Asiantuntija: Anna lapsen etsiä itse paras läksyjenlukupaikka

Ergonomian erityisasiantuntijan Mika Nybergin mukaan lapsi löytää hyvän lukuasennon luontaisesti. Lukuhetkiin soveltuvat isot tyynyt ja säkit siinä missä sohvakin. Kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat helpottaneet lukunurkkausten löytämisessä. Sähköjohdot ja nettipiuhat eivät sido enää pöydän ääreen.

Marjaana Varmavuori

Kallistusta, korkeutta, leveää ja kapeaa istuimen lestiä, pyörillä tai ilman kaupat ovat pullollaan mitä eriskummallisimpia työtuoleja - ja pöytiäkin. Ergonomian asiantuntijan mukaan tärkeintä on asennon ja paikan vaihtelu. Jykevää pöytää tai hifistelytuolia ei välttämättä tarvita.

– Fyysisiä suorituksia ei tuoleilla voi tehdä loputtomiin, jos on keskityttävä ajatteluun. Mikään tuoli ei korvaa luonnollista liikuntaa ja tosiasiaa, että ihminen tarvitsee säännölliset tauot ja asentoa on vaihdettava, huomauttaa Työterveyslaitoksen ergonomian erityisasiantuntija Mika Nyberg.

Tärkeintä hänen mukaansa on asennon vaihtelu.

Nybergin ohje lasten vanhemmille on yksinkertainen: Jos lapsellasi on erilaisia tuoleja, paras keino on, että hän käyttää niitä vaihtelevasti.

 

Miksi lapsen pitäisi kotona mennä yksin omaan huoneeseensa tekemään läksynsä?”

Nyberg suositteleekin käyttämään hyvää ruokapöydän tuolia heikkotasoisen muovituolin sijaan.

 

Kannettavien tietokoneiden yleistyessä pöydän ei tarvitse olla tietokonepöytä, vaan hyvä, tukeva pöytä kelpaa yhtä hyvin.

Pöydässä ei tarvitse olla välttämättä korkeudensäätöä, kunhan työtuoli on säädettävä, niin päästään jo hyvään ergonomiaan.

– Kunhan tuoli tukee selkää riittävästi ja on säädettävissä niin, että yläraajat saavat riittävän tuen

Mutta mistä kunnollisia lasten työtuoleja löytää? Valikoimaa ei ole paljon. Nybergistä onkin harmillista, että lastentuolien kehittely on kaukana aikuistentuolien kehittelystä. Hän ymmärtää, että markkinat ovat pienet, mutta silti toivomisen varaa olisi.

– Usein ainoa säätö, joka löytyy lastentuoleista, on korkeuden säätö.

Tuoleista viheliäin on hänen mukaansa parin kympin hintainen muovinen tuoli, josta puuttuu säätömahdollisuudet.

– Tuolit eivät ole tukevia, ja ne saattavat jopa kaatua helposti.

Jotain halvallekin tuolille voi silti tehdä:

– Jos esimerkiksi lapsen jalat jäävät ilmaan, niiden alle voi hankkia jalkatuen.

Dramaattista ei Nybergin mielestä ole, jos lapsella ei ole varsinaista työpöytää ja -tuolia lainkaan.

– Tärkeintä on, että aikuiset luovat lapselle erilaisia paikkoja, joissa hän voi keskittyä rennossa asennossa puuhaansa.

Se voi olla kirjoituspöytä, mikäli sen ääressä on mukava tehdä läksyjä tai esimerkiksi askarella.

– Keskeytykset, erilaiset häiriötekijät, sosiaalinen meininki ja tiimityö korostuvat yhä enemmän työpaikoilla.

– Miksi lapsen pitäisi kotona mennä yksin omaan huoneeseensa ja pahimmassa tapauksessa jopa toiseen kerrokseen tekemään läksynsä? Ruokapöydän ääressä läksynsä tekevä lapsi on lähellä vanhempiaan ja saa heiltä nopeammin neuvoa ja apua, hän kysyy.

 

Terve, liikkuva lapsi hakee luonnollisesti itselleen hyvän asennon.”

Lukemiseen ja tabletilla surffaamiseen käyvät Nybergin mukaan niin sohvannurkka, säkkituoli kuin kodin viihdehuoneen nojatuolit.

 

Vilkkaan lapsen vanhemmille asiantuntijalla on iloista kerrottavaa. Vaikka lapsen keskittymiskyvyn puute yleensä harmittaa vanhempia, niin energisyys ja vilkkaus ovat ergonomian näkökulmasta positiivisia piirteitä.

– Terve, liikkuva lapsi hakee luonnollisesti itselleen hyvän asennon, mies lohduttelee.

Jos lapsi istuu pidempään kuin kaksi tuntia sohvannurkassa tai tunnin työpöydän ääressä, vanhempien on puututtava asiaan.

– Vaikka sohvalla lukee tai pelailee rennosti, on kohtuus muistettava, hän huomauttaa.

Vastuu lasten hyvinvoinnista kokonaisuudessaan onkin vanhemmilla. He päättävät, miten paljon lapsi esimerkiksi liikkuu ja miten viettää aikaansa sisätiloissa.

Nybergistä kyse on valinnoista.

– Laitatko ennemmin pihallesi nurmikon ja hankit trampoliinin vaiko perunamaan? Annatko lapsesi rauhassa puuhastella autotallissa vaiko sisällä tietokoneen näytön ääressä? hän luettelee vaihtoehtoisia esimerkkejä.

 

 

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi