Tiedätkö, milloin on Record Store Day?

Tänä vuonna levykauppoihin houkutellaan entistä enemmän erikoisjulkaisujen muodossa.

:

Tiesitkö, että myös  riippumattomilla levykaupoilla on oma merkkipäivänsä? Jos et, nyt tiedät – kansainvälistä Record Store Daytä vietetään nimittäin taas ensi lauantaina 21.4. 

Suomesta mukaan on ilmoittautunut jo 16 levykauppaa Helsingissä, Jyväskylässä, Kotkassa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Tampereella ja Turussa. Mukana ovat muun muassa Levykauppa Äx ja Stupido-Shop Record Store.
Miksi? Musiikin vuoksi. 

Stupido-Shop Record Storen myymäläpäällikkö Aleksi Pahkalan mukaan päivää vietetään tarjoamalla asiakkaille hyviä levyjä ja hyvää musiikkia.

Tempaus on myös kaupallisesti kannattava: – Record Store Day myy joulumyyntiä lukuun ottamatta parhaiten.

Syy ei ole vain ennakkomarkkinoinnissa. Stupido satsaa muiden päivään osallistuvien tavoin valikoimaan ja on tilannut ahkerasti tavaraa ympäri Eurooppaa.

Pahkalan mielestä kotimaassa toimivat suuret levy-yhtiöt voisivat osallistua tapahtumapäivään hieman innokkaammin. Levyjä kun ei saa myydä isoille kauppaketjuille.

– Ensi viikolla tiedetään, mitä saadaan. Jos äänilevystä tulee 300 kappaleen painos, on vaikea sanoa päätyykö yksikään niistä Suomeen.

Pahkala uskoo itse vakaasti levykauppaan.

– Pakko uskoa. Palvelu, laaja valikoima ja korkea kotimaisuusaste on oltava.

Nykyään levykaupat ottavat myyntiin myös kiinnostavia omakustanteita ja auttavat samalla muusikoita eteen päin.

Ääniteala on parhaillaan murroksessa ja totuuksia alan näkymistä on monia – melkein joka taholla omansa. Pahkalan mukaan ala on ainakin moninapaistunut.

– Totuus on se, että cd:t myyvät eniten: tuovat eniten rahaa taloon.

Myös vinyylit tekevät vielä kauppansa ja digitaalisuus mullistaa alaa jatkossakin.

 

Vieläkö ostat levyjä? Jos, miksi? Keskustele aiheesta tässä.