Näillä vinkeillä kesäautoilu sujuu ekologisesti ja turvallisesti

Oikea pakkaaminen, oikeat ilmanpaineet ja oikea asenne tekevät kesäisistä automatkoista sekä ekologisempia että edullisempia.

Päivi Tuovinen

Moni perhe lähtee lomanviettoon tänäkin kesänä omalla autolla. Matkan valmisteluihin kannattaa muistaa listata muutama ekologisuuteen, turvallisuuteen ja taloudellisuuteen liittyvä seikka. Renkaiden osalta tärkeintä on tarkistaa, että ilmanpaineet vastaavat auton kuormitusta.

– Liian pienillä paineilla rengas lämpenee, jolloin se joustaa ja muokkaantuu liikaa tietä vasten. Tällöin vierintävastus kasvaa, ajamiseen vaaditaan lisää tehoa ja polttoainetta kuluu enemmän. Puhumattakaan siitä, että rengas kuluu nopeammin, sanoo teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri Nokian Renkailta.

Morri neuvoo valitsemaan täydelle kuormalle suositellut rengaspaineet, mikäli auton opaskirjassa on useampia vaihtoehtoja paineille. Toinen muistettava asia on vararenkaan tarkistus.

– Vararenkaan ilmanpaineet muistetaan harvoin tarkistaa. Ja jos ei autossa ole lainkaan vararengasta, olisi hyvä ottaa mukaan vähintään renkaanpaikkausspraytä. Ja mikäli on alumiinivanteet, joissa on lukkomutteri, pitää muistaa ottaa erikoismutterin avain mukaan reissuun, muuten jää rikki mennyt rengas vaihtamatta.

 

Muista myös koiran turvallisuus; matka taittuu joko turvavöissä tai kuljetus-laatikossa.”

 

Nykyään ei autoissa näe niin paljon kattokuormia kuin ennen vanhaan ja hyvä niin, koska katolla olevat tavarat lisäävät huomattavasti ilmanvastusta ja polttoaineenkulutusta. Mikäli tavarat eivät mahdu auton sisäpuolelle, Morri suosittelee aerodynaamisen boxin hankkimista katolle. Tavaroiden kiinnittäminen on myös auton sisällä tärkeää, sillä äkkijarrutustilanteessa irrallinen tavara aiheuttaa todellisen vaaratilanteen.

– Tämä koskee myös esimerkiksi koiria. Farmari- tai puolifarmariautossa koiran on hyvä matkustaa turvaverkon suojassa takatilassa. Sedan-mallisessa autossa isommalle koiralle laitetaan turvavyöhön kiinnitettävät valjaat ja pienempi koira menee kuljetuslaatikkoon, Morri muistuttaa.

 

Monet pyörätelineet ovat laittomia.”

 

Kun ollaan päästy perille lomakohteeseen, olisi polkupyörä ekologinen tapa liikkua ja tutustua ympäristöön. Pyörät kulkevat mukavasti peräkoukkutelineessä, mutta valitettavan usein telineet ovat laittomia ja aiheuttavat turvallisuusriskin.

– Aika monet liikkeet myyvät ilman mitään varoituksia fillaritelineitä, jotka peittävät sekä takavalot että kilvet. Kannattaa hankkia pyörälle kattoteline tai peräkoukkuteline, jossa on perävalokiinnitys ja rekisterikilpiteline valmiina, vaikka hinta onkin moninkertainen, suosittelee Morri.

 

Älä käytä yli 10 vuotta vanhoja renkaita.”

 

Myös peräkärryn renkaiden paineiden on oltava oikeat kuorman painoon nähden. Ilmanpaineiden lisäksi on erittäin tärkeää tarkistaa renkaiden parasta ennen –merkintä. Erityisen huolellinen pitää olla asuntovaunujen renkaiden kanssa, sillä vaunu seisoo usein paljon auringossa.

– Asuntovaunuissa on yleensä vahvistetut RF/ XL-renkaat, jotka ovat suositeltavia kyseiseen käyttöön ja erittäin kestäviä. Niissä tulee ennemminkin ikä vastaan, ei niinkään kuluminen. Parasta ennen –merkinnän lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei renkaissa ole hiushalkeamia. Missään tapauksessa yli 10 vuotta vanhoja renkaita ei suositella käytettäväksi ajoneuvoissa tieliikenteessä, Morri toteaa.