Yhteistyöverkostot auttoivat Mikko ja Anna Kuitusta rakentamaan unelmiensa ekologisen talon

Mikko ja Anna Kuitunen bloggasivat messutalohankkeen eri vaiheista. Blogi löytyy verkosta myös asuntomessujen päätyttyä.

Jukka Salminen

Mikko ja Anna Kuitunen olivat jo ehtineet päättää, etteivät rakenna omaa taloa. Mahdollisuus rakentaa messutalo oli kuitenkin liian houkutteleva.

– Emme ole nikkareita, mutta messutaloprojekti toi tilaisuuden hyödyntää vahvuuksiamme, eli organisointikykyä ja laajoja yhteistyöverkostoja, ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Mikko Kuitunen tiivistää.

Kuituset saivat hankkeeseen mukaan heti suunnitteluvaiheessa kymmenkunta ihmistä. Suunnitteluringin työn tuloksena syntyi passiivienergiatalo, joka käyttää vain murto-osan tavallisen talon tarvitsemasta energiamäärästä.

– Halusimme ottaa energian lisäksi huomioon myös materiaalitehokkuuden. Tavallisesti passiivienergiatalot ovat kiveä, mutta Tervakukka on puuta, sillä halusimme seinien sitovan ilmasta hiiltä, henkilöstökoordinaattorina työskentelevä Anna Kuitunen kuvaa.

 

Aurinkokeräin lämmittää myös porealtaan veden.”

Kuitusten passiivienergiatalosta löytyy myös muita moderneja energiansäästöratkaisuja. Yksi niistä on tilavan parvekkeen seinään kiinnitetty aurinkokeräin.

 

– Koska Suomessa aurinko paistaa suhteellisen matalalla, ja keräinteknologia on kehittynyt, aurinkokennoa ei tarvinnut sijoittaa katolle. Se on parvekkeella myös suojassa lumelta, Mikko Kuitunen tietää.

Talon käyttövesi lämpiää aurinkokennon lisäksi takkaan liitetyn lämmönsiirtimen avulla. Tämä ratkaisu on mahdollistanut pariskunnalle myös pienen ylellisyyden.

– Päätimme, että emme ota poreammetta, jos sen vesi tarvitsee lämmittää erikseen. Nyt saimme sen hyvällä omallatunnolla.

Talon kaksi ilmanvaihtokonetta keräävät talteen huoneenlämmön niin, että ilma vaihtuu sisällä, mutta lämpö ei karkaa.

Niiden lisäksi talon alla kulkee putkistossa glykolia, joka lämmittää rakennusta kesäisin ja viilentää talvisin. Mikko Kuitunen kutsuu järjestelmää ”ilmanvaihtolaitteiden Mersuksi”.

Kaiken varalta talossa on myös sähkölämmitys, johon tuskin tarvitsee turvautua kuin aivan pahimmilla talvipakkasilla, hän ennakoi.

– Maaliskuussa alkoi tuntua, että talo pysyy lämpimänä, vaikka sähköt eivät ole päällä. Silloin tajusimme, että tämä toimii.

 

Sähkölämmitys on, kaiken varalta.”

Kuituset kiittelevät projektissa mukana olleiden suunnittelijoiden ja työmiesten luovuutta ja rohkeutta.– Asioita on joutunut sovittelemaan matkan varrella. Yksi savupiippu oli jo sisällä asti, kun huomasimme sen olevan liian iso, ja naapuritontin rakennusmiehet kaatoivat runkomme päälle vahingossa puun, Anna Kuitunen kertoo.

 

– Siitä huolimatta valmis talo ei ole yllättänyt kuin positiivisella tavalla.

Tervakukan rakentamisvaiheista voi lukea talon blogista www.asuntomessut.fi/blog/tervakukka.

Teksti: Ville Aalto