Ei hätää – sota hyttysiä vastaan on voitettavissa

Sanna Kervinen suihkuttaa karkotetta kolmevuotiaan Sauli Kavénin takkiin. Spraypullo on suunnattava lapsesta poispäin. Saulin sisar, nelivuotias Sohvi Kavén voi käyttää jo voidetta.

Heli Koivuniemi

Tutkijat ovat povanneet, että tänä kesänä hyttysten ininä yltä huippulukemiin. Pahin hyttysaika ajoittuu kesäkuulle. Loppukesää kohden hyttysten määrä vähenee, jollei kesä ole sateinen.

Miten itikoilta voi parhaiten suojautua?

Asiantuntijoiden mukaan hyttysten torjunnassa tärkeintä on pitää kuivana hyttysten lisääntymispaikat eli kosteikot ja alueet, joihin sadevesi pääsee kertymään.

– Lasten kahluualtaat on hyvä tyhjentää käytön jälkeen. Kastelutynnyreiden ja puutarha-altaiden vesi on hyvä vaihtaa kerran viikossa. Myös räystäskourut kannattaa puhdistaa lehdistä, Sabina Finnilä Transmeristä sanoo.

 

Kun suihkutat aerosolikarkotetta vaatteelle, varmista ettei lapsi ole lähettyvillä.”

Hyttyset pitävät karkeloitaan varsinkin kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Pienikin tuulenvire heikentää niiden lentokykyä, joten tuulensuojaisia paikkoja on syytä välttää.

 

Hyttyset suuntaavat ihmisiä kohti ihosta huokuvan hiilidioksidin houkuttelemana.

Finnilä suosittelee suojautumaan hyttysiltä pukeutumalla vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatteeseen. Voimakkaasti tuoksuvia shampoita ja hajuvesiä on hyvä välttää.

Hyttyshatun käyttöä kannattaa harkita, jos kulkee metsiköissä. Hattu toimii suojana myös hirvikärpäsiä vastaan.

Hyttyskarkotteita löytyy suihkeena, kosteuspyyhkeenä, levitettävänä voiteena, geelinä ja roll on –pullossa. Mistä tietää, minkälainen karkote pitää valita?

– Hyttyskarkotteen teho ilmoitetaan samaan tapaan kuin aurinkovoiteen suojakerroin, Finnilä sanoo.

Luku kertoo tuntimäärän, jonka kukin karkote suojaa hyttysiltä. Tehokkain, kahdeksan tunnin suoja sisältää myös karkotteen punkkeja ja mäkäräisiä vastaan.

Hikoilu houkuttelee hyttysiä puoleensa, ja suoja-ajat vaihtelevat sen mukaan, kuinka kova olet hikoilemaan.

Miedolta tuoksuvat aloe veraa sisältävät karkotteet sopivat varsinkin herkkäihoisille ja lapsille. Finnilä kehottaa aina noudattamaan tervettä järkeä ja tunnustelemaan, sopiiko juuri kyseinen tuote omaan käyttötarkoitukseen.

Astmaatikot voivat kokeilla sprayn sijaan levitettäviä tuotteita. Raskaana oleville naisille ja alle kolmevuotiaille lapsille käy vaatteelle suihkutettu karkote.

– Tekokuitukankaiden kanssa on hyvä olla varovainen. Kun suihkutat karkotetta vaatteelle, varmista ettei lapsi ole lähettyvillä ja ettet seiso avotulen vieressä.

Yli kolmevuotiaille lapsille aikuisen on levitettävä voide.

Mökille talveksi unohtuneen karkotteen voi Finnilän mukaan käyttää huoletta seuraavana kesänä.

Valitsitpa minkä tahansa karkotteen, muista että teho haihtuu kerrotun ajan kuluessa. Lisää karkotetta tarpeen mukaan.

Hyttyssavut valmistetaan päivänkakkaran sukuisesta kasvista uutettua pyretriinistä, sahajauhoista ja sidosainemassasta.

– Vaikka kyse on luonnontuotteesta, käytä sitä mieleellään tuulettuvassa tilassa tai ulkoilmassa,varsinkin, jos seurassa on lapsia tai lemmikkieläimiä, Finnilä muistuttaa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi