“Monet ei ole tarpeeksi rohkeita ollakseen erilaisia kuin muut”

On vaan niin siistiä kun pääsee kuuntelemaan musiikkia omalta levyltä, hehkuttaa Don Bigileone.

Mirja Hynninen

HYVINKÄÄ | Hyvinkääläinen Joonas Kohonen alias Don Bigileone on tyytyväinen mies. Räppärin kolmas pitkäsoitto, By Any Rhymes Necessary, näkee pian päivänvalon.

Kohonen on innoissaan uunituoreesta albumistaan, jonka tekoprosessissa vierähti useampi vuosi. Artistille itselleen on tärkeää saada myös konkreettinen levy käteen.

– Joku on joskus sanonut että cd:n tekeminen on jo vanha juttu ja liian 90-lukua, mikä onkin osittain totta. Mutta silti on vaan niin siistiä kun pääsee kuuntelemaan musiikkia omalta levyltä - ei niin että se on vain jotain bittidataa tietokoneen näytöllä.

Don Bigileone kuvaa levyntekoprosessia opettavaiseksi. Hän pääsi tekemään yhteistyötä ulkomaisten räppäreiden kanssa, ja kokeilemaan siipiään ensimmäistä kertaa englanniksi. Aiemmin Don Bigileone on räpännyt suomeksi.

– Ajatus lähti siitä kun edellisen albumini jälkeen olin tekemässä biisiä erään englanniksi laulavan artistin kanssa, ja hän ehdotti että miksi en kokeilisi vieraalla kielellä räppäämistä. Kokeilin ja sitten se vaihe jäi oikeestaan päälle, nuori mies muistelee.

Kielenvaihto tuntui luontevalta myös omien musiikkimieltymysten kautta.

– Olen teini-iästä asti kuunnellut amerikkalaista hiphopia, joten sieltä se kipinä on varmasti osittain tullut.

Musiikkiinsa räppäri sanoo hakevansa inspiraatiota mafiaa koskevasta  kirjallisuudesta, omaelämäkerroista, sanomalehdistä ja dokumenteista.

Uudella levyllä esiintyy myös muutama vieras ulkomailta: Fadeproof Virosta ja Justen Dollaz Yhdysvalloista.

Seuraavaksi nuori mies tähtää keikkailemaan mahdollisimman paljon. Toiveissa olisi keikkailla myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

– Mun aikomuksena olisi käyttää tätä levyä niin sanotusti käyntikorttina levytyssopimuksen etsimisessä. Vaikka sopimuksia ei syntyisikään, niin aion silti jatkaa musiikin tekoa omakustanteita tekemällä, mies vakuuttaa.

Suomalaisen hiphopin nykytila on Don Bigileonen mielestä hyvissä kantimissa.

– Meillä on paljon tekijöitä, joista moni selkeästi uskoo omiin kykyihinsä. On hienoa nähdä, että koko ajan tulee uusia artisteja.

Toisaalta genren yksipuolistuminen huolestuttaa häntä.

– Yhä useampi artisti, joka on aloittanut valtavirrasta poikkeavien sanoitusten parissa, on luopunut vanhoista periaatteistaan ja alkanut matkia hittilistoilla pyörivien nimien tyylejä, Don Bigileone harmittelee.

– Yhä useampi hiphop-artisti kuulostaa samalta. Etenkin nuorison keskuudessa päihteisiin liitettävä hauskanpito heijastuu myös suosittuun musiikkiin. Tämä taas antaa yhä enemmän ja enemmän aloittavalle artistille sellaisen kuvan että menestyäkseni minun täytyy matkia ystävieni idoleita.

– Rohkeus käsitellä arkojakin aiheita sanoituksissa on harvinaista. Mun mielestä se johtuu siitä, että meistä monet ei ole tarpeeksi rohkeita ollakseen erilaisia kuin muut.

Don Bigileonen mielestä Helsingissä nuorilla on helpommat lähtökohdat musiikin tekemiseen kuin vaikkapa hänen kotikaupungissaan Hyvinkäällä.

– Koko hiphop-kulttuurin toiminta sijoittuu pääpiirteittäin pääkaupunkiseudulle, ja muualla asuvien täytyy tehdä enempi hommia itsensä esille tuomisen eteen.

– Itselläni ainakin osasyy siihen, miksi seitsemän vuotta sitten itse aloitin kirjoittaa biisejä, oli se että Hyvinkäällä ei yksinkertaisesti ollut eikä ole osittain vieläkään tarpeeksi tekemistä nuorille, mies sanoo.

– Pienillä paikkakunnilla tekeminen täytyy keksiä itse. Mulle se oli riimien kirjottaminen.