Elokuva-arvio: Voiko ystävän kanssa tehdä lapsen?

Ystävykset Jason (Adam Scott) ja Julie (Jennifer Westfeldt) keksivät mielestään loistavan idean ja hankkivat lapsen yhdessä.

Future Film

Jennifer Westfeldtin käsikirjoittamassa, ohjaamassa ja pääroolittamassa romanttisessa komediassa yritetään löytää uusia toimintamalleja lapsensaannin jälkeiseen parisuhdeturbulenssiin. Elokuvan lähtöväittämä on, että rakkauden hedelmät karistavat puolisoiden väliltä viimeisetkin romantiikan rippeet.

Voisivatko asiat olla toisin? Olisiko mahdollista kokea sekä vanhemmuuden onni että hekumallinen parisuhde? Näitä kysymyksiä ryhtyy selvittämään Julie (Westfeldt), jonka ystäväpiirissä on aivan liikaa pikkulasten väsyttämiä ja riitauttamia pariskuntia.

Ystäväpariskuntien karmea arki ei poista sitä tosiasiaa, että Julien biologinen kello tikittää ja hän haluaa lapsen. Isäksi nainen kaavailee samassa talossa asuvaa ystäväänsä Jasonia (Adam Scott).

Lapsen alullepano muodostuu perin hankalaksi puuhaksi, sillä ystävien väliltä puuttuvat tyystin romanttiset tunteet sekä fyysinen vetovoima. Kiusallisesta tilanteesta kuitenkin selvitään.

Lapsen synnyttyä pariskunnan sopimat pelisäännöt toimivat ongelmitta ja samalla kumpikin elää omaa elämäänsä. Mutta molemmat myös kaipaavat vierelleen sitä Ainoaa Oikeaa. Juuri kun kummankin elämään sellainen näyttää tupsahtavan, alkaa yksi ja toinenkin tuntea ennen kokemattomia tunteita lapsen toista vanhempaa kohtaan.

Friends with Kids on nimensä mukaisesti elokuva lapsellisista ystävistä. Kerronnassa käytetään hyväksi kaikkien lapsiperheiden tunnistamia tilanteita, joista ei yllätyksiä puutu. Henkisesti ja fyysisesti notkeiden näyttelijöiden käsittelyssä niistä, sekä näppärästi kirjoitetusta dialogista syntyy todentuntuista komiikkaa.

Elokuvan toisena vahvana teemana on onnellisen parisuhteen pohdinta. Jonkinlaisia yhteiselämän työkaluja elokuva tarjoaakin, ja vaikkei tarinan päätepistettä ole vaikea arvata, kuljetaan sinne riittävän yllätyksellistä reittiä.

Parhaiten elokuvan parissa viihtynevät keskushenkilöiden kaltaiset pienten lasten vanhemmat, sekä sellaisiksi lähiaikoina aikovat.

<iframe width="550" height="350" src="https://www.youtube.com/embed/S0cYheYIT4o?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis