Messutaloista bongataan hyviä ratkaisuja ja uusia ideoita

Tyypillisessä olohuoneessa on vaalea sohva ja seinäpinnat, väriä haetaan tyynyistä ja täkeistä. Selkeitä ykkössävyjä tehosteväreissä ovat pinkki, luumu ja ruohonvihreä. Maton ei aina tarvitse olla värikäs ollakseen vahva. Kohde: Muurametalojen Vuorela.

Veikko Kallio

Sama idea, toisenlainen toteutus: vaalea sohva on sijoitettu nurkkaan ja sistukseen on haettu väriä matto-tyynyt-taulut -kombinaatiosta. Taulujen, maton ja tyynyjen väriä vaihtamalla koko nurkkauksen ilme vaihtuu. Kohde: Lakka Kivitalon HausKaks.

Veikko Kallio

Graafisempi ratkaisu: selkeäkulmaisen sohvan muotoa korostetaan seinäsommitelmalla, jossa toistuvat sisustuksen perusvärit. Pehmentävien tyynyjen ja vilttien sijasta graafisille muodoille on haettu lisää voolymiä arkkitehtoonisista tuoleista. Kohde: Jämerän Onni.

Veikko Kallio

Lammi-Kivitalon Villa Ilo oli yksi messujen esitellyimmistä kohteista. Ville ja Jenni Ahola-Keskisen kivirakenteisen 237 neliön talon sisustus on kauttaaltaan valkoinen. Yksityiskohdat rakentuvat valkoisista, läpinäkyvistä ja peilipinnoista.

Veikko Kallio

Kaksikerroksissa messutaloissa portaikot olivat selkeästi esillä ja niiden muotoja ja materiaaleja hyödynnettiin muussa sisustuksessa. Aurinko-Tuulian kierreportaiden ideat toistuvat olohuoneen lampuissa sekä pöytien ja kalustepinnoissa.

Veikko Kallio

Asujan kuva myös lemmikin huoneeseen. Jämerä Loftin koiranhoitohuoneen seinältä löytyi suosittua kuvapintaa... koirasta. Hauska idea, joka personoi pienenkin tilan.

Veikko Kallio

Canvastaulut ja erilaiset valokuvapainatukset ovat tulleet jäädäkseen. Tässä Casa Forten yläkerran seinätilaa: kolme suurta taulua ja punaiseksi maalattu ovi.

Veikko Kallio

Parvi on paitsi monen lapsiperheen, myös kaupunkilaisen arkea, kun pienen asunnon neliöt halutaan hyötykäyttöön. Tässä yksi messujen harvoista parvisänkyratkaisuista. Asunto Oy Tampereen Vuoreksen Eemelin makuuhuone yhdistää mustaa kirkkaisiin väreihin, mutta valkeaan seinäpintaan.

Veikko Kallio

Värillinen seinäpinta ja tapettia voi löytyä myös keittiöstä. Eikä valkoisen pöydän pariksi tarvitse aina valita valkoisia, tai edes samanvärisiä, tuoleja. Kohde: Ruislaine.

Veikko Kallio

Vihreää seinässä. Asunto Oy Tampereen Vuoreksen Matin olohuoneessa tehosteväri oli viety myös seinään.

Veikko Kallio

Seinämaalaus tai -tarra voi olla myös hillitty. Kohde: Jämerä Loft.

Veikko Kallio

Harvoja värikkäitä olohuoneita: Talo Encoren lilat sohvat ja harmaa, eläväpintainen seinä.

Veikko Kallio

Asuntomessujen messutaloja arvioivat paitsi messukävijät, myös asiantuntijaraati.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n raati valitsi Tampereen messutaloista omaksi suosikikseen Terca-tiilitalo Mustikan (messukohde 12).

Kaksikerroksinen, 175-neliöinen talo on raadin mukaan onnistunut sekä ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan.

– Tiili on helppona huollettavana varsin sovelias materiaali suomalaiseen maisemaan. Talon selkeä rakenne vähentää rakennusvirheiden mahdollisuuksia. Uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävän talon lämmöneriste on yhtenäinen vaippa sisä- ja ulkomuurauksen välissä ilman kylmäsiltoja, RKL:n toimitusjohtaja Ahti Junttila tiivisti raadin ratkaisun.

Paikan päällä käsin muuratun, täystiilisen matalaenergiatalon on suunnitellut arkkitehti Juha Luoma.

LVI-talotekniikkateollisuus ry:n suosikiksi nousi puolestaan Deko-Talon Hyvinvointikoti (kohde 36).

Puurunkoisen valmistalon ilmastoinnissa, energiankulutuksessa, valaistuksessa, sisustuksessa ja kodinhallinnassa on raadin mukaan huomioitu sekä terveydelliset että ekologiset näkökulmat.

– Taloteknisesti onnistuneita ratkaisuja on messualueella paljon. Tässä talotekniikan mallitalossa tekniikan tarkoitus on palvella ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyvyyttään. Näin tekniikan tuleekin toimia, LVI-talotekniikkateollisuus ry:n asiantuntija Marko Pulliainen perusteli valintaa.

Talon lämmityksessä käytetään hybridijärjestelmää, joka ottaa talteen takan ja puulämmitteisen kiukaan lämmön savuhormista ja aurinkokeräimistä.

Esisuodatettu ulkoilma tuodaan ilmanvaihtokoneelle maahan asennetun putkiston kautta, jolloin ilmaa voidaan lämmittää talvella ja vastaavasti viilentää kesällä.

Kaikkia kodin teknisiä järjestelmiä ohjataan järjestelmällä, joka ohjaa esimerkiksi ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti suuremmalle teholle hiilidioksidipitoisuuden tai pesutilojen ilmankosteuden perusteella.

Järjestelmää voi säätää myös netin kautta ja hälytykset voi ohjata kännykkään.

 

”Fiksua taloa voi ohjata netissä tai seurata kännykällä.”

 

Viheralan järjestöjen Viherympäristöliitto ry:n, Maisemasuunnittelijat ry:n sekä Viheraluerakentajat ry:n edustajat valitsivat messujen neljä parasta omakotipihaa.

Raadin suosikiksi nousi niin ikään Deko-Talon Hyvinvointikodin piha, jota asiantuntijat pitivät sekä kauniina että toimivana.

Raadin mukaan piharakentamisen laatutaso on korkea ja työn toteutus siisti yksityiskohtia myöten. Pihan on suunnitellut Inari Jansson ja päätoteutuksesta on vastannut Hyvinvointikoti.

Viheralan asiantuntijoiden mukaan tämänvuotiset messupihat ansaitsevat kiitosta muun muassa suunnittelustaan. Jokaiselle tontille oli vaadittu ammattilaisen laatima pihasuunnitelma, jonka Tampereen kaupungin vihersuunnittelu on tarkistanut.

Lisäksi pihoilla oli huomioitu tänä vuonna sadevesien tonttikohtainen hyödyntäminen. Tämä on uutta Suomessa.

Toiseksi ammattilaisten listalla nousi Terca-tiilitalo Mustikan piha.

Raadin mukaan pihalla on hyödynnetty tontin lähtökohdat erinomaisesti ja piha nivoutuu ympäröivään metsään luontevasti. Helppohoitoinen piha on jaettu selkeästi kahtia: kivettyyn sisääntulopihaan ja puutarhamaiseen takapihaan. Pihan on suunnitellut Hanna Hakala.

Jaetulle kolmannelle tilalle valittiin talojen Villa Rusko (23) ja Käpylä 163 (kohde 32) pihat.

 

 Asuntomessut ovat avoinna  12.8. saakka.
 
toimitus