Siitepöly ei ole vain ihmisten vaiva - lemmikilläkin voi olla allergia

Kissat ja koirat voivat kärsiä allergiasta myös muulloin kuin siitepölykautena.

Terhi Marttinen

Kissojen ja koirien omistajat eivät aina tiedä, että heidän lemmikkinsä saattaa kärsiä allergiasta keväällä siitepölykauden aikaan.

Allergia aiheuttaa lemmikeille ikäviä oireita. Kuudessa maassa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan kissojen ja koirien omistajat eivät tunne ongelmaa, joka on kuitenkin hoidettavissa.

Yli 1 250 lemmikin omistajaa osallistui kissojen ja koirien kausiallergiaa käsittelevään tutkimukseen, jossa 44 prosenttia vastanneista ei tiennyt, että lemmikit voivat ihmisten tavoin kärsiä allergiasta.

Kun ilmassa on siitepölyä ja muita allergeeneja, kissojen ja koirien käytös saattaa muuttua allergisten reaktioiden vuoksi. Usein lemmikeillä on pitkäkestoista ihottumaa, minkä vuoksi lemmikki raapii itseään.

Raapiminen voi aiheuttaa haavoja ja tulehduksia.

Lemmikki saattaa myös nuolla ihoaluetta paljon. Omistaja ei välttämättä huomaa sitä, sillä esimerkiksi kissat vetäytyvät omiin oloihinsa, jos niillä on vaivoja.

Kissat ja koirat voivat kärsiä allergiasta myös muulloin kuin siitepölykautena.

Lemmikit voivat aivan kuten ihmisetkin kärsiä huonepölyallergiasta ympäri vuoden. Koirista 10-15 prosentilla on iho-oireita, kuten atooppista ihottumaa, kun taas kissoilla iho-oireita arvioidaan olevan vähemmän.

Jos lemmikillä huomataan allergiaoireita, on tärkeää kysyä neuvoa eläinlääkäriltä.

toimitus