Kotiovi kun taakse jäi

Uintistipendin yhdysvaltalaisyliopistoon saanut Kaisla Kollanus lentää pian kauas kotiovelta.

Hyvinkääläinen Kaisla Kollanus kauhoo pian kaukana. Uinti toi tytön aikoinaan Nurmijärveltä Hyvinkäälle. Muutama vuosi sitten harrastus vei hänet Helsinkiin ja nyt on edessä muutto rapakon taakse.

– Jännittää tietenkin, mutta ihan hyvillä mielin olen lähdössä, Kollanus kertoo kotisohvallaan Hyvinkään Martissa.

Atlanti ylittyy lentokoneella, vaikka Kollanuksen uintiuralla kauhomilla kilometreillä olisi valtameri jo muutamaan otteeseen ylittynyt. Vauvauimarista kilpauimariksi kasvanut tyttö oli keväällä valintojen edessä, kun ylioppilaskirjoitukset olivat menestyksekkäästi takana.

– Kun keväällä mietin, mitä teen, opiskelut Yhdysvalloissa oli yksi vaihtoehto. Moni kaveri on aikaisemmin lähtenyt, ja kun koululta otettiin yhteyttä, niin kaikki johti siihen, että lähden parin viikon päästä opiskelemaan Villanova Universityyn, Philadelphian lähelle.

Suomeen jääminen oli todellinen vaihtoehto, sillä Kollanus olisi syksyllä voinut aloittaa opinnot myös Helsingin Hankenissa.

– Pääsin Hankenille ja otin paikan vastaankin, joten on olemassa plan B, jos jenkit ei jostain syystä vastaa odotuksia.

Kilpauinti sai Kaisla Kollanuksen muuttamaan jo 17-vuotiaana pois kotoaan, vanhempien helmoista. Ja nyt vaaka Yhdysvaltojen eduksi kallistui nimenomaan uinnin takia.

– Jenkeissä on paljon helpompi yhdistää uinti ja opiskelu. Jos aloittaisin täällä yliopistossa, en pystyisi treenaamaan samalla tavalla kuin siellä. Järjestelmä siellä on vain niin paljon parempi.

– Kaikilla kouluilla on omat joukkueet ja valmentajat. Urheiluun panostetaan paljon enemmän, Kollanus kertoo.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI TILAAJILLE ILMAISESTA NÄKÖISLEHDESTÄ