Vahteron siirrettävä tekojää latuineen sopii keskelle kaupunkiakin

Siirrettävä luistelu- ja hiihtoareena lisää ympärivuotista käyttöä urheilukentille ja on sijoitettavissa kotien ja koulujen lähistölle.

.

Arto Vahtero uskoo, että areenasta tulee suomalainen vientituote.

kaisa estola-haaranen

AAMUPOSTI | Ensi viikolla Helsingissä järjestettävillä kansainvälisillä jäähallipäivillä nähdään myös halliton uutuus: jalkapallokentän kokoiselle alueelle mahtuva ja tarvittaessa siirrettävä hiihto- ja luisteluareena.

Patentoidusta innovaatiosta vastaa riihimäkeläinen insinööri Arto Vahtero, joka tunnetaan myös Hoccy Hall -jäähalleistaan.

Keksinnön nerous piilee kaksi lajia yhdistävässä alueessa, jossa ladulla käytetään hyödyksi jääalueelta höylättyä lunta. Se lingotaan kaukalosta laduille. Jäähdytysputkistot kulkevat koko kompleksin alla ja pitävät alueen kylmänä. Hiihtäjien kevyen sillan alta on kulku jääradalle. Koko 60x90-metrinen rakennelma voidaan pystyttää esimerkiksi jalkapallokentälle talveksi ja purkaa keväällä varastoon.

– Lunta saadaan tehtyä alle +10 asteessa eli aluetta voidaan käyttää marraskuulta huhtikuulle, siis tuollaiset viisi kuukautta vuodesta on talvi sitten millainen tahansa, Arto Vahtero kertoo.

Jääkaukaloa kiertävä hiihtoalue siltoineen ja alikulkuineen mahdollistaa niin sanotun short track -sprinttihiihdon, johon Suomen Maastohiihto ry on kiinnostunut tekemään kansainväliset kilpasäännöt. Jääkiekkoliiton kanssa on kehittelyssä areenalle sopivaa soft hockey -pelimuotoa, jossa kiekkona toimii pehmeä peliväline. Näin se ei aiheuta vaaratilanteita kaukaloa ympäröivillä radoilla hiihtäville.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI TILAAJILLE ILMAISESTA NÄKÖISLEHDESTÄ

toimitus