Tutkija Salkkareiden katselusta: Vanhemmille hyvä keino päästä kiinni nuorten elämään

Salatuista Elämistä on tullut kotimainen mediailmiö. Sarjalla on omat kotisivut, joilla voi muun muassa pelata sarjan tapahtumiin liittyviä pelejä.

Salatut Elämät on viikosta toiseen maan katsotuimpia televisio-ohjelmia. Finnpanelin tutkimus sijoittaa sarjan viiden katsotuimman televisio-ohjelman joukkoon lähes joka viikko. Esimerkiksi viime viikolla Salattujen Elämien maanantain jakson näki 898 000 katsojaa.

Turun yliopiston mediatutkija Veijo Hietalan mukaan sarjan suosion salaisuus on, että kyseessä on koko perheen ohjelma.

– Tietääkseni kyseessä on ainoa kotimainen sarja, johon lapset ja nuoret ovat koukussa, Hietala sanoo.

Sarja tarjoaa samaistumiskohteita, koska siinä on paljon nuoria ja teinejä. Salatuissa Elämissä eletään myös suurin piirtein tunnistettavaa arkea.

– Tapahtumat voisivat kertoa omasta lähiöstä, hahmot tuntuvat ystäviltä. Ihminen kiinnostaa ihmistä.

 

Sarjasta on tullut monille perheille osa arkea.”

 

Salatut Elämät on pitkäikäinen sarja, jonka kanssa on jo yksi sukupolvi kasvanut.

– Sarjasta on tullut monille perheille osa arkea.

Ainakin äidit ja lapset katsovat sarjaa yhdessä, mikä selittää suurta katsojamäärää. Salkkarit edustaa genrenä kotimaista saippuaoopperaa laajasti käsitettynä. Saippuaoopperat nostavat keskiöön tunteet ja tunnereaktiot – niin myös Salkkarit.

Toisaalta Salatut Elämät on käsitellyt avoimesti monia vaikeita ongelmia kuten huumeita, alkoholismia, varastamista, uusioperheen sisäisiä seksisuhteita, raiskaamista, viiltelyä, perheväkivaltaa, rasismia, insestiä, teiniraskauksia, aborttia, peliriippuvuutta, syömishäiriöitä, syöpää, narsistista persoonallisuushäiriötä, koulukiusaamista, HIV:tä ja itsemurhaa.

Hietalan mielestä se, että Salkkarit nostaa vaikeita aiheita keskusteluun on pelkästään hyvä asia.

– Esimerkiksi vanhemmille hyvä keino on Salattujen Elämien kautta päästä kiinni nuorten elämään: miten he suhtautuvat huumeisiin tai alkoholiin. Sarja mahdollistaa kommunikaation perheen sisällä.

Salattujen Elämien ympärille on on noussut myös toisinaan kohuja, kun sarjan huikeita juonenkäänteitä on puitu lehdistössä ja muissa medioissa.

– Kohujen nostattaminen ennen pitkää kesätaukoa on vanha konsti. Katsojilla ja sarjan faneilla on koko kesä aikaa puida ja spekuloida, miten siinä kävi, Hietala arvelee.

 

Aktiiviset fanit eivät voi saada kyllikseen”

 

Salatut Elämät ei ole pelkkä televisiosarja, vaan kokonaispaketti. Siksi sen oheistuotteiksi sopivat yhtä hyvin kirjat kuin nettisarjatkin. Tällä viikolla julkistettiin, että sarjaan perustuva nuortenelokuva saa Suomen ensi-iltansa 14. joulukuuta. Tulossa on kauhuelokuvantyyppinen trilleri.

– Äkkiseltään korni ajatus. Jotenkin se, että realistiseen sarjaan tuodaan epärealistinen elementti vesittää kuviota, jossa katsojat leikkivät leikkiä, että sarja on ikään kuin totta. Tästä käy esimerkkinä esimerkiksi kukkien tuominen sarjan tapahtumien onnettomuuspaikalle.

Toisaalta Hietala uskoo, että sarjan fanit ovat valmiita hyväksymään erikoisiakin ratkaisuja.

– Aktiiviset fanit eivät voi saada kyllikseen, vaan heille kelpaa kaikki, mitä sarjan ympärillä tapahtuu.

Anonyymi