Näin peset ikkunat kätevästi – katso vinkit

Suuria ikkunoita pestäessä pesimenkin olisi hyvä olla leveä.

Sirpa Repo

Oikeilla välineillä ja huolella tehtynä saat ikkunoistasi kirkkaat ja puhtaat. Perinteisesti ikkunanpesussa käytetään tiskiainevettä, ämpäriä, lastaa ja märkää rättiä. Ikkunanpesimessä tärkeää on, että sillä ulottuu hyvin ikkunan ylärajaankin saakka. Suuria ikkunoita pestäessä pesimenkin olisi hyvä olla leveä. Pienempiin ikkunoihin tarvitsee silloin oman pesimen. Varrellisella pesimellä säästää hartioita ja niskaa.

Ennen ikkunanpesua kannattaa suojata kädet kumihanskoilla. Näin iho ei pääse kuivumaan. Kumihanskojen sisälle voi laittaa ohuet puuvillaiset hansikkaat, niin kumi ei hiosta.

Oman kuivaimen voi valmistaa kiinnittämällä kuivauslastan harjanvarteen. Kuivauksessa on hyvä olla apuna myös nukkaamaton liina. Esimerkiksi mikrokuituliina ei nukkaa ja on kätevä käyttää, kunhan huolehtii, että se ei ole liian kostea. Sanomalehti on vanha tapa kuivata pesuvesi ikkunasta. Ikkunaa hangataan sanomalehdellä niin kauan, että se on täysin kuiva. Jälki on jostain syystä erittäin hyvä.

Ikkunalastoissakin kannattaa panostaa riittävän isoon lastaan. Jos ikkunoissa on pieniä ruutua tarvitaan myös pienempikokoinen lasta. Lastaa kannattaa kuivata vetojen välillä. Kuivaukseen käytetään usein lakanakangaspalaa tai astiapyyhettä. Kahvinkeittimen suodatinpussi on kätevä ikkunoiden reunojen kuivauksessa.

Ikkunanpesuun sopivia aineita on paljon. Varmaankin yleisin ikkunanpesuaine kodeissa on tiskiaine. Tiskiaineeseen jotkut sekoittavat lisäksi vähän etikkaa. Myös veden ja etikan yhdistelmää käytetään. Laimennetun pesuveden voi laittaa suihkepulloon. Näin ainetta ei tule annosteltua liikaa.

Jos lasipinnalla on erittäin sitkeää likaa, kannattaa kokeilla tiskikoneen pesuainetta. Ärhäkän pesuaineen kanssa on aiheellista käyttää suojakäsineitä. Auton tuulilasin pesunestettäkin voi käyttää ikkunanpesuun. Sopiva laimennossuhde on korkillinen ämpäriin vettä. Jos ainetta laimentaa riittävästi, niin huuhtelua ei välttämättä tarvita.

Ikkunoita pestessä kannattaa muistaa muutama pesujärjestykseen ja -vesiin liittyvä kikka, niin pääsee helpommalla. Ikkunanpesu aloitetaan ikkunan yläosasta. Lopuksi pestään nurkat, reunat ja ikkunanpuittteet. Kaksien vesien tekniikassa pestään ikkuna kahdesti ensin pesuaineliuoksella ja sitten etikkaliuoksella. Kun ikkuna on pesty pesuaineella se pestään vielä toisen kerran etikkavedellä. Kannattaa käyttää erillisiä rättejä pesuainepesulle ja etikkavesipesussa. Tekniikka on tarpeellinen erityisesti silloin, kun ikkunoissa on paljon likaa.

Ikkunanpesun voi myös jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaiset hoitavat työn yleensä huomattavasti nopeammin kuin itse ikkunansa pesevä. Ammattilaisen käyttäminen on järkevää erityisesti, kun ikkunat ovat vaikessa paikoissa.

Niksit tarjosi Ikkunanpesu.net-sivusto.

Anonyymi