Mari Muinosen palmikot pääsivät Vogue Knittingin kanteen

Mari Muinonen ja Suvi Simola aloittivat neulomisen omaksi ilokseen. Neulomisen rinnalla naiset ryhtyivät bloggaamaan lankojen ja puikkojen ihmeellisestä maailmasta. Blogista syntyi muun muassa kirja.

Vogue Knittingin kansikuvia selatessa hurmaantuu neuleisiin. Kuka uskaltaa enää väittää, etteivätkö neuleet olisi näyttäviä ja seksikkäitä?

Polviin ulottuvat valkeat pitsisukat, palmikkoneulotut hemaisevan keltaiset lapaset, petrolinsininen neulehuppari ja seksikkään siniset kynsikkäät. Ja mikä parasta, mallit ovat suomalaisen neulesuunnittelijan Mari Muinosen käsialaa.

Murto-osa neulojista saa neuleitaan julkaistuksi kansainvälisissä neulelehdissä. Itse neulomaan oppineelle Muinoselle tie menestykseen tuli hämmentävänä yllätyksenä.

– Kyllä se yllätti ja hämmentää yhä. Oikeastaan mallini haettiin kotoota. Mallikuvat olin ottanut pokkarikameralla takapihan parkkipaikalla, Muinonen muistelee vuoden 2008 takaista läpimurtoaan.

Otin mallikuvat pokkari-
kameralla takapihan parkkipaikalla.”

Vaatimattomalle naiselle mieleenpainuvin huomionosoitus tuli kuitenkin kotikentältä.

– Lehden numero myytiin Suomessa totaalisesti loppuun.

Suunnittelija muistelee hetken neulomisharrastuksensa takkuista alkua.

– Ähräsin tuvan sohvalla patalappua, oikein ja nurin. Yritin kovasti erottaa, kumpi on oikea ja kumpi nurja silmukka. Äiti, täti ja mummot lienevät ne, joilta taitojen alkuperä on lähtöisin. Äiti ainakin opetti silmukoiden luomisen ja nurjan silmukan, jonka teen perinteisestä tyylistä poiketen norjalaisittain, Muinonen paljastaa.

Koulussa Muinonen neuloi vain pakolliset työt, ja kuudennella luokalla aloitettu villasukka jäi sekin kesken.

– Yläasteen käsityönopettaja perehdytti meidät neulomisen tekniikkaan. Silloin opin ymmärtämään ohjeita. Ja että voin tehdä ohjeista, mitä tahansa.

Vasta bloginsa myötä Muinonen sanoo addiktoituneensa langalle ja puikoille.

Vogue Knittingin numero myytiin Suomessa totaalisesti loppuun.”

Menestynyt neuloja kertoo tällä hetkellä vaatettavansa lähinnä perheensä ja läheisensä. Kansikuvamallien ja yhden kirjan julkaisun jälkeen on ollut aikaa hengähtää ja neuloa vapaasti ilman rajoitteita.

– Aivoni raksuttavat kiivaasti uutta. Selkeää suunnitelmaa ei vielä ole, mutta kunhan malleja on riittävästi kasassa, voi silläkin saralla edetä sopivaan suuntaan, suunnittelija naurahtaa salaperäisesti tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen neulemarkkinoiden ja neulemallistojen julkaisuperiaatteiden ero on Muinosen mukaan huikea.

– Suomessa tavallisen kuluttajan näkyvillä ovat lähinnä Novitan ja käsityölehtien kääntämät ulkomaisten lankafirmojen mallit.

Muinosta ilahduttaa, että pienien kehräämöiden, yksittäisten suunnittelijoiden lankojen ja mallien arvostus on nousussa ja että nämä ovat saaneet näkyvyyttä muun muassa Taito-lehdessä.

Kansainvälisissä lehdissä Muinosen ohella ovat julkaisseet töitään muun muassa suomalaiset Suvi Simola, Veera Välimäki ja Tuulia Salmela.

Mari Muinonen

Koulutussuunnittelija ja kouluttaja Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducatessa.

Kiinnostuksen kohteet: sosiaalisen median opetuskäyttö ja pedagogiset ratkaisutneuloo ja bloggaa vapaa-ajallaan.

Julkaisi Suvi Simolan kanssa kirjan Kaikki lähti lapasesta.

Kommentit

Korjaus: Tuulia Salminen pitäisi olla Tuulia Salmela.

"Äiti ainakin opetti silmukoiden luomisen ja nurjan silmukan, jonka teen perinteisestä tyylistä poiketen norjalaisittain."

Perinteinen ja perinteinen. Meillä sekä isän että äidin puolen erittäin käsityöinnokkaat naiset ovat kaikki tehneet nurjan aina ns. norjalaisittain. Se on siis minulle se perinteinen. Se myös minusta opetettiin aikoinaan koulussa.

Neuloja

Perinteinen koska se on se jota Suomessa on perinteisesti opetettu... Se että joku on oppinut eri tavalla on sit asia erikseen... et myöskään mainitse minkä ikäinen olet vaikka sekin vaikuttaa siihen mitä oppia olet koulussa saanut.

Maailmalla puhutaan 'english knitting' ja 'Continental knitting' termejä käyttäen vaikka ei suinkaan tarkoita että KAIKKI neuloisivat niin kun PERINTEISESTI neulottiin.

toinen neuloja

Minä en ole koskaan edes kuullut norjalaisista nurjista silmukoista, vaikka osaan kyllä neuloa. Voisiko joku selittää mistä on kysymys :-) ?

muumi