Tilaisitko itsellesi Angry Birds -korun?

Harjoittelija Lauri Eno viimeistelee Angry Birds -sormusta, taustalla Kristian Saarikorpi.

Elina Laiho

Mighty Eagle -hopeasormukset tehdään Fiskarsissa.

Elina Laiho

Kristian Saarikorpi tekee yhteistyötä Rovion kanssa. Fiskarsissa valmistettuja Angry Birds -sormuksia myydään Euroopaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Elina Laiho

Huippusuosituista Angry Birds -hahmoista tuttu kotkankatse on nyt ikuistettu hopeasormukseen. Korut valmistuvat Fiskarsin ruukissa kultaseppä Kristian Saarikorven ateljeessa.

– He innostuivat Roviolla meidän ajatuksestamme ja päätimme tehdä tuhannen kappaleen rajoitetun erän Mighty Eagle -sormuksesta, kertoo Saarikorpi.

Korut ovat netin kautta myynnissä eri puolille Eurooppaa, Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Jatkoakin on suunnitteilla, mutta suunnitelmat pidetään vielä toistaiseksi salaisuutena.

Saarikorpi kertoo, että yhteistyön pohjana oli uusi korusuunnittelua varten luotu tietokoneohjelma.

– Taustalla oli luomani Primesmith-palvelu. Sellaista ei ole vielä kenelläkään muulla maailmassa.

Ajatuksena on se, että kuka tahansa voi jatkossa suunnitella oman sormuksensa ja tilata sen netin kautta. Ohjelma on viittä vaille valmis ja tulee jatkossa suuren yleisön käytettäväksi.

– Menimme Roviolle koputtelemaan, jotta saamme näkyvyyttä Primesmith-firmallemme ja tälle ohjelmalle. Voimme jatkossa tarjota tätä muillekin brändeille.

– Voisimme myydä sen esimerkiksi Englannin valioliigan joukkueelle, joka voi antaa omille faneilleen mahdollisuuden suunnitella koruja joukkueen logoilla ja numeroilla.

Kristian Saarikorven ja hänen vaimonsa Kirsti Doukas-Saarikorven yhteinen Saarikorpi Design toimii Fiskarsin ruukissa entisen navetan tiloissa. Huipputeknologian ja käsityön yhdistäminen on ollut yrityksen arkipäivää jo pitkään.

– Kultasepän töiden lisäksi teemme muitakin muotoilutöitä. Olen ollut esimerkiksi mallintamassa 3D osia opperataloon Kiinaan, kertoo Saarikorpi.

Ateljeen pöydällä on jyrsimestä tulleita korumalleja.

– Siinä on Tadžikistanin presidentin virallisten käätyjen malli ja tuossa on gastronomisen akatemian mitalin luonnos.

Toisessa huoneessa näkyy tietokonepohjaisen työskentelyn alkutilanne: pöydällä on hevosen päätä esittävä puuveistos ja vieressä skanneri.

– Alamme tehdä asiakkaalle isoa rannekorua, johon tulee hevosen pää. Skannaan laserskannerilla hevosen pään tietokoneelle, muokkaan sitä ja printtaan ulos.

Printteri ei ole mikä tahansa tulostin, vaan valolla kovettuvaa nestettä tulostava laserprintteri. Laserin säde kovettaa tulostettavan nesteen ja ulos tulee koruksi soveltuva hevosen pää.

– Meillä on siis kolmiulotteinen kopiokone, selventää Saarikorpi.

Muotti lähetetään valurille, joka tekee kipsimuotin avulla metallisen kopion.

– Sitä metallikappaletta alamme työstää käsin eteen päin. Siinä vaiheessa on vielä puolet työstä jäljellä.

http://angrybirds.primesmith.com/

Käyttäjän elina.laiho@media.fi kuva
Elina Laiho