Limumaku syntyy pipetin tarkkuudella

Pipetti on tuotekehityspäällikkö Hannele Alakarhulle tärkeä työväline. Joitakin vahvoja aromitiivisteitä laitetaan puoleen litraan vain muutama tippa.

Hartwall

Eksotiikkaa ja makuja maailman ääristä. Pisaranmuotoisen, pytonin nahkaa muistuttavan kuoren sisältä paljastuu käärmehedelmä, snakefruit eli salak.

Nyt tuo salaperäinen hedelmä on vaivihkaa luikerrellut suomalaisiin energiajuomatölkkeihin.

Elintarviketeollisuudessa työskentelevät tuotekehittelijät liikkuvat tuntosarvet pystyssä etsiessään hiljaisia signaaleita nousevista trendeistä.

Hedelmien suosio on maailmalla kovassa kasvussa.

Kymmenet, jopa sadat makuyhdistelmät odottelevat pinnan alla tähtiin nousua.

– Todellisia, innovaatioihin johtavia ideoita on haaste löytää. Aasia on Suomessa nyt kovassa huudossa. Siitä keksimme muun muassa japanilaisen kirpeän jusu-hedelmän ja pienen pyöreän käärmehedelmän, Hartwallin tuotekehityspäällikkö Hannele Alakarhu kertoo.

 

Kolmen naisen tiimillä on yhteensä 60 vuoden kokemus alalta.”

Kovin heppoisilla meriiteillä tuotekehittelijäksi ei yllä.

 

Kolmen naisen tiimille on kertynyt yhteensä 60 vuoden työkokemus tuotekehityksen parissa. Tärkeimmät työvälineet ovat kivipöydällä nököttävä vaaka ja lasiset sekä muoviset pipetit.

– Kyllähän tämä kokin tai baarimestarin työtä muistuttaa, Alakarhu naurahtaa.

Makuyhdistelmät ja sekoitussuhteet merkitään grammojen kymmenesosien tarkkuudella. Kokeilemme, miltä jusu-hedelmän ja vaniljan sekoitus fruktoosipohjassa maistuu.

Vaaka nollataan jokaisen pipetillisen jälkeen. Vaniljan kanssa on oltava tarkkana. Punaista väriäkään ei tarvita kuin muutamia tippoja. Lisäämme tiivisteeseen hapotetun veden ja ravistamme pulloa.

Suussa maistuu raikas, hento hedelmäinen vanilja-aromi. Näin helposti eivät kauppojen hyllyille juomat kuitenkaan päädy.

– Normaalisti yhdistelmiä testataan kymmeniä ja jopa satoja kertoja. Tuotekehittelyyn kuluu aikaa parista kuukaudesta jopa puoleentoista vuoteen, Alakarhu sanoo.

Puolen litran tuotoksesta kehitetään vielä miljoonien litrojen tuotantoon soveltuva versio.

Eksotiikan ohella kauppojen hyllyillä kilvoittelevat nyt retromaut.

Lapsuuden muistot herättävän Palman reseptit kaivettiin arkistojen kätköistä.

Kolmea eri versiota testailtiin tehtaan omilla työntekijöillä. Pettämättömät makunystyrät valitsivat yhden, joka on palannut nyt kuluttajien maisteltavaksi.

 

Aasia on Suomessa nyt kovassa huudossa.”

Mikäli kirpeät hiilihappojuomat eivät miellytä, saattaa käärmehedelmää ja muita eksoottisia hedelmiä löytyä erikseen tilaamalla muun muassa vihannestukuista tai hyvin varustelluista elintarvikemyymälöistä.

 

Tosin yhden asteen lämpötilassa viihtyvä käärmehedelmä on kokeneiden tilaajien mukaan vaikea säilyttää kotioloissa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi