Kaikki kuvat eivät kelpaa passiin

Tältä se näyttää. Samuli Ruusu esittelee hetkeä aikaisemmin kuvaamalleen Tarja Kuismalle lopputulosta.

Anton Soinne

Samuli Ruusulta ei mene kuin hetki passikuvan ottamiseen. Kuvattavana on keravalainen Mirjami Aulio.

Anton Soinne

Mirjami Aulio kävi viime viikolla kuvauttamassa itsensä uutta passia varten.

Anton Soinne

Passikuvassa ei saa olla kulmat koholla, silmät sirrillä, pää vinossa eikä hymyillä. Kuvaamista koskevat tarkat säännöt, ohjeita on pitkä litania eikä pelivaraa ole. Siksi kuvakin on nopeasti otettu.

– Passikuva ei ole muotokuva. Sillä on yksi ainoa tehtävä eli olla mahdollisimman näköinen, Samuli Ruusu sanoo.

Passikuvavaatimukset muuttuivat elokuussa 2006. Vaatimusten tavoitteena oli – on – yhdenmukaistaa passikuvia ja varmentaa passinhaltijan tunnistamista.

Vaatimuksilla valmistauduttiin myös uusiin biometriin passeihin, joihin kasvokuva tallennetaan sähköisenä. Sähköistä kuvaa käytetään koneellisessa kasvontunnistuksessa.

– Ennen vanhaan joustoa oli enemmän. Pieni hymy oli sallittu ja kuvan saattoi ottaa siten, että kuvattavan kasvojen parempi puoli oli hallitsevampi.

Parempi puoli?

– Kyllä. Kenenkään kasvot eivät ole sillä tavalla symmetriset, että kasvojen molemmat puoliskot olisivat täsmälleen samanlaiset.

Omaa kuvaminää vääristää sekin, että ihminen on tottunut katsomaan itseään peilistä, peilikuvana.

– Valokuva kertoo puolestaan sen, millaisena muut meidät näkevät – ja me itsekin, kun katsomme itseämme ulkopuolisen tavoin valokuvasta. Siksi ei olekaan tavatonta, että ihminen ihan todella kokee olevansa eri näköinen, Ruusu selittää.

 

Kuvattaville riittää se, että poliisi kelpuuttaa kuvan passiin.

Vaikka kukaan ei pistäisi pahakseen sitä, että passikuva kelpaisi vaikka piirongin päälle, niin loppujen lopuksi tärkeimpänä pidetään kuvan kelpoisuutta: jos poliisi kelpuuttaa kuvan passiin, niin se on ok.

 

– Läheskään kaikki eivät vilkaise edes tuohon peiliin ennen kuin istuvat kuvattaviksi.

Vaikka valokuvaamossa on lomakauden kynnyksellä aina kiire, niin nyt siellä on tavallista vilkkaampaa, koska ensimmäiset biometriset passit alkavat vanhentua tai ovat jo vanhentuneet.

– Viime kuussa kuvattavia oli kaikkiaan 580, siis keskimäärin toistakymmentä päivässä, Ruusu laskeskelee.

Ruusukuvan huhtikuun tilastoihin kirjataan Mirjami Aulio, joka kävi passikuvassa Ruusukuvassa viime viikolla. Kuva oli yhtä nopeasti otettu kuin kaikki muutkin:”Katse suoraan kameran linssiin ja leukaa vähän ylemmäksi...”. Räps! Se on siinä.

– No, kyllähän tämä joten kuten näköinen on, mutta vähän turhan vakava. Hymyä kuuluisi olla enemmän, Aulio tuumii.

Edellisen kerran Aulio haki passin viisi vuotta sitten. Se menee umpeen tämän kuun lopussa.

– Matkustan paljon ja uusin passin aina, kun edellinen on menossa vanhaksi.

Passikuvaliuskoissa on aina enemmän kuin yksi kuva, vaikka passiin tarvitaan vain se yksi.

– Vanhoja passikuvia on jäljellä vaikka kuinka paljon, mutta ei niille mitään käyttöä ole. Jostain syystä niitä ei ole kuitenkaan tullut heitettyä pois.

Tällä kertaa Mirjami Aulion matka suuntautuu Lontooseen. Se on hänen suosikkikohteensa eikä vähiten siksi, että tytär asuu siellä.

Passin uusiminen oli edessä myös Tarja Kuismalla. Edellisestä passihakemuksesta on aikaa yli kymmenen vuotta. Vast´edes passi on uusittava useammin, koska kymmenen vuoden passeja ei enää ole.

– Ensin kuva ja sitten kadun toiselle puolelle poliisiasemalle. Lähtöpäivä on ensi viikolla.

Entä se kuva? Miltä se näyttää?

– Ei ollenkaan sellaiselta kuin pitäisi. Eihän ne ikinä, Kuisma nauraa.

Kommentit

"– Ennen vanhaan joustoa oli enemmän. Pieni hymy oli sallittu ja kuvan saattoi ottaa siten, että kuvattavan kasvojen parempi puoli oli hallitsevampi." Vierivissä vuosissa vai tuossako se syy, minkä takia meikä alkaa näyttää yhä enemmän passikuvansa näköiseltä :(

asiaihminen

en tarvitse passia enää, kun ei ole varaa matkustaa myös passin hankkiminen on kallista, myös poliisin myöntävä henkilötodistus on liian tyyris yli 50€vain netti pankissa voin todistaa henkilösyyden, jotenkin olen sillä pärjännyt

xxyyxx

Onko tässä kehittymässä taas jonkin sortin monopoli digitaalisista kuvista. "valokuvaamot lähettävät passikuvan suoraan poliisilaitokselle sähköisessä muodossa."
Eikö yksityiset digikuvat kelpaa passikuvaksi. Pitää suosia tiettyä ketjua ja maksaa biteistä arvonlisävero - turvankaunistusvero tässä tapauksessa.

Juntti

Kyllä se turvankaunistus on kaukana näistä nykyajan passikuvista. Eihän tuota monopoliksi voi sanoa, jos on sen sata valokuvaamoa, joista voi valita, minne turpansa menee kuvauttamaan.

Yksityiset digikuvat ovat sitä mitä ovat - kuvaamoiden työntekijät on koulutettu tehtävään.

asiaihminen

Tervetuloa vaaleapunaisesta unelmasta todellisuuteen. Hankin passin muutama vuosi sitten ja kävin kuvauttamassa naamani siinä viimeisessä mahdollisessa liikkeessä ennen kaartin poliisitaloa. Tulos oli sellainen, että ihmetytti, miten se sille poliisille kelpasi kaikkine varjostumineen. Kuvaamon työntekijä oli ilmeisesti koulutettu työhönsä, kun osasi painaa nappia sekä kamerassa että kassakoneessa. Harva kotitarvekuvaaja olisi pystynyt huonompaan. Asenteesi sopii loistavasti tähän maahan, jossa ei kohta edes lakaista pihaa ilman ammattikoulua.

Monenlaista asiaa

Luulisi valtionlaitoksella olevan intressejä hankkia kuvauslaitteet asemille jotta saataisiin asianmukainen kuva hakijasta oli sitten kyseessä passi tai henkilökortti.

kaunis?