Hyvinkään ammunta voi vaikuttaa aselain muutokseen

AAMUPOSTI | Hyvinkäällä tapahtuneesta ammunnasta tehdään selvitys, jonka tulokset voivat osaltaan vaikuttaa valmisteilla olevaan aselain kakkosvaiheen muutokseen.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) asettama hanke alkoi 25 huhtikuuta ja valmistelutyö kestää ensi vuoden loppuun saakka. Aseiden säilytystä käydään läpi kesän ja syksyn aikana.

Sisäministeriön laajennettu johtoryhmä sai maanantaina alustavan katsauksen poliisin tutkinnallisista havainnoista.

Ensimmäinen partio tuli paikalle alle minuutissa ja poliiseja oli lopulta paikalla 50.

Ensimmäisessä partiossa mukana ollut naispuolinen työharjoittelija haavoittui luodista vakavasti.

Räsäsen mukaan on vielä liian aikaista kommentoida, mitä muutoksia Hyvinkään tapahtumat tulevat aiheuttamaan.

– Tutkinta on vielä alkuvaiheessa. Aselakihankkeen yhteydessä tapaus tullaan ottamaan huomioon esimerkiksi aseiden säilyttämiseen liittyvässä kysymyksessä.

– Tapaus selvitetään perusteellisesti ja siitä otetaan mahdollisimman paljon opiksi.

– Poliisi tulee ohjeistuksillaan ja koulutuksessaan tekemään tarvittavat muutokset käytäntöihinsä. Tässä yhteydessä tarkastellaan muun muassa taktiikkaan ja suojavarusteisiin liittyvät kysymykset, Räsänen kommentoi Aamupostille.

– Tapaus on koskettanut niin henkilökohtaisesti, kuin sisäisestä turvallisuudesta vastaavana ministerinäkin. Uhrien joukossa on lasteni tuttavia, mikä lisäsi tilanteen järkyttävyyttä.

– Olen myös syvästi huolissani vakavasti loukkaantuneen poliisin puolesta. Koska vastaan myös kirkollisasioista hallituksessa, haluan kiittää Hyvinkään seurakuntaa, joka on järjestänyt niin henkistä kuin hengellistäkin apua sureville ja järkyttyneille. Tapaus on mittakaavassaan suuri ja on koskettanut suurta joukkoa ihmisiä, Räsänen sanoo.