Hyvä ruoka on tärkeä osa retkeä - kääri paisti folioon ja lähde luontoon

Herkullisen possupaistin voi esivalmistella kotona ja paistaa ulkona.

Aniko Lehtinen

Meetwurstirullat syntyvät helposti myös kiireisenä loma-aamuna. Ne säilyvät repussa vaikka kokonaisen vaellus- tai kesäretkipäivän.

Aniko Lehtinen

Omatekoiset myslipatukat maistuvat myös lapsille.

Aniko Lehtinen

Äiti, ei oo taaskaan mitään tekemistä!

Kuulostaako tutulta? Jos, pakkaa eväät reppuun ja lähde päivän vaellukselle tai retkelle.

Vaeltaminen sopii myös lapsille, jos vauhti ei ole liian kova ja repusta löytyy sopivasti eväitä, Harri Kaira tietää.

Kokenut retkeilijä on vaeltanut ja retkeillyt itse lapsesta saakka.

Ruoka on Kairan mukaan ollut aina tärkeä osa retkiä, koska ilman hyvää ruokaa ei jaksa liikkua.

– Retkiaamulla paras on puuro, josta saa hyvän energialatauksen koko päiväksi, Kairi sanoo.

– Ja aamukahvi täytyy aina olla aikuisille. Yleensä pikakahvillakin pärjää, mutta parasta metsässä on tietysti nokipannulla keitetty kahvi.

Nokipannukahveja Kairi keittää yleensä syksyisin Kuusamon erämaissa linnustaessaan.

– Metsällä mukana on silloin kahvia, nokipannu ja makkaraa – ja tietysti linnustuksen onnistuessa saatetaan ottaa pieni metsästysryyppykin, hän nauraa.

 

Meetwurstit ja chorizot säilyvät huomattavasti pidempään kuin leikkeleet.”

Voileipiä voi tehdä vaikka ruisleivästä ja erilaisista kestomakkaroista, kuten meetwurstista tai chorizosta, koska ne säilyvät huomattavasti pidempään kuin leikkeleet.

 

Päivän retket ovat tosin muonitukseltaan niitä helpompia – hyvin pakattuna ruoka säilyy kesälläkin päiväretken verran.

Jos retkikohteessa on avotulen tekomahdollisuus tai ulkogrilli, ulkona voi herkutella helposti myös makkaralla, grilliruualla tai folioon käärityllä paistilla, joka on esikäsitelty jo kotona.

Pidemmän vaelluksen lomaan kannattaa varata energiapatukoita, joita saa retkeilyliikkeistä ja hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista.

Kotona tehdyt patukat ovat kuitenkin parempia, ja niistä saa juuri sellaisia kuin haluaa.

– Hyvä välipala on sellainen, jonka saa helposti syöty vaelluksella pysähtymättä. Silloin ei tule tarpeettomia taukoja, mutta saa ladattua tarpeeseen tulevaa energiaa, Kairi vinkkaa.

Kairi harrastaa monenlaista retkeilyä.

– Päiväretkiä tulee tehtyä usein ja ainakin kerran kesässä ja kerran talvessa on päästävä pidemmälle vaellukselle, yleensä Lappiin tai vuorivaellukselle Norjan Lyngeniin.

Silloin mukana ovat tietysti retkeilijän perusvarusteet ja retkikeitin, jolla Kairi kokkaa aina iltaisin, kun yöpaikkaan on päästy ja teltta kasattu.

– Päivällä syödään usein voileipiä ja termarista kahvia tai teetä, ja illalla satsataan ruokailuun enemmän. Kuivamuonista esimerkiksi erilaiset padat ovat hyviä, ja niitä voi aina jatkaa vaikka makaronilla.

Turhan kauan ruuan valmistaminen ei saa kestää.

– Suomalainen luonto on niin kaunis, että siitä kannattaa nauttia mahdollisimman paljon.

Anikó Lehtinen