusjohtaja 1992.

Nokia oli huonossa kunnossa Ollilan aloittaessa toimitusjohtajana, joten Nokian rönsyt karsittiin ankaralla kädellä: elektroniikkapuolella myytiin tv -tuotanto ja tietokonevalmistus.
Ollilan johdolla Nokia nousi matkapuhelinvalmistajien ykköseksi ja samaan aikaan matkapuhelin muuttui liikemiesten kalliista työvälineestä suuren yleisön halpatuotteeksi, jota nuorisonkin oli varaa ostaa ja käyttää.

Ollilan seuraajan Olli-Pekka Kallasvuon aikana osoittautui virheeksi Nokian takavuosien päätös myydä tietokonevalmistus:
Perinteinen pöytätietokoneitten ja kämmenmikrojen valmistaja ja taitava markkinoija Apple lisäsi kämmenmikroihinsa langattoman tietoliikenteen ominaisuudet ja näin Nokia joutui ahtaalle (nokiasuomikielellä ilmaistuna) älypuhelinmarkkinoilla.

Kallasvuo erotettiin ja 2010 Nokian uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Stephen Elop.
Elop ilmoitti, että Nokian älypuhelimien käyttöjärjestelmät korvataan Microsoftin käyttöjärjestelmällä. - Niinpä Nokian älypuhelimien myynti laski voimakkaasti, koska kuluttajat eivät halunneet ostaa käytöstä poistuvan käyttöjärjestelmän älypuhelimia. Lisäksi uuden käyttöjärjestelmän älypuhelimia ostetaan varovaisesti, koska useimmat odottavat, kunnes uuden käyttöjärjestelmän älypuhelimen lastentaudit saadaan korjattua.

Takavuosina Nokia oli siirtänyt laiskasti Suomesta ohjelmistotuotantoa ja tuotekehitystä halvan kustannustason maihin. - Nykyään Nokian vaikeina aikoina tämä saneeraus tehdään pikavauhtia.

historiakatsaus

Nimi. Historiankatsaus: "Nokian nykyisyyden arvioinnissa pitäisi ottaa huomioon menneisyyden vaikutukset."

Nykyisen kaltaisessa maailmassa eivät menneisyyden onnistumiset ole enään tae tulevaisuuden vastaavista. Häviönkin jälkeen on toki mahdollisuus uuteen nousuun kuten Applen esimerkki osoittaa. Olisiko Ollila pitänyt korvata jollain tuoreemmalla voimalla aiemmin ensimenestysten jälkeen? Itsetyytyväisyydessä paistattelu ei nykyään tiedä hyvää tulevaisuudelle.

Liian myöhäänkö?

Eihän me tavan kansalaisetkaan ihan puusilmiä olla, vaikka päällepäsmärit niin kuvittelevat.
Elop palkattiin alasajamaan Nokia ja sillä selvä.
Suomalaisilta virkaveljiltä puuttui munaa ja tähtitieteeliset palkkiot likaisen työn lisään.

Suomijuntit pelkäsivät kohtaavansa irtisanottujen koston ja turvautuivat jenkkiin, jolla on panssarivaunut ympärillään kertoessaan "huonoja uutisia".
Kalliiksi ovat tulleet Nokialle lopputilit Elopin kuitatessa käsittämättömät summat ihmisten irtisanomisista ja Nokian kartalta hävittämisestä.
Nokiasta jäi vain noki ilmaa, maata ja vettä saastuttamaan!

Suomi, suosta sinä olet tullut ja suoksi sinä olet tuleva

Mark Twain sanoi aikoinaan että uutinen kuolemastani on ennenaikainen ja liioiteltu.
Nokian seuraavat mallit jotka tulevat markkinoille ovat joko/tai-mahdollisuus. Nyt
pitäisi nousu käynnistyä jos on tullakseen, muten uhkaa aika loppua kesken. Applen
tilanne saattaa sekin heikentyä yllättävästi, kun aikoinaan potkut saanut Jobs poistui
lopullisesti. Motorola on sekin vaikeuksissa. Samsung on nousussa. Nokiaa yritettiin
aikoinaan - oravapankin toimesta - myydä ruotsalaisille pilkkahintaan. Eivät huolineet.
Miksi muuten Kone porskuttaa, vaikka sillä oli vuosikausia epävakaa johto, jopa suvun
mielestä?

TUPLAVEE

Nokialla oli äärimmäisen huippuvireinen yritys, ennen Ollilan aikaa oli valmiina gsm ja puhelimen muotoilu oli huippua.
Nokian alamäki alkoi heti kun Ollila kapeine hartioineen pääsi puikkoihin.
Muistan aina kun Ollila kertoi muuttavansa Nokian organisaatiota notkeammaksi, paremmaksi reagoimaan tilanteisiin, mutta näitten organisaatio muutosten jäkeen kaikki rupesi Nokiassa kestämään. Puhelimen julkistuksesta kauppoihin kesti säännön mukaisesti reilu puolivuotta. Käytännössä Ollila tuhosi Nokian näillä päätöksillä.

Ollila oli hyvin arka omasta julkisuudesta, kun lehdessä oli juttu
Ollila hartoitten kapoisuudesta, reagoi nokia aikoinaan kun se olisi ollut Nokialle elintärkeä. Käytännöstä tuosta huomaa, ettei Ollila sietänyt mitään arvostelua itsestään ja määräsi kaiken itse.
Nyt jälkeen päin huomaa selkeesti miten kapeat hartiat Olillalla on.
Ollila on tuhonnut kymmeniä tuhansia Suomalaisia työpaikkoja.
Ollila tuhosi Meltemin ja Meegon kummastakin oli valmiina seuraava kännykkä, mutta ei piti heittää työ roskiin ja aloittaa taas alusta.

Taapo

Olipa valaiseva kirjoitus, kiitos!
Toivon hartaasti, että tällainen työkulttuuri ei ole tarttunut entisiin nokialaisiin, oli menestys tulevaisuudessa sitten mikä tahansa.
Ei Ollila ole ainoa, valitettavasti, näitä kyllä riitää toistaiseksi. Ehkä Ollila on opettanut jotain siitä, miten yritystä ei pidä johtaa ja valtaa ei pidä käyttää. Muistakaa - hyvät entiset nokialaiset tämä! Rumaa jälkeä on siis vielä odotettavissa Ollilan jäljiltä pitkäksi aikaa.
Kermaa kakun päälle, tämä hyväkäs on muka guru kertomaan siitä mitä Suomessa pitäisi tehdä? Hävetkää Ollilan hännystelijät. Toivottavasti olette edes jotain oppineet? Jaa että tulevaisuuden visioitako?

vp

Tässäpä kaiken tietävän A-P Pietilän kommentit.

Erikoista, että ilmeisesti ei-nokialainen (spekuloin, tehkööt se muille selväksi) tällaista kirjottaa. Henkilö, jolla ei ole aitoa sisäpiirin tietoa.

Kuulemma Länsiväylän taso on laskenut Pietilän komennuksessa merkittävästi ja lehden tilanne on hälyyttävä. Varmaksi en tiedä, mutta ainakin Pietilän kirjoitusten pohjalta näin näyttäisi olevan. Herran kirjoitukset ainakin edustavat populistmia parhaimmillaan: milloin haukutaan persuja ja Soinia siitä, että ajavat Suomen taantumaan ja milloin ollaan toista mieltä. Nyt osansa saa Nokian johtaminen, jonka paikallislehden soihdun kantaja olisi tietysti hoitanut paremmin.

No, tämä on tätä. En vihjaa mitään. Tehkää lukemalla omat tulkintanne.

Timo

Niin. Ja paljonkohan oli Nokian paketit vs. Stora Enson tai UPM Kymmenen vastaaviin.

Nämä toispuoleiset schaisse-kolumnit saavat journalistiikkaa tunninkin opiskelleet ihmiset oksentamaan. Häpeä Ala-Pietilä. Häpeä juttuesi tasoa. Populisti. Missä ovat vastaukset perus kysymyksiin: kuka, mitä, missä, milloin, miksi?

Niinpä. Löytyisköhän jostaina ekaluokkalainen kirjoittamaan parempia kolumneja.

Timo

Hyvä asia on ottaa Suomessa jo vuosia vaiettu asia, NOKIA:n ja Jorma Ollilan totuudellinen kritiikki. Todellisuudessa Ollilla on ollut paljon enemmän valtaa Suomessa kuin Presidentillä.

Tarkkailija X

Voitanee sanoa että Nokia ja sen johto tuhosivat suomalaisen työmoraalin palkitsemalla johtoa avokätisillä optioilla, jotka eivät perustuneet johdon erinomaisuuteen heidän työssään vaan satumaiseen onneen ja sattumaan. Syntyi yleinen käsitys nokialaisten suurista ansioista, jotka herättivät kateutta ja yleisen palkkatason nousua Suomessa. Nyt olemme tilanteessa missä mikään ei tunnu missään ja niinpä olemme paljolti uloshinnoitelleet itsemme ja kasvattaneet talouskuplan, joka odottaa vain puhkeamistaan ja suomalaista pankkikriisiä ja sen seurauksena pitkäaikaista talouslamaa. Ja siitä ei enää selvitäkkään pelkillä vakuutteluilla ja uskottelemalla euron erinomaisuutta valuuttana. On ryhdyttävä tekemään töitä ja sellaisella palkkatasolla, joka mahdollistaa sisäisen ja ulkoisen hintakilpailun. Selittelyn ja uskottelun aika alkaa olla ohi. Kiina jyrää ja on jo jyrännyt "oliivimaat".

Kukkuu

Ollila voitisiin hyvällä syyllä valita vuoden taloustunariksi. Hallituksen puheenjohtajana ensin valitsi Nokian toimitusjohtjaksi ideoiltaan pystyynkuolleen Kallasvuon ja sitten vielä huonompi valinta Elop; Ihan ulkomailta piti saada mies puhumaan pehmeitä Nokia-yhtiön päänmenoksi ja hyvin näyttää kulkevan, alamäki on ollut Nokian alla koko Elopin ajan. Antakaa nyt hyvät ihmiset sille Elopille tukku rahaa ja matkalippu jonnekin kauas ennen kuin kassavarat loppuvat.

Kukkuu

"Miten estämme Nokian tylyn henkilöstöpolitiikan ja verisen johtamistyylin leviämisen entisten nokialaisten mukana muualle Suomeen?”

Tuossapa hyvä kysymys - voidaanko saadakaan mistään sellaista "orjatyöluokkaa", joka piiskaamisella ja pelottelulla, kenties vielä "epäterveen hovin läsnäollessa" jaksaa tehdä työnsä, jollaiselta nykymeno vaikuttaa. - Suomalainen työntekijä tekee sisulla usein yli voimiensakin työtä yhteiseksi hyväksi, mutta ei pidä epäterveestä kyykyttämisestä, se syö sekä miestä että naista.

Suomeen pitäisi löytyä johtajia, jotka ajoissa osaisivat varautua tulevaisuuden mahdollisiin erityyppisiin käänteisiin konkreettisesti ja notkeasti toteutettavissa olevien vaihtoehtojen kanssa, joita vaihtoehtoja taatusti löytyy myös tekijöiden/keksijöiden leiristä jokaiselta työpaikalta, jonka osaaja/keksijäporukan kanssa vuorovaikutuksessa suunnittelemalla ja toimimalla johtajien ei tarvitsisi niin rajuja saneeraustoimenpiteitä toteuttaa kuin nyt Suomessa tapahtuu. Joku luennoitsija aikoinaan tuumasi vähän suoraviivaisesti, että yrityssaneeraus johtuu epäonnistuneesta johtamisesta. - Em. vaatisi tämän päivän johtajilta avoimet silmät ja kuulevat korvat, sydämen sivistystä johtamiseen, oikeaa tekemisen meininkiä yhteisöllisesti sen lisäksi, että on haisteltu maailman tuulet, miten pieni SUomi voisi pärjätä mammonavetoisilla markkinoilla. - "Kauppa se on kuitenkin, joka loppujen lopuksi kannattaa", ei tyhjyyttään kolisevat, sisältöä konkreettisesti vailla olevat markkinavoimat. - Vain hätätilassa pitäisi saneerata, kun ei ole osattu ajoissa suuntautua oikeille urille. Ahneuksissaan eniten maksavílle firmojen myyminen ja saneeraaminen on lyhytnäköistä touhua, tämän päivän sivistymättömyyttä, jumalattomuutta, joka tuhoaa koko kansakunnan aikaansaannokset.. - Johtaminen on pitkäjänteistä työtä, josta kukaan ei suoriudu "yksin" ilman riittäviä monen alan asiantuntijaverkostoja ja yhteistyötahoja., toisen työn ja ammattitaidon arvostusta. - MItään ei kohta voida johtaa, jos ei panosteta hyviin työntekijöihin, vuorovaikutuksiseen johtamiseen ja yhteistyöhön, yhteisöllisyyteen.

SUomalaisten pitäisi ajoissa tajuta, mitä on yhteisöllisyys ja sen tuoma synergiaetu ennen kuin se on myöhäistä tässä kulttuurissa.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta - "veljeä ei jätetä"