Näillä nikseillä lelukaaos pysyy kurissa

Lapsiperheille lelukaaos on tuttu ongelma. Aloita lapsesi kanssa järjestäminen yhdessä ja opeta häntä pikku hiljaa omatoimiseksi. Kun säilytyspaikat ovat lapsen ylettyvillä, siivoaminen on helpompaa.

Sanna Heikkilä

Itse luonnonmateriaaleista tehty lelu on eettinen ja kestää kulutusta.

Marketta Karjalainen

Kun vaatteet, zuzu petsit, paypladet ja pikkuruiset legonosat ryöpsähtävät lastenhuoneesta käytävän puolelle, on viimeinen hetki kesyttää kaaos.

Suunnittele lastenhuoneiden säilytys niin, että se kannustaa ja helpottaa lapsia pitämään omat tavaransa järjestyksessä.

Pakkaa rikkinäiset, vanhat, vanhentuneet ja pieneksi jääneet vaatteet ja lelut pois. Lahjoita ylimääräiset hyväntekeväisyyteen tai myy ne kirpputorilla.

Laita peleille omat hyllyt matalalle lapsen kaappiin.

Hanki leluja varten säilytyslaatikoita. Pieniä osia sisältävät lelut ja pelit on hyvä laittaa muovilaatikkoon, joissa on kiinnitettävät kannet. Merkitse laatikoihin, mitä niissä on.

Pehmolelut viihtyvät rottinkikoreissa ja -laatikoissa. Sijoita painavimmat lelut matalimmalle niin, että lapsesi kykenee itse ottamaan ja laittamaan lelunsa takaisin.

Suunnittele huoneesta jo ajoissa paikka työpöydälle. Pöydällä voit säilyttää tavaroita, jotka eivät mahdu yöpöydälle. Varo kuitenkin, ettei pöydästä tule roinavarastoa.

Jos sisustat lastenhuonetta yli kaksivuotiaalle, ota hänen oma mielipiteensä huomioon. Lapset tuntevat itse intuitiivisesti, minkälaisessa ympäristössä he viihtyvät.

Opeta pikkuhiljaa lastasi valitsemaan vain tavaroita, joista hän itse saa positiivista energiaa elämäänsä. Näin lapsi oppii itse siivoamaan oman elinympäristönsä.

Jos lapsesi osaa lukea, laadi hänelle tehtävälista, jossa kunkin päivän kohdalla on jokin tehtävä. Lahjoita hänelle myös pyykkikori likaisia vaatteita varten. Tärkeintä on, että näytät myös itse esimerkkiä päivittäisen järjestyksen ylläpitämisessä.

Tee siivoamisesta leikki, 

josta lapsikin innostuu

Jos teet siivoamisesta leikin, lapset paneutuvat siihen täysillä.

Kuunnelkaa yhdessä siivotessanne musiikkia. Anna lapsesi laulaa ja tanssia. Järjestä kilpailu ja säädä ajastin käyntiin tai tee siivoamisesta mielikuvituksellinen aarteenmetsästysleikki esimerkiksi piilottamalla palkinto sotkun sekaan.

Älä odota lapseltasi täydellisyyttä. Kiitä lastasi, sillä pieni tunnustus saa paljon aikaan. Näytä lapsellesi, että arvostat hänen aikaansaannostaan.

 

Lähteet:

anjabanks.com, Jeff Davidson: Helpon Arjen ABC

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi