Petri Härkönen aikoo hiihtää Grönlannin jäätikön läpi ”Epäonnistuminen voi tarkoittaa menehtymistä”

Petri Härkönen arvelee ystävyyden joutuvan koetukselle Grönlannissa. Olemme kuukauden peseytymättä ja nukumme vierekkäin teltassa. Alamme muistuttaa hylkeitä ja pienetkin asiat alkavat ärsyttää, hän miettii.

Sauvo Jylhä

Petri Härkönen ja Sakari Heinonen ovat jo testanneet varusteitaan hyisissä olosuhteissa. Lisäksi miehet ovat pitäneet treeneistään yhteistä päiväkirjaa, koska omakin selviytyminen on kiinni kumppanin kunnosta.

Sauvo Jylhä

Petri Härkönen aikoo lähteä huimaavan rankalle ja vaaralliselle seikkailulle vuoden kuluttua. Keravan kaupunginjohtajana tunnettu Härkönen aikoo hiihtää ystävänsä, Sitran it-palveluissa tietohallinnon asiantuntijana työskentelevän Sakari Heinosen kanssa Grönlannin mannerjäätikön yli ilman ulkopuolista tukea.

Matkalle on tarkoitus lähteä huhtikuussa 2013. Noin 600 kilometrin matkaan Grönlannin halki on varattu aikaa nelisen viikkoa. Grönlannin halki vaeltamista Härkönen kuvailee unelmakseen.

– Se on yksi kolmesta klassisesta arktisesta retkestä, josta kaksi muuta ovat retket pohjoisnavalle ja etelänavalle. Kyseessä on äärimmäinen suoritus, ja siksi se kiinnostaa. Tässä täytyy laittaa itsensä likoon sataprosenttisesti, koska epäonnistuminen voi tarkoittaa menehtymistä, Härkönen sanoo.

 

Jääkarhut ja railot ovat pienempiä vaaroja. Pahin riski ovat paikalliset piteraq-tuulet.”

Pakkanen Grönlannissa voi keväiseen vuodenaikaan vaihdella nollasta neljäänkymmeneen miinusasteeseen. Härkönen ja Heinonen vetävät perässään ahkioita, jotka painavat noin 80 kiloa. Ruokaa kulkee mukana 30 kiloa henkeä kohti – syötävä on pitkälti energiapitoista voita ja kuivattua lihaa. Lisäksi lastissa on ase ja ammuksia.

 

– Jääkarhut ja railot ovat pienempiä vaaroja matkalla. Pahin riski ovat paikalliset piteraq-tuulet, jotka pahimmillaan voivat puhaltaa 80 metriä sekunnissa.

Riskien minimoimiseksi Härkönen ja Heinonen saavat neuvoja vastaavia seikkailuja kokeneilta ihmisiltä. Reissun aikana heillä on mukanaan parhaat mahdolliset varusteet sekä muun muassa kolme erilaista laitetta, joiden avulla he saavat jatkuvasti yhteyden ulkopuolisiin. Helikopterit ja lääkärit ovat valmiudessa koko ajan.

Miehet saavat suuren osan varusteistaan lainaksi alan yrityksiltä. Erityisesti kompassille on käyttöä: oikeassa suunnassa pysyminen on elintärkeää Grönlannissa, jossa horisontissa voi olla pelkästään sokaisevan valkoista lunta.

 

Matka vaatii harjoittelua. Härkösellä on vararengas ja lisäpainot, joita hän vetää valjaiden avulla kävelylenkeillä.

Kylmiltään kaupunginjohtaja ei ole jäätikölle lähdössä. Aikaisemmin Härkönen on kunnostautunut kestävyyttä vaativilla patikointiretkillä, joita hän on tehnyt muun muassa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä, Skotlannin ylämaalla sekä Andeilla.

 

Valmistautuminen tähän seikkailuun alkoi jo vuosi sitten. Tuleva vuosi kuluu pitkälti kunnon hiomiseen, harjoitteluun ja varustetesteihin. Autonsa tavaratilassa Härkösellä on vararengas ja lisäpainot, joita hän vetää valjaiden avulla perässään kävelylenkeillä.

– On vaikeaa löytää riittävästi aikaa tähän. Minun on treenattava aikaisin aamulla, myöhään illalla tai vaikka keskellä päivää. Esimerkiksi tällä viikolla minulla ei kuitenkaan ole yhtään vapaailtaa, Härkönen kertoo työnsä haasteista.

Jos Härkönen palaa Grönlannin-retkeltä ehjänä, hänellä on jo suunnitelma valmiina seuraavaa pitkää retkeä varten. Kesällä 2014 hän aikoo lähteä kävelyreissulle Englannin Canterburyn ja Italian Rooman välillä kulkevalle Via Francigenaksi kutsutulle pyhiinvaellusreitille.

Petri Härkösen ja Sakari Heinosen Grönlanti-projektin etenemistä voi seurata internetissä osoitteessa www.icecapcrossing2013.com.

Käyttäjän oskari.lehto@media.fi kuva
Oskari Lehto