Mitä Eva Satyanand tietää Suomesta?

- Suomessa ihmiset ovat rehellisiä, sanoo Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien kesäjuhlille saapuva Evangelina, joka on kuvattu Intiassa miehensä Satyanand Samuelin kanssa.

Tiina Virtanen

VIIKKOUUTISET| Trans World Radio Intian gujaratinkielisen Naiset toivon lähteellä -ohjelman koordinaattori Evangelina ”Eva” Satyanand saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen 7. kesäkuuta osallistuakseen Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien (SANSA) Forssan Medialähetyspäiville 8.–10.6.

Ensimmäisen yönsä hän viettää Hyvinkäällä, jossa on järjestön keskustoimisto. Eva kertoi etukäteen Suomi-tietoudestaan skypen kautta.

– Suomen sää on erittäin kylmä, varsinkin talvella. Siellä ei ole kuuteen kuukauteen pimeää, mutta muuna aikana vuodesta ei ole auringon valoa. Kristityssä Suomessa ei ole korruptiota, ja ihmiset ovat rehellisiä. Se on tunnettu järvistään, ja olen kuullut sen kauneudesta. Tuntemistani suomalaisista voin sanoa, että he ovat lähetysmielisiä.

Eva on saanut vanhemmiltaan Samuel ja Nirmala Christianilta kristillisen kasvatuksen. Ennen eläkkeelle jäämistään nämä työskentelivät tekstiilitehtaassa Ahmedabadissa.

– Mieheni on Trans World Radio Intian työn koordinaattori Gujaratin osavaltiossa. Hänellä on liiketalouden ja teologian korkeakoulututkinnot. Minulla on myös liiketalouden korkeakoulututkinto ja kristillisen kasvatuksen tutkinto. Poikamme Seret, 15, on koululainen. Asumme 4,1 miljoonan Vadodarassa.

Ohjelmista apua parisuhteisiin

Vuonna 1973 perustettu Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat on kirkon lähetysjärjestö. Se kustantaa kristillisiä radio-ohjelmia 42 kielellä Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan tukien myös arabian-, farsin- ja turkinkielistä televisiotyötä. Intiassa tuetaan radio-ohjelmia 16 eri kielellä. Koska lukutaidottomuus on suurta, radion merkitys on tärkeä tiedon välittämisessä.

– Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelma on siunaus gujaratilaisille naisille. Miehetkin kuuntelevat sitä. Ohjelmat ovat auttaneet muun muassa parisuhdeongelmissa, Eva Satyanand sanoo.

Intialaiset kiittävät erityisesti terveydenhoitoon, lastenkasvatukseen ja ihmissuhteisiin liittyvistä neuvoista, joita ohjelmissa annetaan. Eräs Evan tapaama nainen oppi ohjelmasta, että tämän tulee kunnioittaa miestään. Se rauhoitti perhe-elämää ja toi siihen iloa.

– Naiset tarvitsevat Gujaratissa ennen kaikkea hyvää opetusta. Nuoremman polven naiset osaavat lukea ja kirjoittaa, mutta vanhemmissa on niitä, jotka eivät osaa. Naiset ovat havahtuneet opiskelun tärkeyteen, mikä avaa mahdollisuuksia parempiin työpaikkoihin ja parempaan elämään.