Kaiser yrittää saada sitkeästi työtä

Kaiser Ejaz on iloinen, että on saanut opiskella rakennussuunnittelua ja -arkkitehtuuria. - Minulla on täällä Suomessa joitakin pakistanilaisia kavereita, hän sanoo Hyvinkään Hyrian käytävällä.

seppo ylönen

VIIKKOUUTISET| Koillis-Pakistanista, Sialkot-Punjabin maakunnasta kotoisin oleva Kaiser Ejaz muutti vuonna 2000 Portugalin Portoon, jonne hän perusti oman ravintolan. Vuosina 2004–06 hän teki rakennustöitä Helsingissä, minkä jälkeen alkoi opiskella rakennussuunnittelua Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa.

– Samaan aikaan opiskelin Tanskan Århusissa Via yliopistossa rakennusarkkitehtuuria. Valmistuin vuonna 2010 molemmista oppilaitoksista. Opiskeluaikana asuin Helsingissä ja olin viikonloppuisin ravintolatyössä. Valmistumiseni jälkeen olin pari kuukautta työssä hämeenlinnalaisessa rakennussuunnittelutoimistossa. Asun tällä hetkellä Vantaalla ja työskentelen edelleen ravintolassa.

Valmistumisen jälkeen Kaiser Ejaz on hakenut rakennussuunnittelutyötä, mutta työpaikan ovi ei ole auennut. Hän ei ole saanut edes palkatonta työharjoittelupaikkaa. Siksi hän alkoi käydä tammikuussa Hyvinkään Hyrian Cad-pajassa pitääkseen yllä rakennussuunnittelutaitojaan.

– Isäni Ahmed Ejaz ja äitini Parveen Ejaz olivat maanviljelijöitä, ja he ovat nyt eläkkeellä. Pakistanissa opiskelin peruskoulun ja lukion jälkeen ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi. Koska vanhempani auttoivat minua opiskellessani täällä Suomessa, nyt minä lähetän heille rahaa.

Pakistanissa on levotonta

Pakistanin viralliset kielet ovat urdu ja englanti, joita Kaiserkin käytti koulussa. Hänen äidinkielensä on punjab. Vuosina 2006 ja 2008 hän kertoo käyneensä synnyinseudullaan ja vanhempiensa luona.

– Olen muslimi ja käyn moskeijassa Helsingissä. Käyn kuntosalilla ja harrastan myös juoksua. Piirrän lyijykynällä kuvia rakennuksista ja väritän piirroksia vesiväreillä. Luen netistä urdun- ja englanninkielisiä artikkeleita teknologiasta ja politiikasta. Rasismia en ole täällä kokenut.

Pakistanin johto pitää yllä suhteita Yhdysvaltoihin, mutta kaikki kansalaiset eivät ole samaa mieltä. Kaiser Ejaz sanoo, että hänen kotiseudullaankin on poliittisia itsemurhapommittajia.

– Minäkään en pidä siitä, että Yhdysvallat haluaa hallita kaikkia maita. Jos joku on amerikkalaisia vastaan, häntä pidetään helposti terroristina.

Se häntä harmittaa, kun oman alan työpaikkaa ei saa mistään.

– Aion jatkaa opiskelua diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa. Jos sittenkään en saa työtä, lähden pois Suomesta.

toimitus