Kunnanvaltuustoissa istuu vain muutamia suurituloisia

AAMUPOSTI | Paikallisia kunnanvaltuutettuja ei voi luonnehtia kroisoksiksi. Esimerkiksi Hyvinkäällä vain kolmella valtuutetulla ansiotulot nousivat vuonna 2010 yli 100 000 euron. Kärkitilaa pitää sitoutumattomien Timo Virmala 116 000 euron tuloilla.

Riihimäellä hyvätuloisimmat ovat kokoomuksen riveissä, sillä puolueen valtuutettujen ansiotulot olivat keskimäärin 51 413 euroa vuodessa. Joukon äyrikuningas on Hyrian liiketoimintapäällikkönä työskentelevä Kai Heimonen.

Rahapuolueen titteli lankeaa kokoomukselle myös Hausjärvellä ja Lopella. Puolueen valtuutetut maksavat kummassakin kunnassa eniten kunnallisveroa omaan kotikuntaansa.

Hausjärvellä kokoomuslaisten palkkasummaa kasvattaa Erkylän kartanon isäntä, Sinituotteen toimitusjohtaja ja pääomasijoittaja Ilkka Brotherus. Lopella keskiarvoa kasvattaa kansanedustaja Timo Heinonen.

Pääomatuloja on vain harvoilla. Hyvinkään valtuustossa 38:lla 51 valtuutetusta on puhdas nolla verottajan pääomatulosarakkeen kohdalla. Isotuloisin valtuutettu on kiinteistösijoittaja Raimo Mäkinen (sd.) yli 500 000 euron pääomatuloilla. Vähiten tienaa ympäristöfilosofi Leena Vilkka (kesk.), jonka ansiotuloista Hyvinkää saa verotuloja tasan 0 euroa.

Kokoomuslaiset valtuutetut saivat ansiotuloja keskimääräisesti eniten. Kovin kauaksi eivät jääneet sosiaalidemokraatit. Heikoimmin palkattuja olivat vasemmistoliittolaiset valtuutetut, jos ei lasketa mukaan vähän yli 15 000 euron ansiotulot saanutta yhden hengen kristillisdemokraattien ryhmää.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN RAHA JA TALOUS -LIITTEESTÄ

toimitus