Katso miten ahvenen nylkeminen onnistuu helposti

Nylkeminen on tehokas ja helppo tapa käsitellä onkisaalis.

Pienten ahventen nahan poistaminen on helppoa. Sinun ei tarvitse etukäteen aukaista kalaa, sillä voit poistaa sisälmykset samalla kun poistat nahan.

Aloita ahvenen nylkeminen leikkaamalla kalasaksilla viilto kalan niskaan selkärangan läpi rintaevien tasalle. Älä leikkaa päätä kuitenkaan tässä vaiheessa kokonaan irti.

Vedä selkäevien juureen molemmille puolille saksen terällä niskasta pyrstöön saakka ulottuvat viillot. Viiltojen on tarkoitus irrottaa selkäevät tukiruotoineen niitä lihaksessa kiinnipitävästä nahasta. Älä leikkaa eviä irti saksilla, muuten osa evien tukiruodoista jää selkälihan sisään.

Poista ahvenen nahka kummaltakin kyljeltä niskasta pyrstöön saakka työntämällä peukalo selkään tehdystä viillosta nahan ja lihan väliin, jolloin nahka alkaa irrota lihaksen päältä. Ahvenen ohuet vatsalihat eivät irtoa helposti ehjinä, jos nyljet sen peukalolla, mutta voit tehostaa etenkin kookkaiden ahventen vatsalihasten irrottamista käyttämällä lopuksi apuna ohutteräistä ja taipuisaa veistä.

Irrota toisistaan käsin yhtenä pakettina nyljetty ahven ja sen pää sisälmyksineen ja nahkoineen alaspäin taittamalla alun perin niskaan tehtyä viiltoa pitkin. Viimeistele nylkeminen puristamalla takimmaista selkäevää takaosastaan tiukasti kiinni saksenterän ja peukalon välissä ja vedä molemmat selkäevät irti. Irrota samalla tavalla peräevä ja sen tyvessä oleva paksua ja terävä tukiruoto.

Voit leikata myös pyrstön halutessasi irti saksilla, mutta se paahtuu varsinkin pannulla rapean maukkaaksi herkuksi.

Kun olet poistanut nylkemistähteistä kidukset, sisälmykset, ilmarakon ja munuaisveren, pyyhkäise selkäranka talouspaperilla. Ruodoista, nahoista ja mädistä tai maidista saat tuhdin kalaliemen.

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Juustoiset ahvenvartaat

nyljettyjä ahvenia

noin 3 dl murskattuja

juustonaksuja

2 tl piri piri -mausteseosta

2 tl kuivattua ruohosipulia

1 tl currya

suolaa

ruokaöljyä paistamiseen

grillivarrastikkuja

Kermaviilikastike:

1 prk kermaviiliä

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 rkl kuivattua ruohosipulia

0,5 tl piri piri -mausteseosta

0,5 tl currya

0,5 tl lime pepper -mausteseosta

Valmista kastike sekoittamalla hunaja ja mausteet kermaviiliin. Anna kastikkeen vetäytyä pari tuntia.

Ripottele ahventen päälle hiukan suolaa. Sekoita piri piri, ruohosipuli ja curry murskattuihin juustonaksuihin. Pyöritä ahvenet seoksessa.

Työnnä varrastikut ahventen läpi niskapuolelta siten, että tikun kummastakin päästä saa pitävän otteen. Lyhennä tikkua tarvittaessa niin paljon päistään, että se mahtuu paistinpannulle.

Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen ruokaöljy. Paista ahvenet kauniin ruskeiksi. Tarjoa jasmiiniriisin ja piri pirillä maustettujen Thai-vokkivihannesten kanssa. Koristele limetillä.

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

toimitus