Rinnetalo on erityisen riskialtis radonille

Rakenna radonturvallisesti, korjaa tarvittaessa.

STUK

Radonmittausten suositusaika päättyi huhtikuun lopussa. Mittaukseen osallistuneet kuulevat tuloksista kesäkuun lopussa. Uusia mittauksia kannattaa tehdä jälleen marraskuussa.

Tutkimusprofessori Hannu Arvela Säteilyturvakeskuksesta kiinnittäisi huomion nyt uudisrakennusten suuntaan. Arvelan ohjeistus on selkeä. Etukäteissuunnittelu on helppoa ja edullista.

– Kun radonturvallisuus huomioidaan jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa ja suojatoimet sisällytetään jo rakennuslupaan, päästään halvemmalla. Jälkikäteen tehdyt selvitykset mahdollisine korjaustoimineen ovat aina arvokkaampia.

Uudisrakentamisen tavoitearvon eli 200 becquerelin ylitykset kuutiometrillä ovat Arvelan mukaan niin yleisiä, että radonturvallinen rakentaminen on perusteltua koko maassa.

Enimmäisarvon ylitykset ovat yleisimpiä Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla.”

Radonia esiintyy koko maassa, mutta enimmäisarvon ylitykset ovat yleisimpiä Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla. Korkeita pitoisuuksia on eniten läpäisevillä maaperillä, kuten soraharjuilla.

Myös siirrettävät maa-ainekset tuottavat radonia maa-aineksen huokosilmaan.

Paksut täyttösora-ainekset voivat näin kasvattaa myös savimaalle rakennettavan pientalon sisäilman radonpitoisuuden yli enimmäisarvon.

– Salaojasoralle asetetuista laatuvaatimuksista ei pidä tinkiä. Liian hienoista maa-aineksista koituu kosteusongelmia, Arvela huomauttaa.

Arvelan mukaan rakennusmateriaalit vaikuttavat myös radonpitoisuuteen.

Betonirakenteiset asunnot, joissa seinät, katto ja lattia on tehty betonielementeistä, tuottavat asuntoon radonpitoisuutta keskimäärin noin 70 becquereliä kuutiometrille.

Sen sijaan puurakenteisessa pientalossa, jossa vain lattialaatta on betonia, laatan betoniaineksen vaikutus jää alle 20 becquereliin kuutiometrillä.

Rinnetalo on erityisen riskialtis, jos tiivistystöissä on puutteita.”

Taloissa, joissa on tuulettuva alapohja ja yhtenäinen maanvarainen laatta, on huomattavasti vähemmän radonpitoisuuden enimmäisarvon ylityksiä kuin taloissa, joissa on perusmuurin sisään erikseen valettu maanvarainen laatta.

Erityisen riskialttiiksi on tutkimusten mukaan todettu rinteeseen rakennettujen talojen maanvaraiset seinät, joiden tiivistystöissä on havaittu puutteita.

– Kevytsoraharkkoseinän pinnalle pitäisi kiinnittää kumibitumikermi, joka estää vuodot. Pystyvirtaukset voidaan estää asentamalla harkkojen väliin laatan alle ulottuva bitumikermikaista.

Radonin torjunnan avainkysymys on Arvelan mukaan maaperästä tulevien radonpitoisten ilmavirtausten estäminen tai vähentäminen.

Vanhojen talojen korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto.

STUKin internetsivuilta on saatavissa ilmainen radonkorjausopas.

Arvela kertoo, että tehokkaimmat radoninkorjausmenetelmät ovat radonimuri tai radonkaivo.

Radonimuri voidaan asentaa joko lattian tai sokkelin läpi. Imupisteeseen kytketyllä poistopuhaltimella imetään ilmaa lattialaatan alta. Radonpitoisuus alenee yleensä 70–90 prosenttia.

Radonkaivon avulla imetään ilmaa maaperästä 4–5 metrin syvyydeltä.

Kaivo rakennetaan korjattavan rakennuksen ulkopuolelle. Yksi kaivo voi alentaa riittävästi jopa kymmenen lähistöllä olevan asunnon radonpitoisuutta. Kaivoa Arvela suosittelee vain karkeille soramaille.

Uudisrakentamisen radontorjunnassa keskeistä on, että lattian ja sokkelin välinen liitos tiivistetään bitumikermikaistalla ja radonputkisto asennetaan laatan alle.

Putkisto alentaa radonpitoisuutta varsinkin, kun putkiston poistohormiin kytketään poistopuhallin.

Arvela kehottaa tiivistämään myös vuotoreitit, kuten pääsähkö- ja vesijohdon läpiviennit.

Kotitalousvähennykseen voi liittää vanhojen rakennusten radonkorjauskustannusten työn osuuden.

Radon aiheuttaa 300 keuhkosyöpää vuodessa

Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, joka pääsee huoneilmaan talon alla olevasta maaperästä.

Ainoa tapa selvittää asunnon radonpitoisuus on tehdä mittaus.

Mittaaminen on tärkeää, sillä radon aiheuttaa Suomessa arviolta 300 keuhkosyöpää vuodessa.

Erityisen vaarallista radon on tupakoitsijoille.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä.

Uudet talot on rakennettava niin, että radonpitoisuus on alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

STUK on ehdottanut lausunnossaan myös vanhoille asunnoille asetetun raja-arvon laskemista.

Radonmittauskausi alkoi marraskuun alussa ja päättyi huhtikuun lopussa.

Kuntien mittaustalkoot tehtiin tänä vuonna Itä-Suomessa ja Espoossa.

Tulokset julkaistaan kesän aikana.

Suomalaisen maaperän riesa

Suomessa sisäilman radonpitoisuudet ovat korkeampia kuin useimmissa muissa maissa. Syyt korkeisiin radonpitoisuuksiin löytyvät geologiasta, rakennustekniikasta ja ilmastosta.

Asuntojen keskimääräinen radonpitoisuus on Suomessa 96, Ruotsissa 108, Norjassa 106, Tanskassa 77, Saksassa 50, Ranskassa 66 ja Englannissa 20 Bq/m3.

Lähde: Säteilyturvakeskus

Kommentit

Huvittava knoppi tähän väliin....

... perusmuurin patolevyjen nappuloilla ja esim. Isodränin solulevyllä pyritään saamaan perusmuuri ulospäin "hengittäväksi", sen sijaan vedenpaine-eristyksellä (eli tuolla bitumihuovalla) saadaan varmasti 100%.sen tiivis perusmuuri, joka ei varmasti luovuta kosteutta ulospäin

... noi kuvat on maanvaraisesta alapohjasta, joka tiedetään paitsi kaikkein riskaabeleimmaksi rakenteeksi maakosteuden osalla kuin myös radonkaasun osalla, mutta myös (ja ennenkaikkea) halvimmaksi ratkaisuksi

... no sitten lähdetään leikkimään tuohon halpaan rakenteeseen ylimääräisiä radonputkistoja ja kaasunsulkukerroksia (bitumikermi).

... logiikka siis pettää - tehkää tuulettuvia alapohjia, ei tule radon- eikä kosteusongelmia tuossa määrin tai pilariperusteisia, niin ei varmasti tule eikä edes mitään salaojitusta välttämättä tarvitsisi

Jurpo

En oikeasti usko radonin olevan erityisen suuri ongelma josta kannattaisi huolestua. Paljon pahempia syöpää aiheuttavia aineita ovat pienhiukkaset ilmassa ja tutkimusten mukaan ne aiheuttavat myös sydän- ja verisuonisairauksia. Mielestäni on parempi että annetaan vain suosituksia rakentajille eikä laiteta ehdottomia vaatimuksia.

Ehdottomat vaatimukset kun yleensä tuppaavat tulemaan kalliksi tässä ennestään kalliissa elämisen maassa. Esimerkiksi omakotitaloihin on Yleisradion uutisten mukaan ensi vuonna hankittava pakollinen (lue: MAKSULLINEN) energiatodistus jolla ei sinänsä tee yhtään mitään.

Pakolliset energiatodistukset nostavat entisestään asumisen kustannuksia ja kun näitä pieniä pakkoja koko ajan keksitään lisää, on lopulta iso kakku nieltävänä. Esimerkiksi omakotiasujat näkevät jo vuoden asumisen jälkeen paljonko lämmitykseen ja sähköön menee rahaa oikeasti, mutta energiatodistus ei sitä tee.

Energiatodistuksen perusteella ei tehdä korjaus- tai lisäeristyspäätöksiä, vaan käytännön kokemuksen perusteella. Ministeriöiden virkamiehet ja rakennusneuvokset toki nyt vain ajattelevat kaikkea teoreettista kun ovat vieraantuneet oikeasta elämästä.

Marko

Kyllä radon myrkyllinen kaasu on, mutta jos se tuulettuu alapohjan alla ulkoilmaan, niin ongelmia ei ole.

Tarkoitat pienhiukkasilla kosteus- ja homemikrobeja kenties? Niissä pätee radonin kaltainen sääntö - itse hiukkaset eivät ole haitallisia (niitä on ulkoilmassakin), sen sijaan rihmastoista pääsevät kaasumuotoiset aiheenvaihduntatuotteet ovat. Siis se maakellarin tuoksu jne.

Pakollinen energiatodistus on täyttä puuta heinää ja turhanpäiväisyyttä. Energialaskusta sen asunnon/talon kulutuksen näkee ja jollain laskennallisella luokittelu -todistuksella ei mitään säästöjä saada. Aivan älytön ministeriön norsunluutorni -päätös.

Jurpo

Energiatodistus on siis todiste lobbauksen tehokkuudesta.
Miten lobbaus on käytännössä toteutettu? Vaalirahoitusko? Onko eduskunnasta tippuneista ja hyvät poliitikkoverkostot omaavista tehty lobbauskonsultteja?

hyvin lobattu

Radon-ongelmaan auttaa myös kunnollinen, toimiva ilmanvaihto. Teimme rivitalossamme radon mittaukset naapurin kanssa 5-7v sitten. Talo on rakennettu kallion päälle ja kellarikerros on puoliksi maan alla. Minulla ei ole kuin painovoimainen ilmanvaihto. Mittaukset tehtiin talvella, jolloin räppänät minulla oli kiinni. Naapurilla on toimiva koneellinen ilmanvaihto. Oman kellarini arvot olivat nippanappa yli suositusarvojen, naapurilla taas noin puolet sallitun maksimista. Eli tuuletus ja ilmanvaihto voi olla apu, jolla voi enimmät radon-ongelmat korjata. Hyvinkää on liki kokonaan "pahalla" alueella radonin suhteen, kun on rakennettu hiekkaharjujen päälle, kartta radon-alueista löytyy netistä googlettamalla. Tuota asiaa ei kannata siis väheksyä Hyvinkään suunnalla, kun luontaisesti täällä on radonia enemmän kuin muualla.

Niko Salokoski

Painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen nykyaikaiseksi tulo-poistoilmanvaihdoksi LTO:lla on varsin kallis toimenpide. Eikä tämä onnistu myös talon muihin rakenteisiin koskematta. Jos huoli on pelkästä radonista, ei tähän ilmanvaihdon uusimisurakkaan kannata ryhtyä.

Hamsteri

Eiköhän noi kosteus rajotukset olisi kuitenkin kaikkein tärkeimmät? meinaan vaan kun on jo mittareita saatavilla jotka sen kosteuden mittaa ja se kun aiheuttaa ton teidän keksimän nimenki kosteudelle jos se on pysyvää laatua!?!?!
Toi p..en jauhaminen kun on ihan p..stä muutenkin!? Ja miksi ne muka ei sitä tietoo voi heti antaa kun mittaavat? Ja vastauksiakin muka täytyy odottaa? Hullunako ne mittaajat ihmisiä pitää?? Kysyn vaan!

KalervoAntero

sisäilman vaihto - eli se ilmanvaihto - ei suoranaisesti liity radonsuojaukseen. Siitä alapohjasta tulee saada mahd. kaasuntiivis (vrt. artikkeli) + alapohjan tuuletus jolla radon johdetaan ulkoilmaan.

eli alapohja tiiviiksi (mahd. kaasutiiviiksi, eli bitumi, alumiini tms. kaasua läpäisemätön rakenneosa

Jurpo

Aiempi vastaukseni HUOM! koski suoraan kallion päälle valettua "kellari"kerrosta, tällaisissa taloissa ongelma on vielä suurempi kuin välipohjallisissa taloissa. Myös tässä tapauksessa ilmanvaihto auttaa asiaan, koska kallion päälle rakennettua taloa on vaikea enää jälkikäteen muutella pohjastaan, kun valettu kallion päälle suoraan. Eli puhuin nyt asian vierestä...

Niko Salokoski

Riihimäellä uusi asuinalue, Kalmu, kaavoitetaan osittain kalliomoreenirinnemaastoon. Alueelta on mitattu maaperästä huomattavan korkeita radonpitoisuuksia. Miten nämä rinneratkaisut voidaan järkevästi suojata uraanin hajoamistuotteelta eli radonkaasulta? Kannattaisi varmasti ennalta selvittää maaperän soveltuvuus järkevään rakentamiseen ja kaavoittaa vain turvallisille alueille uusia lähiöitä. Tutkimusten mukaan radon aiheuttaa suomessa n. 300 keuhkosyöpätapausta vuosittain.

radonimuri

mahd. vähän maakosketuksessa olevaa rakenneosaa (eli tuulettuva alapohja - tai jopa pilariperusteinen) - alapohjarakenteeseen kaasunsulku esim. bitumikermillä tai alumiinillä - läpivientien tiiviyteen erityinen huolellisuus
- ei kellarikerroksia

Jurpo

Mistä ihmeestä sitä radonia nyt on alkanut ilmestyä ja ihmiset oireilemaan siitä? Taloja on ollut jo muutaman sta vuotta eikä kukaan aiemmin ole radinista välittänyt?

kämppä

Tutkijoitten radon -tietoisuus heräsi 1980 -luvun alkupuolella, jolloin talojen radon -pitoisuutta alettiin kunnolla tutkia.
Nykyään tunnetaan tilanne (http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/fi_FI/pitois...):
"Asuntojen keskimääräinen radonpitoisuus on Suomessa 96, Ruotsissa 108, Norjassa 106, Tanskassa 77, Saksassa 50, Ranskassa 66 ja Englannissa 20 Bq/m3."

Radon aiheuttaa yhä edelleen terveyshaittoja, vaikka radon -ongelmaan on kiinnitetty huomiota:
Radon aiheuttaa vuosittain Suomessa n. 300 keuhkosyöpätapausta (http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/fi_FI/radon...).

Nimimerkki Kämppä ihmetteli, miksi radon -haitat eivät ole juurikaan saaneet julkisuutta. Siihen on kaksi syytä:
- Runsaasti radonia sisältävien alueitten maanomistajat eivät saisi paljon rakennusoikeuksia maillensa (omakotitalot ja kerrostalojen ensimmäinen kerros vaaravyöhykkeellä), jos julkisuudessa meluttaisiin radon -haitoista.
- Ydinvoiman vastustajien pelottelukeino eli käytetyn polttoaineen hidas leviäminen säilytysluolasta ympäröivään kallioon tuhansien vuosien kuluessa - siis menettäisi kokonaan pelotteluarvonsa, jos julkisuus alkaisi toitottaa, että Suomessa joka vuosi n. 300 ihmistä sairastuu keuhkosyöpään radonin takia. - Radon on uraanin ja toriumin hajoamistuote.

radon on uraanin hajoamistuote

Suomessa jopa on laki, joka velvoittaa radonselvityksistä lukuisia toiminnanharjoittajia. Yhteiskunnassa ja eduskunnassa puhutaan mielummin vaikka rakennekynsien ja ripsien pidennyksien haitoista. Faktaa on että radioaktiivinen radon tappaa ja sitä on meillä Suomessa ongelmaksi asti. www.suomenradonhallinta.fi ja www.stuk.fi

Liikaa keuhkosyöpä sairaita läheltä nähnyt

Rinnetalo myös erittäin altis vesivuodoille ja kosteusvaurioille kun eristykset huonosti tehty niin kuin melkein aina on.En ostaisi ja on kokemustakin sellaisesta mutta onneksi on myyty aikoja sitten.

tietäjä

.En ostaisi ja on kokemustakin sellaisesta mutta onneksi on myyty aikoja sitten. eli et ostaisi mutta ostit kuitenkin?

rane

Itä-uudellamaalla ei ole yhtään enempää keuhkosyöpää kuin esim. Oulun seudulla, vaikka täällä on jopa kymmenen kertaa suuremmat radonpitoisuudet. Jokainen järkevä voi miettiä, että kuinka vaarallista huoneilman radon oikeasti on ja paljonko sen torjumiseen kannattaa laittaa rahaa. Laittakaa ne radonremonttirahat vaikka laadukkaampaan ruokaan ja turvallisempaan autoon, niin varmasti on enemmän hyötyä.

http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syopa-suomessa-2...

Ihmettelijä80

Keuhkosyöpä on pysäyttävä sairaus, kun se koskettaa lähipiiriä.
Itsellä sukulainen menehtyi 52vuotiaana keuhkosyöpään, eikä ollut tupakoitsija.
Mittasimme radonit hänen mehtymisensä jälkeen Suomen radonhallinta Oy avustuksella. Reilu 700Bq/m3 oli makuuhuoneessa, joka vastaa tupakoinnin haittoja.
Netistä löytyy paljon asiasta tietoa, itse päädyin www.suomenradonhallinta.fi sivuille. Palvelu oli hyvää toiminta nopeaa. Googlella löytää paljon iltalukemista

Meitä on yhtä vähemmän,

Meille laitettettiin parivuotta sitten radonkaivo, mutta se ei näytä toimivan ja "hyvämainen" toimija ei ota asiaan kantaa. Mittausten perusteella radonkaivo vei rahat vaan lompakosta. Täytyy kokeilla veilä mitata kerran Stuk:in hyväksytyllä 2kk mittauksella, Verkkokaupassa www.dosime.fi näytti mittaus olevan kaikkein edullisin.

Risto P

Lappeenrannassa on radon ongelma suurempi, kuin on aikaisemmin luultu. Stuk on määrännyt 10/2014 että Lappeenrannassa on suoritettava radonmittaukset kaikissa kouluissa päiväkodeissa, työpaikoissa ja julkissa tiloissa. Vaatimus perustuu säteilylakiin.

Radonia

Miellä oli kellarissa saimaanharjulla rajut radonpitoisuudet, mutta onneksi väliovi oli pitänyt yläkerran radonpitoisuudet alhaalla.
Tilasin radonmittaukset www.radontalkoot.fi jossa oli viralliset mittaukset halvimmalla.

Jouko KA