Kavita odottaa kuumaa kesää

Kavita piirtää ja maalaa, mutta pitää myös saunomisesta ja uimisesta, jota perhe harrastaa kesällä vuokramökeillä. Daniel aloittaa elokuussa esikoulun, ja isä Marko ohjaa häntä liikunnan pariin.

seppo ylönen

Viikkouutiset | Nepalin pääkaupungista, yli kolmemiljoonaisesta Kathmandusta kotoisin oleva Kavita Bhatta asuu miehensä Marko Tulanderin ja Danielin, 5, kanssa Riihimäellä. Kavita on valmistunut Kathmandun yliopistosta psykologiksi.

– Isäni Laxmi D. Bhatta oli ennen eläkkeelle jäämistään työssä valtion yrityksessä, joka jakoi eri puolille maata riisiä. Äitini Gyanu on kotirouva. Veljeni Binay asuu vaimonsa kanssa Uudessa Seelannissa ja on työssä vakuutusyrityksessä. Veljeni Bibek työskentelee pankissa ja asuu Britannian Manchesterissa. Hänellä on perheessään yksi poika, Kavita kertoo omaisistaan.

Valmistumisensa jälkeen hän oli noin kuusi vuotta työssä matkatoimistossa. Ollessaan huhtikuussa 2005 työ- ja lomamatkalla Malesian Kuala Lumpurissa hän tapasi samassa hotellissa asuneen Markon. Molemmat palasivat kotimaihinsa, mutta jatkoivat yhteydenpitoa sähköpostilla.

– Olin ollut työni kautta tekemisissä suomalaisen Kaleva-matkatoimiston kanssa. Vuonna 2001 kävin Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa. Tiesin, että Suomi on pohjoismaa, jossa on aika kylmä. Elokuussa 2005 tulin Markon luo Riihimäelle ja menimme naimisiin Hämeenlinnan maistraatissa 19. elokuuta. Riihimäellä kiinnitin huomiota rauhallisuuteen ja hiljaisuuteen. Ihmiset olivat mukavia. Kylmäänkin olen tottunut. Nyt odotan kuumaa kesää.

Kavita opiskeli kokiksi

Riihimäkeläinen Marko Tulander on Koneen laivahissipuolen pääsuunnittelija. Koneen palveluksessa hän on ollut vuodesta 1988 lähtien. Marko on myös Suomen käsipallomaajoukkueen johtaja.

Työnsä ja harrastuksensa vuoksi hän on matkustanut yli kahdessakymmenessä maassa. Viimeksi käsipallomaajoukkue pelasi Kyproksella. Maailmassa on 19 miljoonaa lajin harrastajaa.

– Keväällä 2007 kävimme ensi kertaa perheenä Kathmandussa, kun Daniel oli kolmen kuukauden ikäinen. Tapasin ensi kertaa Kavitan vanhemmat, ja vastaanotto oli erittäin lämmin. Kaupungissa on paljon liikennettä, meteliä ja autontorvien ääniä. Viimeisin matka sinne oli viime joulukuussa. Siellä ei ole talvella lunta, Marko sanoo.

Kavita on opiskellut suomea aikaisemmassa Hyvinkään Riihimäen aikuiskoulutuskeskuksessa. Viime vuonna hän valmistui Hyriasta kokiksi.

– Käyn Hyvinkään alueella keikkatöissä suurkeittiöissä ja ravintoloissa. Kotona teen melkein joka viikonloppu nepalilaista ruokaa, josta Marko pitää. Syömme usein riisiä sekä kanaa tai lammasta.

toimitus