Vappumenu haussa? – Katso kiinteistö-Kaisan vinkit

Makeita herkkuja rakastava Kaisa Liski suosittelee maistamaan juuston kumppanina itse tehtyä, kotimaisista mustaherukoista valmistettua hyytelöä. - Siinä on runsaasti C-vitamiinia.

Heli Koivuniemi

Kampasimpukan ja pekonin yhdistelmä toimii myös maa-artisokkakeitossa.

Heli Koivuniemi

Kiinteistökuningatar Kaisa Liski odottelee jo sormet syyhyten, että hänen aviomiehensä Kimmo Liski saa avioparin vastikään hankkimassa talossa keittiöremontin valmiiksi.

– Keittiöstä tulee avara, ja siitä näkee joka suuntaan. Minulle on ehdottoman tärkeää, että näen vieraani kokatessani ja että pystyn hallitsemaan kokonaisuutta, Liski kertoo.

Hän luonnehtii itseään emäntänä karjalaissorttiseksi.

– Pöydät notkuvat tarjottavista ja varmistan, että jokainen saa ruokaa riittävästi. Vaikka vieras olisi kerran jo kieltäytynyt, kysyn vielä josko sittenkin. Joku voisi kokea sen tuputtamiseksi, nainen tunnustaa.

Rakastan avaraa keittiötä, sillä minun on nähtävä vieraat kokatessakin.”

Intohimo kokkaamiseen hiipui ammatinvaihdon myötä muutamiksi vuosiksi. Harva tietää, että ammatikseen kuusitoista vuotta ravintolauralla työskennellyt Liski nähtiin muun muassa emäntänä, kokkina, keittiömestarina ja ravintolapäällikkönä.

Uusien ravintolakonseptien ja ruokalistojen suunnittelu herätti Liskin kiinnostuksen yritysmaailmaan.

– Harkitsin jopa lakiopintojen aloittamista, mutta huomasin pian, ettei se ollut minua varten. Lopulta löysin kiinteistöbisneksen, joka veikin minut mennessään.

Pitkän tauon jälkeen Liski nähtiin kokkailemassa Neljän tähden illallisen -jaksoissa. Hän kertoo innostuneensa paistamaan lettuja kuvausryhmälle, eikä huomannut ajan kuluvan.

– Kun ovikello soi, ja vieraat odottelivat ulko-ovella, en ollut vielä aloittanut ruuanlaittoa. Lopulta valmistin tv-illallisen kolmessa vartissa, hän muistelee ja myöntää, ettei into kokkailuun ollut vielä vuosi sitten palannut.

 

Paistelin lettuja kuvausryhmälle, enkä huomannut ajankulua.”

Nyt värikkääseen lilaan sonnustautunut Kaisa Liski astelee kauppahallin käytävillä ja haeskelee raaka-aineita illallispöytään.

Mitä herkkuja vieraille on luvassa?

– Kevääseen sopivat naposteluherkut. Rapeaan pekoniin käärityt kampasimpukat, vieläkin rapeampaan lehtitaikinaan kiedottu hanhenmaksamousse, marinoitu riimihärkä, suklaalla ja kinuskilla kuorrutetut popcornit ja itse valmistetut tryffelit.

Surf and turfia eli merenelävien ja lihan yhdistämistä Liski ei yleensä suosi, pekoni ja kampasimpukat tekevät poikkeuksen.

Hanhen- tai ankanmaksalla täytetyt won tonit syödään saman tien. Niiden valmistaminen vaatii kuitenkin kouliintuneempia kokkaustaitoja.

Pitkäksi venyvän illan juomaksi Liski suosittelee itse puristetulla tuoremehulla laimennettua samppanjaa tai kuohuviiniä.

– Kuohuvien prosenteissa on huikea ero, joten laimentaminen ei ole pahitteeksi, Liski toteaa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi