Sukeltajan koti on pinnan alla

Juha-Pekka Räisänen (oik.) ja Kari Nummenpää tekivät 1. tammikuuta vuoden ensimmäisen sukelluksen. Pinnalla paukkui -5 celsiuksen pakkanen ja veden lämpötila oli hyytävät +3 astetta.

Pekka Tuuri

JP Räisänen Thaimaan kirkkaissa vesissä.

J-P Räisänen

AAMUPOSTI | Monilla suomalaisilla on vahva luulo siitä, että kotimaamme järvivedet ovat suurimmaksi osaksi vain pimeitä ja mutaisia jorpakoita, suoraan sanottuna täysin kelvottomia sukelluskohteita.

Riihimäen Urheilusukeltajien puheenjohtaja ja laitesukelluksen lähikouluttaja Juha-Pekka Räisänen voi kuitenkin vuosien kokemuksella luvata, että Suomestakin löytyy monia upeita sukelluspaikkoja.

On vain tiedettävä missä sukeltaa - ja milloin.

– Kesäisin järvivedet ovat aivan tukossa muun muassa siitepölystä, joten näkyvyys on huono. Loppukeväästä ja -syksystä näkyvyys voi kuitenkin olla kymmenenkin metriä, kun kaikki roska painuu pohjaan, hän kertoo.

Riihimäen Urheilusukeltajien kotilampi, 45 kilometrin päässä Riihimäeltä sijaitseva Räyskälän Iso-Melkutin, tarjoaa näkyvyyttä ajankohdasta riippuen parista metristä kymmeneen. Karumpiakin olosuhteita Suomesta toki löytyy, ja sen tietää myös Räisänen.

– Siinä vaiheessa kun naama osuu mutapohjaan voi vain todeta, että eiköhän tämä lätäkkö ole nyt nähty, hän nauraa.

Elokuussa Riihimäen Urheilusukeltajien laitesukeltajat lähtevät sukellusreissulle kohti Suomen kirkkaimpia vesiä Itä-Suomen Puruvedelle. Mukaan on ilmoittautunut jo 24 innokasta, joista nuoria on mukana jo seitsemän. Räisänen kertookin, että laitesukellus ei ole ainoastaan aikuisten harrastus.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI TILAAJILLE ILMAISESTA NÄKÖISLEHDESTÄ

toimitus