Lähes 2 000 vapaaehtoista häärii EM-kisoissa

Laura Mäntylä ja Kim Le pukeutuvat vapaaehtoisina mustiin tuulihousuihin ja sinivalkoiseen lyhythihaiseen paitaan. Jos on koleaa, he vetävät päälle tuulitakin, jossa on musta alaosa, keskellä sinistä ja yläosa on valkoinen.

Sirpa Repo

Vielä ennen kisoja Tomi Solja piti päässään omaa hattuaan eikä ollut vielä vaihtanut sitä viralliseen lippikseen.

Sirpa Repo

Vapaaehtoisten puolelta tiistai-iltana käynnistyvät yleisurheilun EM-kisat olisi voitu aloittaa jo monta päivää sitten. Kisojen vapaaehtoistyön päällikkö Riikka Visa on iloinen ja tyytyväinen, koska vapaaehtoisia ilmoittautui paljon viime vuoden lopulla. Isoja urheilutapahtumia ei pystytä järjestämään ilman vapaaehtoisia.

– Saimme monipuolisia osaajia, hyviä hakijoita, kehuu Visa.

Kisojen onnistumista omalla talkoopanoksellaan avittaa noin 1 800 vapaaehtoista. Mukana on nuoria, työikäisiä ja eläkeläisiä. Ehkä tuomaristossa on vähän enemmän miehiä, mutta muissa hommissa naisia.

Vapaaehtoisista osa aloitti jo yli viikkoa ennen kisojen avajaisia. Suurimman osan työt päättyvät sunnuntaina, mutta pieni osa jää sen jälkeen purkuhommiin.

– Heitä on ollut muun muassa rakentamassa ja kaapeloimassa, jakamassa varusteita vapaaehtoisille, hoitamassa akkreditoitumisia. Kisahallilla olevan akkreditoitumispisteen kautta kulkevat noin 10 000 henkilön kulkuluvat, esittelee Visa.

Kisoissa on myös noin 80 kuljettajaa, jotka kuskaavat tavaroita ja esimerkiksi VIP-vieraita. Lääkintäorganisaatiossa on yli 120 sairaanhoidon ammattilaista. Tuomaristo, joka on kerätty säännöt osaavista henkilöistä ympäri maan, koostuu myös vapaaehtoisista.

Olympiastadionilla vapaaehtoisia on muun muassa paikan näyttäjinä, lähetteinä ja korinkantajina. Nämä korinkantajat ja lähetit ovat lapsia ja nuoria, jotka on kerätty pääkaupunkiseudun seuroista. Tässä hommassa lisäpalkkiona on pääsy näkemään huippu-urheilijoita aivan läheltä.

 

Vapaaehtoisille on varattu oma katsomolohko.”

 

Vapaaehtoiset saavat Pallokentälle pystytetystä Sodexon rakennelmasta yhden lämpimän ruoan päivässä.

Vapaaehtoiset erottaa vaatteista. He kaikki saavat paketin, jossa on tuulihousut ja -takki, kaksi kauluksellista lyhythihaista paitaa, lippis sekä kengät ja niille pussi.

Housuista on varauduttu viileään ja lämpimään säähän. Niistä saa tehtyä polvimittaiset, koska lahkeissa on vetoketju.

– Isolle osalle suurin palkkio on se, että he pääsevät seuraamaan kisoja silloin, kun ei ole oma työvuoro. Heille on sitä varten varattu oma katsomolohko. Työvuorot on tehty niin, että kaikilla on mahdollisuus seurata ainakin jonkun illan finaaleja.

Kim Le ja Laura Mäntylä nyökkäilevät, että kisojen seuraaminen on se paras asia.

Kaksikko oli päätynyt vapaaehtoiseksi oman seuransa Tapanilan Erän kautta. Kim harrastaa siellä moukarinheittoa ja Laura juoksuja. Kumpikin kertoo treenaavansa viitisen kertaa viikossa.

– Minua kiinnostavat erityisesti heitot, kertoo Kim.

Laura odottaa eniten juoksuja, erityisesti pikamatkoja.

HSL: ALELIPPU KISAVIERAILLE

HSL järjestää lisäliikennettä Helsingin Olympiastadionilla 27.6.–1.7. pidettäviin yleisurheilun EM-kilpailuihin.

Kisakatsomoon pääsee kätevästi joukkoliikenteellä, ja samalla välttyy ruuhkilta ja pysäköintihuolilta.

HSL kannustaa käyttämään joukkoliikennettä tarjoamalla vuorokausilipun puoleen hintaan EM-kilpailujen pääsylippua vastaan.

Alelipun voi ostaa HSL:n Rautatientorin palvelupisteestä 1.–30. kesäkuuta ja EM-kilpailujen aikana HSL:n väliaikaisesta myyntipisteestä kisojen tapahtumapuistosta.

EM-kilpailujen yhteydessä järjestetään lisäliikennettä erityisesti iltakisojen ja palkintojenjakojen jälkeen, jotta stadionilta poistuminen tapahtuisi sujuvasti.

Lisätietoja: www.hsl.fi

Kommentit

Tarkennetaan, että kyseisiä vaatteita ei saa ilmaiseksi vaan niistä joutuu pulittamaan verottajalle 50 euroa ja Vip-henkilöt 100e. Vaatteet voi kyllä palauttaa, jolloin saa rahat takaisin.

vapaaehtoinen EM

Törkeetä ihmisten hyväksikäyttöä tuo "vapaaehtoistyö2.. järrjestejät kerää milnoonavoitot ilmaisen työvoiman avulla.. kuinka laki sallii tällaisen.

Anzzi

Tais olla näin,että Helsingin yleisurheilun MM kisat 2005 haalittiin vapaaehtoisporukkaa pääkaupunkiseudun työvoimatoimistojen kautta.

Työttömät olivat " vapaaehtoisia " noihin järjestely,ym muihin hommiin.

Jos kieltäydyit vapaaehtoistyöstä,niin karennssi pamahti päälle.

Näin tässä maassa jossa orja & pakkotyön teettäminen on kielletty.

Games